Foto: SVT

Oklart ansvar för missbruksvården

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sedan en lagändring 2013 ska socialtjänst och landsting samarbeta om missbruksvården. Men nära 40 procent av landets socialtjänster uppger att de inte har någon överenskommelse med landstinget i enlighet med lagen, visar en enkätundersökning som Uppdrag granskning genomfört.

– Vi kan alla tycka att det går för långsamt, självklart, men jag är ändå hoppfull att en förändring kommer att ske där man faktiskt ser möjligheten att förbättra en vård genom att öka kontakten, säger Hans Karlsson, direktör för avdelningen vård och omsorg på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

I Sverige är det fortfarande socialtjänsten som har huvudansvaret att besluta om vårdinsatser och behandling för missbrukare. Landstingens ansvar sträcker sig till medicinska och psykiatriska insatser. En ansvarsfördelning som fick kritik redan innan lagförslaget.

UG – Missbruksdöden

– Lägger man inte tydligt ansvaret på en huvudman så kommer den försöka undvika detta, jag förespråkar inte att sjukvården ska ha huvudmannaskapet för att man är så förträfflig i sig. Utan det är för att det finns medicinsk kompetens i sig att sköta den medicinska biten vid de här sjukdomstillstånden, säger Lars-Håkan Nilsson, beroendeläkare och medicinsk rådgivare på kriminalvården.

Förra året dog det fler i missbruk än något annat år sedan man började mäta. Missbruksvården har sedan länge fått kritik av olika intresseorganisationer. 2011 färdigställdes en stor statlig utredning som i stora delar var kritisk mot vården av missbrukare. Ett av utredningens förslag var att låta landstingen ta huvudansvaret för vård och behandling av missbrukare. Men riksdagen valde istället att formulera lagen så att den tvingar fram ett samarbete mellan socialtjänsterna och landstingsvården. Ett system som Sverige är nästan ensamt om i Europa.

– Och det vet vi att detta är fel det också. Går man ut och frågar befolkningen i stort ”Vart vill du gå för dina alkoholprobem?”, så svarar 85 procent att ”Jag vill prata med min husläkare eller distriktsläkare om detta, jag vill inte gå på ett socialkontor”, säger Lars-Håkan Nilsson.

Uppdrag granskning har sökt ansvarig minister för en kommentar. Men varken sjukvårdsministern Gabriel Wikström eller Åsa Regnér, ansvarig för minister för socialtjänsten vill ställa upp på en intervju.

Se Uppdrag granskning om missbruksvården klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Missbruksdöden

Mer i ämnet