Leon och Waffa, båda i tjugoårsåldern, dog av överdoser trots att de placerats på stödboende. Foto: Privat

Kommande: Missbruksdöden skördar allt fler liv

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Leon från Stockholm och Waffa från Göteborg var svårt nere i drogmissbruk. Trots att sjukvården larmade om att deras liv var i fara och läkarna förordade tvångsvård så valde socialtjänsten en helt annan väg – stödboenden utan behandling. Beslut som skulle få ödesdigra konsekvenser. Uppdrag granskning har följt två livsöden och två mammors outtröttliga kamp för sina söners liv.

Leon blev 21 år. Hans sista månad i livet bodde han på stödboendet Skarpnäck Care, Herrgården. Ett boende som skulle vara drogfritt med personal dygnet runt. Men den 2 januari i år hittas han död i sin säng.

– Han dog här inne på Herrgården, att välja att ta en överdos eller ta ett återfall det är individens egna val, säger Ulf Wikström, föreståndare för Herrgården.

UG – Missbruksdöden

Boendeformen hade socialtjänsten valt. Det var billigare än sjukvårdens rekommendation om tvångsvård. När han hittades död hade ingen i personalen sett honom på drygt 20 timmar.

Waffa hittades död i en källare efter en överdos. I sin ficka hade han en handskriven att göra-lista som skrivits några dagar tidigare av socialsekreteraren. Han ansågs inte var tillräckligt nedgången för tvångsvård. Det var upp till honom att söka vård för avgiftning.

– Jag kommer alltid gå med den här undran. För mig kommer det vara livet ut, varför? I Waffas fall som behövde så mycket hjälp, de hanterade det på det sättet, säger Waffas mamma, Soraya Zarza Lundberg.

Waffa och Leon var två av de 589 som dog missbruksdöden förra året, ett nytt rekord för Sverige, som ligger högt i Europa när det gäller narkotikadödlighet.

Reportern och programledaren Karin Mattisson granskar missbruksvården, där ansvarsfrågan lagts över på ett samarbete som ingen myndighet kontrollerar.

Programmet sänds 5 november klockan 20:00 i SVT1 och i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Missbruksdöden

Mer i ämnet