Researcher Staffan Florén Sandberg och reporter Karin Mattisson. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Läs chatten om Missbruksdöden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Karin Mattisson, reporter och programledare, chattade om missbruksvården i Sverige tillsammans med researcher Staffan Florén Sandberg. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt!

Nu är Staffan och Karin på plats och redo att svara på era frågor!

UG – Missbruksdöden

Q: Hej! Jag har också upplevt ett liknande fall som det som togs upp ikväll, en nära vän gick bort på grund av alkoholproblem som inte togs på allvar av socialtjänsten. Var vänder man sig för att anmäla?

UG – Karin: Man kan anmäla till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Många liknande fall finns tyvärr!

Lisa: Vilka vinster tror ni det skulle vara om ansvaret för missbruksvården flyttades till sjukvården istället för socialtjänsten? 

UG – Karin: De som förespråkar en sådan fördelning av ansvaret anser att det är EN huvudman som har huvudansvaret, och att risken att ”falla mellan stolarna blir mindre”

Mathias: För socialtjänsten är detta en helt vanlig dag på jobbet. Andra aspekter än den enskildes välmående spelar roll. Uppenbart är att kommunerna inte klarar sin del av ansvaret och man följer ogärna lagstiftningen. Att ge landstingen hela ansvaret kan inte göra missbruksvården sämre – det är helt omöjligt. Frågan är hur mycket pengar kommunerna sparar på att välja det billigaste alternativet som inte ens är vård och vilken betydelse detta har i deras beslut. Är det någon som vet?

UG – Staffan: Hejsan Mathias,

I vilken utsträckning det ekonomiska spelar in kan vi bara spekulera i. Ett faktum är dock att man i fallet Leon valde det billigare alternativet som dessutom låg utanför det ramavtal som socialtjänsten hade med Skarpnäck Care i detta fall.

A: Vill bara påpeka att det är konstigt att när man har ett missbruk som är en sjukdom så blir man mer eller mindre direkt stämplad som brottsling i Sverige.. hur uppmanar det missbrukare att vilja söka vård?

UG – Karin: Ja, men att söka vård för missbruk är inte brottsligt, tack och lov

Viola: Tack för detta program, missbrukare står längst ner på stegen, allt rör sig om pengar, kommunerna sparar istället för att hjälpa missbrukaren. Jag som anhörig fick hjälp av Föräldraföreningen Mot Narkotika i Göteborg

UG – Staffan: Tack för att du tittade Viola.

Kia: Blev mest upprörd över inslaget med Ulf Wikström. Vad har han för kompetens? Det är ett hån mot Leons anhöriga att höra vilket flum att någon med sådana värderingar ska få ha ett ansvar är för mig skrämmande.

UG – Karin: Han är socionom. Men det är tragiskt att Leon inte fick behandling direkt efter sin överdos och han hamnade på ett ställe med den obefintliga tillsynen.

jessica: jag fick mig en chock när jag såg att waffa var död för jag hade kontakt med honom när han hade blivit utkastad från gruppboendet

UG – Karin: Jag beklagar verkligen. Det är fruktansvärt,

Kristina: Så bra att ni tar tag i denna problematik hur missbrukare blir behandlade. jag tror det har mycket med okunskap och rädsla att dessa socialsekreterare har ingen kompetens till att kunna göra rätt bedömning och beslut. jag är själv anhörig. 

UG – Staffan: Hejsan Kristina,

Det är absolut ett problem som förtjänar att lyftas. Har du tips och tankar är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Sanna: Hej! Undrar om ni även ställde frågan till socialtjänsten varför de valde billigare boendealternativ för Leo? kan slarv ha skett p g a att socialtjänsten är budgetstyrda kanske?

UG – Karin: De har inte velat svara oss på den frågan över huvud taget. Jag undrar fortfarande.

Pernilla : Har ingen fråga igentligen, men sitter och gråter för hur vården ser ut i dag, så många unga går oss förlorat och ingen gör något :( 

UG – Staffan: Tack för att du tittade Pernilla!

Peppe: Hur tror ni att vi kan rädda fler människor från denna tragiska död kan ni göra fler program kanske jobbar med öppenvård och möter ett motstånd från mon kommun att skicka på behandling eftersom jag har haft ett missbruk så vet jag vad det kan betyda att få hjälp hoppas att ni fortsätter eran granskning p.s vi har även ett utbrett Spice missbruk som behöver belysas 

UG – Karin: Jag hoppas kunna göra en uppföljning, du kan mejla mig direkt karin.mattisson@svt.se

Reneé: hej! jag vill bara tacka för erat program. Är själv en missbrukare och blir så illa berörd av att höra dessa historier om människor som inte får den hjälp de behöver. Allt för många vackra själar dör i sverige på grund av att de inte tas på allvar. 

