Det handlar om en över 40 år gammal formel som bara en liten grupp ekonomer förstår. Den beskriver jämvikten mellan arbetslösheten och värdet på våra pengar. Foto: SVT

Kommande: Jobb-bluffen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Att få ned arbetslösheten och nå full sysselsättning har varit arbetarrörelsens och socialdemokraternas viktigaste ekonomiska fråga sedan andra världskriget. Idag lovar både moderaterna och socialdemokraterna full sysselsättning. I verkligheten är det ett mål inget av de båda partierna vill uppnå.

– Det är känsligt för mig som chefsekonom på TCO att säga att jag tror att si och så många bör, eller kommer att få acceptera att vara, arbetslösa. Självklart är det jättekänsligt för politiker, säger Göran Zettergren, chefsekonom på fackförbundet TCO.

Det Fredrik Reinfeldt valde att kalla massarbetslöshet 2006 var en arbetslöshet på cirka sex procent. Men det kan ligga närmare ”full sysselsättning” än vad ordvalet föreslår.

UG – Jobb-bluffen

Uppdrag gransknings reporter Knut Kainz Rognerud avslöjar hur en ekonomisk formel påverkar politikerna och ställer frågor till statsministern och Stefan Löven, om vad de egentligen lovar sina väljare.

I samma program reser vi till Rumänien och skildrar flykten från fattigdom.

Sänds onsdag 10 september i SVT Play och SVT1 klockan 20:00. Programledare är Karin Mattisson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Jobb-bluffen

Mer i ämnet