Leon blev 21 år. Waffa blev 26 år. Foto: SVT

Kritik mot socialtjänster efter Leon och Waffas död

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisen har inlett en förundersökning om tjänstefel – och Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot socialtjänsterna.

I november sände Uppdrag granskning reportaget ”Missbruksdöden” om Leon från Stockholm och Waffa från Göteborg, två unga killar som befann sig i djupa drogmissbruk. Trots att sjukvården larmade om att deras liv var i fara – och att läkarna förordade tvångsvård, så valde socialtjänsten en helt annan väg – stödboende utan behandling.

Nu har IVO, inspektionen för vård och omsorg riktat kritik och krävt åtgärder av de båda socialtjänsterna som var inblandade. I Waffas fall ställer nu IVO krav på ett systematiskt förbättringsarbete som ska innehålla riskanalyser och egenkontroll.

I Leons fall riktar socialtjänsten sin kritik både mot socialtjänsten och boendet. Bland annat ska socialnämnden säkerställa att socialtjänsten samberar med hälso- och sjukvården. Om verksamheterna inte uppfyller IVO:s krav före den 30 mars riskerar de böter. I Leons fall har också stockholmspolisen inlett en förundersökning om tjänstefel och grov vållande till annans död. Utredningen riktar sig dels mot socialtjänsten i Hässelby-Vällingby, dels mot Skarpnäck care Herrgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Missbruksdöden

Mer i ämnet