UG – Karin: Tack för det, jag hoppas att debatten om missbruksvården fortsätter.

sepsak: Jag jobbar med personer som är beroende av samarbetet mellan landsting/sjukvård och kommunens socialtjänst och kan bara konstateera att siket mellan dem är djupt. Sjukvården gör sitt och skyfflar över patienten till kommunen som skiter i hen. ingen är ansvarig-

UG – Karin: Nej, det verkar vara en uppfattning som många delar med dig!

Lennart Axelsson: Tack för ett mycket bra program. Kan ni publicera de kommuner och landsting som fortfarande saknar avtal? Bra också om det går att publicera hur samarbetsavtalen ser ut.

UG – Staffan: Hejsan Lennart,

Vi kommer att publicera vilka socialtjänster som inte ännu har träffat någon överenskommelse med landstingen på UG-referens inom kort. Angående hur överenskommelserna ska se ut och vad de skall innehålla är det något som regeringen lämnat till landstingen och kommunerna själva att besluta om. 

rono: Missbruksvården i Sverige har varit under all kritik under decennier. Min son dog av en överdos 2001 på ett vårdboende på norra Värmdö. FOSU (Friskvård och social utveckling) som företaget hette hade noll koll. De boende kunde åka in till Stockholm hur de ville och det fanns aldrig några kontroller. Det finns mängder av oseriösa företag inom den här branschen och mycket pengar tjänar dom!

UG – Karin: Jag har försökt följa den här debatten under lång tid, skrev om det för tio år sedan och mycket tyder på att det fortfarande finns mycket att göra.

LK: Jag känner igen allt i programmet – min son befinner sig i exakt samma situation och jag kan bara helt frustrerad se på utan att han får den hjälpen han behöver och har rätt till

UG – Karin: Tack för din respons, hoppas verkligen du får hjälp för din son.

Danne: Hur ser vår missbrukardöd per capita ut i jämförelse med säg Holland och Spanien som har en mer ”human” och öppnare inställning till droger?

UG – Staffan: Hejsan Danne,

Hur den svenska narkotikadödligheten ser ut i förhållande till specifika länder i Europa har jag tyvärr ingen information om här och nu. Det går dock att hitta de uppgifterna på EU-organet EMCDDA:s hemsida emcdda.europa.eu

Katta: Trist att ni i programmet inte nämner svårigheter för socialtjänst att tex samarbeta med sjukvård och polis vid ett faktiskt LVM-omhändertagande. Vad som händer när polis vägrar utföra handräckning till sjukvården eller när sjukvården vägrar ge abstinensbehandling till någon som beter sig för aggressivt.....

UG – Karin: Jag kan tänka mig och förstår att det finns en omvänd problematik, kanske som beroendeläkaren säger, att om ingen har huvudansvaret så skjuter man det ifrån sig.

Maria Larsson: Va? Hörde jag rätt att det inte är sjukVÅRDSministern som har ansvar för missbruksVÅRDEN? Håller fullständingt med Lars Håkan Nilsson. Svensk syn på missbruk och missbruksvård är helt förkastlig. Skräckpropagandan mot ”knarket” har lett till att missbrukare ses som untermensch och stigmatiseras. Det är just p.g.a den stigmatiseringen som leder till att missbrukare blir utkastade ur vården p.g.a att de visar symptom på sin sjukdom (de använder droger). Varför vågar inte politikerna ta tag i narkotikafrågan på riktigt och inse att den väg vi har försökt med i decennier inte fungerar. Gör som i Portugal som valde skademinimering istället för repression och inse att missbruk är en sjukdom som bäst behandlas med vård, inte straff.

UG – Karin: Vi har försökt att få den ansvariga ministern att vara med, men det blev ett nej utan motivering. Nej, det är inte folkhälso- och sjukvårdsministern som har ansvar utan barn- äldre och jämställdhetsministern som har anvar för socialtjänsten.

Anna: Jag arbetar på Skarpnäcksgården. Missbruket är fruktansvärt utbrett över hela området, varför rapporteras inte det i reportaget ?

UG – Karin: Ja det har jag förstått, och det finns även många polisanmälningar udner senaste året därifrån. Men vi fokuserade på det som hände Leon, och det var inte svårt att få tag på droger i området.

Ulrika: Hej, TACK för ett väldigt bra program!!! Har själv en 16-årig son som jag efter 2 års krigande med socialtjänsten fått LVU:ad och känner SÅ väl igen mig i ert program. Tack och lov är han nu på ett – vad det verkar -bra behandlingshem där jag hoppas han kan bli drogfri äntligen. Det är för gräsligt att man ska behöva kämpa så länge och att det ska behöva gå så långt (att han nästan tar död på sig själv och själv har jag blivit av med jobbet för att jag varit på så många möten för att få hjälp att min arbetsgivare fick nog) innan man får hjälp. TACK för att ni uppmärksammar ett stort problem i samhället, både för anhöriga som kämpar och för missbrukare som inte får hjälp. Hälsningar Ulrika

UG – Karin: Tack, det är många som har denna erfarenhet och det är lika illa att höra dessa historier om tröstlös kamp.

Lasseman : Tycker att missbruksvård ska skötas av landstinget, kommunerna kan hjälpa till med anhörigvård och vård när man varit drogfri ett tag. 

UG – Staffan: Missbruksutredningen som presenterades 2011 förslog just det, att landstinget skulle bära hela ansvaret för behandlingsinsatser för personer med missbruk och att kommunerna skulle ansvara för psykosocialt stöd och liknande. Detta motsatte sig den tidigare regeringen som istället valde att lagstifta om en skyldighet att träffa överenskommelser. Men där saknas i skrivande stund 40% av kommunernas socialtjänster sådana överenskommelser. Inte heller kontrolleras det om kommuner och landsting följer lagen i detta avseende.

Jan-Olof Jönsson: Jag är själv nykter alkoholist och vet vad det handlar om. VARFÖR HÄNDER INGENTING Allt ser precis likadant ut då som nu 

UG – Staffan: Hej Jan-Olof,

Det är många som delar din uppfattning och frustration över att arbetet med en förbättrad vård går för långsamt. Många hade stora förhoppningar på missbruksutredningen som kom med ett 70-tal förslag för en förändrad missburksvård, men blev besvikna över hur regeringen förvaltade utredningen.

david: SKL lever i annan världen har jobbat länge inom missbrukvård någon samarbete kommer inte bli mellan personal. Det ser inte verkligheten senaste en vecka sedan en patient överdoserat på en boendestöd på grund av Socialtjänsten avslog två LVM anmälan från sjukvården

UG – Karin: Ja, så sorgligt och många som jobbar inom missbruk vittnar om detta!

Elisa: Tack För Ett Helt Enastående Program Så Tacksam. Hur märker man tecken på missbruk ? Hur ser Spice ut ? Vem kan jag få hjälp av när jag misstänker missbruk och hittat en misstänkt påse men påsen försvann samma dag jag fråga min myndige son så jag hann ej visa upp för polis? Var finns seriös hjälp att få ?Rädd ensam Mamma /Elisa

UG – Staffan: Hej Elisa,

Jag är journalist och kan inte riktigt råda dig i vad du ska göra. Det finns dock säkertbrukarorganisationer som kan hjälpa dig med frågor om hur drogerna ser ut och hur man kan upptäcka missbruk tidigt. Har du tur bor du också i en kommun med en socialtjänst som har god kunskap om preventiv missbruksvård.

Mette: Hej! Jag är en mamma som har/hade en son som dog den 24/8 2013 av en överdos i sitt stödboende. Han hann bli 24 år. Vi bor i Sundbyberg. Min son fick inte heller någon hjälp för sitt missbruk trots en LVM ifrån Maria Vuxen avgiftningsavdelning. Vi, min sons far och mor känner oss totalt rättslösa han var ju bara narkoman och fick skylla sig själv verkar det som. Självklart ska landstinget ha huvudansvaret för missbrukares vård. Varför tittar Sverige inte på hur övriga Europa gör? Varför tror Sverige att de är bäst på allt. 

UG – Karin: Beklagar din son. Det finns nog många svar på din fråga, varför Sverige har det system vi har men debatten tycks inte ha avstannat ut i frågan.

Åsa: Kallt konstaterande att anhöriga igen ska stå ensamma, vilket det gäller inom äldrevård eller missbruksvård. Hur mycket sparas på detta???

UG – Staffan: Hej Åsa,

Det är en bra fråga. Det är dock tragiskt om det är så att ekonomin ska få fälla avgörandet om missbruksvården.

Lillan: Har en son med samma problem som i programmet . Men har efter 4 mån fått till ett Lvm så han är under behandlig. Men det är enbart för att jag är pain in the as .Då inte socialen kan sina lagar vad som gäller vid ett ett Lvm så fick jag som förälder tala om det för dom . Beklagar verkligen till medverkande föräldrar . Jag kunde varit en av dom.

UG – Karin: Ja det är verkligen inte lätt för föräldrar och anhöriga till missbrukare att få hjälp. Det tycks i alla fall alla vara överens om!

robin: Beroendevården på Island ligger i sjukvården. Varför gör man inte ett reportage om det?

UG – Staffan: Hej Robin,

Det finns gott om exempel i Europa på länder där missburksvården ligger under sjukvården. Sverige är dock tämligen ensamt med ett delat huvudmannaskap där socialtjänsten har ett så stort beslutsmakt över behandlingsinsatser.

Anita Arnell: Blev mycket berörd av reportaget Missbruksöden. Jag miste min son i drogmissbruk 4 februari 2006. Jag kände mycket väl igen det som de båda mammorna berättade om, att de fick kämpa för att överhuvudtaget deras söner skulle få vård. Min son hamnade efter mycket kämpande på ett hem i Tärnsjö, där han efter att ha tagit droger, hittades död i en soffa på hemmet i Tärnsjö. Efteråt fick jag veta att den personal som ansvarade för hemmet ej var närvarandee lörd- söndagskvällar. Jag har skrivit ner vad jag gjorde för att få hjälp åt min son, det är ett långt kämpande som sträcker sej över flera års tid. Skulle vilja ha kontakt med de anhöriga som visades i kväll. Kanske kan vi som gått igenom samma helvete, utbyta tankar med varandra. Trots att det gått så många år sedan detta hände, blev jag väldigt berörd av deras berättelser. De får gärna maila mej. Vill till sist säga TACK för att ni tog upp detta om missbruksvården, det är en viktig fråga. 

UG – Karin: Tack, du kan mejla mig karin.mattisson@svt.se så ser jag om jag kan skicka vidare din kontakt.

Kent: Kan ni se någon koppling mellan nedrustningen av psykvården och vården av missbrukare?

UG – Staffan: Hejsan Kent,

Det är inget vi har tittat på under detta reportage.

Psykiater: Intressant och pinsamt att SKLs representant anser att kommunerna sköter sjukvård i hemmet också. Tragiskt att Kommunförbundet och Landstingsförbundet slogs ihop. Enda sättet att lösa detta: ge staten ansvaret för sjukvården!

UG – Karin: Det tycks finnas många med den åsikten, även om det inte blev ett sådant beslut politiskt. 

Gunnel : Gripen och ledsen efter programmet då jag kämpar för min son som inte heller lyckas med att få hjälp! Har varit orosanmäld av flera LVM anmäld men detta har aldrig lett till något och missbruket fortsätter. Svaret av chefen på socialtjänsten i Alvik var att vi kan leda dom till vatten men inte tvinga dom att dricka. Slutklämmen var att ”vi kan inte rädda alla ” kommer det någonsin finnas någon som vill och vågar ta ansvar för missbruksvården o Sverige ??? Vi kämpar vidare och vi går på knäna men hjälp? Nej det tror jag inte vi någonsin kommer få!

UG – Karin: En förälder sa till mig att det är som att kräva att man ska flyga utan vingar, det krävs enormt av er anhöriga när det kommer till missbruk. För mycket!

Inger: Hur är statistiken på dödlig utgång av missbruk mot övriga Europa?

UG – Staffan: Hejsan Inger,

Sverige har en hög narkotikadödlighet jämfört med övriga Europa. Man ska dock veta att Sverige har ett förhållandevis bra system när det gäller att fånga upp och kartlägga både bakomliggande och bidragande dödsorsaker vad gäller de flesta dödsfall i Sverige. Ett system som inte är lika gott runt om i Europa och som därigenom kan bidra till att deras siffror inte är lika tillförlitliga än de svenska.

Angela: Upplever precis detta men en bekant. Hennes son får ingen hjälp. Han har gjort flera självmordsförsök. Hon får ingen hjälp med sonen hur hon än försöker. Han är ju MISSBRUKARE de tror att han ska fixa det själv. Har varit det i 16 år. Hur ska han klara det själv? En huvudman vore bäst – socialtjänsten helt värdelös – de ska bara ha allt på frivillig basis och det klarar dom inte. Suget är för stort. Varför får en SJUK inte sjukvård!! Det går inte fram med snack .... det måste till handling... fruktansvärt hur det är. Detta sker i Örebro

UG – Karin: Din upplevelse är du inte ensam om, så många skriver om liknande upplevelse och det är tröstlöst att så många upplever att de inte får rätt hjälp och måste slåss så hårt för vård.

Linda : personer med missbruksproblem måste få mer hjälp med kontakter med myndigheter eftersom dom oftast är på botten redan, nån som strider för deras rättigheter!!!

UG – Staffan: Det är en av de saker där man kan förbättra den rådande missbruksvården idag. Idagsläget finns inte missbrukare som en uttalad vårdgrupp inom lagstiftningen för HSL. Något som kan medföra att röstsvaga missbrukare har svårt att göra sig gällande.

Kalle42: Jobbar själv inom missbruksvården och tyvärr verkar det som missbruk är vanligt, inte bara på stödboende även etablerade behandlingshem, statliga och privata. Även missbruk på Anstalt är vanligt. Den som vill missbruka hittar alltid tillgång på narkotika

UG – Karin: Så sant, det är ju en del av problematiken. Om en missbrukare inte varit så intresserad av droger så hade det ju inte varit ett stort problem.

inger: Karin! Bra granskning! Själv med med hemlösa missbrukar och är kritisk till hela systemet med socialtjänstens insatser. Har följt flera i samma situiation som dessa unga män och har undrat över det övergripande ansvaret för ”de sjuka” . Tycker ni oxå ska granska själva insatserna för de hemlösa i nåt program. jag kan ge tips! Hur ska jag göra?

UG – Karin: Tipsa gärna mig, karin.mattisson@svt.se

Stefan: Jag har nyss varit med om att bevittna att Socialtjänstens behandling inte fått godkänd från Försäkringskassan... Snacka om att hamna mellan stolarna! :) Hur kan det komma sig att myndigheter kan underkänna varandras behandlingsmetoder?!

UG – Staffan: Det är inget jag har hört tidigare, Stefan

AnnSofie Andreasson: Karin Mattisson & Co vill först tacka för ett mycket bra program . Beklagar sorgen till de anhöriga. Jag är själv mor till en som på 30 år som startade sitt missbruk vid 15 års ålder .Han har även en diagnos Adhd som han fick vid 25 års ålder, som skola har missat trots att jag som förälder stångat mig blodig under alla år. Jag är själv utbildad inom sjukvårdens flera områdenoch har jobbat med missbruk och akutsjukvård i många år. Men det är en helt annan roll man har som förälder. Om jag behandlat mina Pasienter då jag jobbar så som socialsekreterare behandlat och kränkt min son så hade mina Pasienter dött. Det finns så mycket okunskap – i min sons fall så behöver man inte vara socialsekreterare för att se att han behöver behandling .Socialtjänsten arbetar med makt o straff då det gäller ekonomisk stöd. De ser inte ex problematiken Adhd , utan stirrar sig blint på missbruk. Som de då blundar inför arbetar med konstgjord andning . Allt handlar om ekonomi. En annan sak är hur man blir behandlad , bemöt som förälder. I min sons fall så har allt missbruk , självmedicinering som han gör nu bidragit till smärtor i hela kroppen mm. Hälsan är dålig men det finns ingen samtalsterapeut eller socialsekreterare som hjälper till med läkarkontakt. Det finns så mycket att ta upp inom detta område. Jag o min son har en daglig kontakt- man står maktlös som förälder då jom jag tar kontakt med soc så är risken att de straffar min son ekonomiskt. De drar in stöd o hyra om ex han ringt o sjukskrivit sig från ett samtal då blir han av med hela mat o hyra buss pengar. Jag menar att vi som jobbar med människor skall motivera o arbeta för att få människor på rätt väg , lyfta de och få de rena o i aktivitet . Men jag är nog ensam om att se det så. I de kommuner min som bott så har de bara stjälpt . Jag är stolt över att min son och älskar honom. Han är ff i livet , hoppet är det sista som jag tänker att släppa. Trots att det ser mörkt ut . Alla i min sons situation de har ingen fackförbund som står bakom då socialen håller inne hela månads stödet. Ingen av oss som jobbar blir av med månadslönen om vi missar ett möte på jobbet.Han är inte ensam i denna situation men det är inte många som har anhöriga som orkar finnas vid sidan och det förstår jag. Jag tycker att det skall göras fler o djupare gransknings program om Socialtjänstens roll i samhället – hur bemöts de svagaste , med sjukdom missbruk i vårt land. Hur behandlas föräldrar mm . Ja jag skulle kunna skriva en hel bok om detta om det inte varit att man hänger ut sin son . Ja jag var tvungen o skriva då detta som ert program handlade om idag kan vara jag som är den föräldern imorgon . Jag skäms inte som många sv mödrarna till missbrukarna gör . Så detta är verkligen ett Problem . Människors lika värde – skitsnack i dagens samhälle. Tack för ett Bra program ! 

UG – Karin: Tack för att du delade med dig. Jag får ändå svara kort, många skriver inlägg. Men det du beskriver, att det finns en samsjuklighet med diagnos i botten sägs finnas i 50 procent av fallen bakom missbruk. 

Carina: Tack för extremt viktigt program! Jag möter både socialtjänst och anhörig. Samarbetet extremt dåligt, man tar inte hänsyn till anhörigas erfarenhet om missbrukaren. Dessutom försöker soc alltid hitta den billigaste lösningen och människor dör under tiden. Under researchen, hittade ni några bättre/intressanta arbetssätt i andra länder?

UG – Staffan: Hej Carina,

Den lagändring som regeringen genomförde efter missbruksutredningen tar vara på utredningens vilja att stärka just anhörigas roll och möjlighet till delaktighet. Anhöriga och brukarorganisationer som är inblandade i specifika fall skall där det är möjligt beredas möjlighet att få komma med sin mening i vården av patienten. 

PIA: Är det någon politiker som vill ha tillbaka tjänstemannaansvaret ?

UG – Karin: Jag bollar det vidare till politikerna!

Karin Hult / Karin: Blir bedrövad, våra ungdomar måste få kosta, eftersom ingen kan stoppa knarket, bara man nämner kostnad för invandrare är man rasist, men hjälp våra kära ungdomar och sjuka i första hand, Finland och Danmark börjar se vilka behov som nöden är stor, vi måste lyfta fram våra ungdomar. tack för ordet, 

UG – Karin: Tack för inlägget, de flesta andra länder har alltså inte det system vi har. 

Elisa: Tack för ett bra program behöver komma i kontakt med Nancy Söder,tacksam för hjälp angående min son.

UG – Karin: Skriv direkt till mig karin.mattisson@svt.se

Sigge: Min fru och jag reagerar starkt på detta programmet. Helt sjukt att politikerna inte förstår att det är sjukvårdens ansvar att hjälpa missbrukarna. Att dela ansvaret är som gjort för att fler ska dö. I många fall kommer man bara skylla på varandra. Kan inte läkare som är experter på området se till så det blir rätt. Detta med stödboende verkar också vara ett skämt. Självklart måste alla sådana boenden ha utbildade experter och att lämna människor som inte har någon positiv vilja kvar själva! Som gjort för att misslyckas. KATASTROF!

UG – Staffan: Hej Sigge,

Den tidigare regeringen och en del remissinstanser menade att det fanns risk för att missbruksvården skulle bli mer medicinbaserad om landstinget tog över ansvaret. Detta var det själ bland anndra som anfördes för att inte reformera missbruksvården.

Anders: Jag tycker att ni missar att diskutera frågan tvångsvård, oavsett om det är sjukvården eller socialtjänsten som har ansvaret. 

UG – Staffan: Hejsan Anders, 

Tack för dina synpunkter. Du kan ha rätt i att vi inte fokuserade tillräkligt på LVM. Där finns det dock mycket att fortsätta arbeta med. Som Tom Palmstierna uttryckte det i reportaget så är LVM ingen säker lösning, men det kan åtminstone få personer att inte mista livet då den egna viljan inte räcker till.

Kalle Jähnke: Jag har sett UG om missbruksdöden. Jag har tagit del av utvecklingen av behandling och åtgärder sedan 1965 och är besviken på myndigheternas agerande. Jag har arbetat som behandlare i 14 år inom olika kommuner. Sverige har en moraliserande syn på beroendesjukdom fortfarande. Det saknas relevant kunskap hos våra politiker verkar det som. En socialsekreterare har väl sällan samma kunskap om sjukdomsbegreppet som personal inom sjukvården och borde inte kunna besluta vilken behandling som ska sättas in. Om jag t.ex får problem med min prostata vill inte jag kontakta socialen. Hälsar Kalle 

UG – Karin: Hej Kalle, ja det verkar finnas mycket moral i den här frågan! Märkligt eftersom beroende klassas som sjukdom..

Kalle Jähnke: Jag har sett UG om missbruksdöden. Jag har tagit del av utvecklingen av behandling och åtgärder sedan 1965 och är besviken på myndigheternas agerande. Jag har arbetat som behandlare i 14 år inom olika kommuner. Sverige har en moraliserande syn på beroendesjukdom fortfarande. Det saknas relevant kunskap hos våra politiker verkar det som. En socialsekreterare har väl sällan samma kunskap om sjukdomsbegreppet som personal inom sjukvården och borde inte kunna besluta vilken behandling som ska sättas in. Om jag t.ex får problem med min prostata vill inte jag kontakta socialen. Hälsar Kalle 

UG – Karin: Hej Kalle, ja det verkar finnas mycket moral i den här frågan! Märkligt eftersom beroende klassas som sjukdom..

Ulrika: Varför börjar ni inte med att granska LVM hem? Vare sig läkare eller socialtjänsten förstår vart de skickar missbrukare. Åter igen. JO Stockholm vet exakt hur LVM ser ut. Hänvisar till regeringen som onekligen inte heller vet vad SIS håller på med...

UG – Karin: LVM-hem och tvångvård är ett ämne att granska också. Absolut. Om du har tips kan du höra av dig!

Anna: Tack för att ni uppmärksammar samhället på hur kass missbrukaren är. Samma sak hände våra familj de sa att min lillebror inte var tillräckligt sjuk för att få tvångsvård vilket resulterade i drogrelaterad död 2011.

UG – Staffan: Hej Anna,

Tack för din kommentar. Vi har i arbetet med etta reportage kommit i kontakt med många anhöriga som har liknande berättelser som du. Vill du skriva till oss om det är du välkommen att göra det.

Soc.tanten: Jag arbetar inom socialtjänsten med vuxna som har missbruksproblematik sedan 8 år tillbaka och såg programmet ikväll. Jag blir så ledsen och upprörd över hur uppdrag granskning ALLTID klankar ner på socialtjänsten och inte ger en objektiv beskrivning av verkligheten. Socialtjänsten gör ett fantastiskt jobb många gånger och vi erbjuder stödsamtal åt både personer som har problem med missbruk och med anhöriga. Att samarbetet mellan kommuner och landsting måste bli bättre håller jag absolut med om. Missbruksutredningen och satsningarna på att utbilda personal ledde till att kommunerna var överrepresenterade och att väldigt få från landstingen var närvarande. Det är inte alltid så lätt när sjukvården skriver ut narkotika klassade läkemedel och socialtjänsten skall ta hand om missbruket. Sedan vill jag bara säga att LVM vård knappast löser alla problem. Finns mycket droger även på våra LVM hem och uppdrag granskning kanske borde göra ett reportage om SiS-institutionerna nästa gång. Gällande budget så är det så att lagen alltid går före, om Socialtjänsten bedömer att någon far illa pga missbruk är vi skyldiga att försöka hjälpa personen oavsett vad det kostar. Tack för mig.

UG – Karin: Hej, det var bra att det äntligen kom ett inlägg från socialtjänsten! Tack för att du hörde av dig här. Ni är säkert många som gör ett fantastiskt och svårt jobb. De problem du beskriver har jag hört under arbetets gång, att det finns problem inom LVM och att det inte alltid är lösningen! Tack för att du hörde av dig.

Kjell: Har jobbat med missbruksfrågor i Stockholm sedan början av 1982 både med vuxna och ungdomar. Det är ett komplext problem där det tar ofta lång tid att få missbrukare att slut. Idag skall allt ske i öppen vård, missbrukaren skall så långt det är möjligt vara med och motiveras, men det man gjort i Sverige är att man skurit ned allt. Behandlingshem har lagt ned, motivationshem har försvunnit och allt skall skötas på en marknad. Om man har enbart sjukvården som huvudman eller bara soc/kommunen som huvud man så spelar detta ingen roll. man måste inse att det tar tid, krävs resurser och ett samlat grepp. Vi måste inse att missbruksvård kostar pengar. Det hjälper inte enbart med medicinsk vård och 3 eller 6 mån på LVM det krävs mycket mer. Det krävs att man tar beslut och ansvar om att missbruksvård kostar .

UG – Staffan: Hejsan Kjell,

Vad vi kan konstatera i vårt reportage så har man i fallet Leon valt ett billigare alternativ som dessutom låg utanför ramavtal.. Det kan finnas ekonomiska bakgrund till det. Och det är mycket beklagligt om ekonomiska hänsyn får fatala effekter för enskilda missbrukare. Vård kostar. Enligt missbruksutredningen uppgår de samhälllsekonomiska kostnaderna för missbruket till 150 miljarder.

Acke: Det känns som vi i familjen väntar på ett besked på samma som ni sänt i tv 

UG – Staffan: Hej Acke,

Du får gärna höra av dig till oss på UG om er situation.

En obetald projektledare: Är förhållandet mellan kommun o landsting enbart ett cyniskt resursproblem, eller finns det någon annan orsak ?.

UG – Karin: Bakgrunden till den här uppdelningen finns det många förklaringar till. Resurser kan vara ett, men också att kompetensen är olika och behövs för just missbruk. Och det råder det delade meningar om, som du förstår!

Stina: Oerhört tragiskt kring alla dessa personer som inte kan få hjälp och rätt vård. Tror också att ett bidragande skäl är socialtjänstens väldigt utsatta arbetssituation, på utredningsenheten för barn och familjer. Kanske värt ett eget uppdrag granskning..

UG – Staffan: Det kan du absolut ha rätt i Stina. 

Lasse: Hej jag undrar varför inte sociala anställer personer som har hållt på med droger + alkohol för det finns många i Sverige som har varit fria från det här jätte länge åh dom vet vad dom pratar om och kan hjälpa dessa människor som är sjuka, det vet inte dom på sociala dom har läst sig till det och det är en stor skillnad det.?

UG – Karin: Finns säkert personal inom socialtjänsten med egen erfarenhet, men det krävs ju utbildning framför allt.

Greger: Hej Karin, jag har varit en missbrukare. Drogfri nu i 2 månader. Använde dagligen cannabis. Varför är kommuner och ''social-hus'' så motsägelsefulla? Dom säger att dom tar missbrukaren på orden (om han säger att han vill bli drogfri tror vi på det och ger han utrymme...) Men när missbrukaren säger – JAG BEHÖVER HJÄLP OCH TVÅNGSVÅRD! Då händer ingenting, snarare en kompromiss, ett billigare alternativ, som i missbrukarärenden är helt oacceptabelt! En missbrukare känner sig själv bäst, särskilt när man pratar om missbrukarens missbruk. I 10 fall av 10 har missbrukaren gett sig själv ett löfte minst en gång och sedan brutit detta! Inte ens en läkare kan säga annat... Ska vi inte öka budgeten för missbrukarvården? Bra program för övrigt! 

UG – Karin: Tack Greger, hoppas du klarar av att fortsätta din drogfria väg och att du får den hjälp du behöver under den svåra vägen. 

Ingridk: Skrämmande att se att soc inte har kommit längre. Regelrätt återfall, vad är det? Utreda vad? Har man tagit återfall så har man. Det är som att säga hur mycket hjärtfel man har. Soc har absolut ingen kunskap om detta att leva i detta. Stödboende? varför då, slöseri med pengar... in på behandling omgående, inte dagvård på hemmaplan för det slutar med återfall.. detta är min syn på detta utifrån kunkskap och erfarenhet..

UG – Staffan: Tack för dina synpunkter Ingrid. 

anna ramstedt: jag här också en son med med neuropsykiatriska sjukdom som också utvecklat missbruk som självmedicinering. jag här aldrig sett hur människor med fysiska kroniska sjukdomar bli så negligerade och dåligt bemötta, både av psyk och sociala. det är ren diskriminering. jag vill ska ett internationellt upprop tillsammans med andra med liknande erfarenhet. vi här inte tid för att vänta på tjänstemännens oförmåga ock0h okunskap. mitt namn är Anna Ramstedt och min mejl adress är anna64ramstedt@Hotmail.com

UG – Karin: Hej, tack, det är ett återkommande inlägg, att många har ett neuropsykiatriskt funktionshinder/nedsättning.

Före detta heroinist : Jag får en klump i magen av kvällens reportage, kommer så väl ihåg min kamp med socialtjänsten, jag hade 16 st inläggningar på avgiftning samt 2 överdoser, nyfött barn och var i desperat behov av hjälp, jag grät,skrek gjorde allt för att få behandlig, både polis,överläkare,föräldrar etc anmälde lvm på mig men de starta inte ens en utredning. till slut samla mina nära och kära ihop pengar så jag kom iväg och det rädda livet på mig, men alla har inte den möjligheten. Ingen säger det men det är pengar det handlar om, det är för dyrt!! 

UG – Staffan: Tack för att du delar med dig av dina erfaranheter. Du får gärna skriva och berätta om dina upplevelser till staffan.floren@svt.se

Egen insikt: Självklart skulle det bli bättre om ansvaret för missbruksvården låg under sjukvården! Socialtjänsten fungerar ju inte tillfredsställande i många olika aspekter pga stor brist på socialsekreterare med tillräcklig erfarenhet och kompetens att göra relevanta bedömningar i olika ärenden. Sorgligt men sant!

UG – Staffan: Ändå var det en del remissinstanser som menade att mycket kompetens skulle gå förlorad om landstinget övertog ansvaret.

Lars-Inge Strand (LIS): Finns det ämnen som är för känsliga för att UG ska våga ”dyka ner” i dom?

UG – Staffan: Nej.

Malin: Hej Tack för ett viktigt program. Jag har själv en son på slutet behandlingshem och jag är livrädd för vad som komma skall när han ska slussas vidare till stödboende. Kan man kontroller stödboenden som anhörig innan? Tack igen 

UG – Karin: Du kan ringa IVO, inspektionen för vård och omsorg. Men det finns många stödboenden som inte de heller har koll på. Däremot kan de svara på om de har tillstånd, eller om det finns beslut som rör just detta stödboendet. Tack

Krister: Tack för ett bra program!! Hoppas det är någon i någon kommun som reagerar

UG – Karin: Ja, det här var ett viktigt program, som tyvärr var tvungen att göras, kan man säga.

Björn: Hej! Min bror dog i en överdos för 18 år sedan (det känns som i går). Det är skrämmande att andra människor fortfarande utsätts för det min familj fick uppleva. Socialtjänsten gör det billigaste och är s k förstå-sig-påare. Borde de inte lyssna på läkare och poliser? Eller anhöriga? Jag gjorde en LVM men socialtjänsten valde att strunta i att skydda och hjälpa min bror.

UG – Staffan: Hej Björn,

Tack för din kommentar. Det är många som delar dina upplevelser.

margareta 69: Jag ser ug och tycker ni gör ett bra jobb men!!!! Efter varje progr är jag så upprörd- här sitter människor med hög lön på skattebetalarnas beskostnad och har inte ett djävla ansvar för vad som beslutas med deras goda minne. Att sitta och ljuga och svamla och slingra sig- skylla på lagstiftningen och allt annat än sin egen medverkan. Programmet ikväll handlade om den vård och omtanke som är menat för skattepengar men som verkar vara prestige för chefer och underhuggare som inte bryr sig om annat än sitt eget aschel. Det är samma med äldreomsorgen och sjukvården. VEM kan någon lita på som hamnar i nöd. Inte samhällsapparaten iallafall. Jag önskar jag hade ett forum där jag kunde TALA istället. Tack, Margareta

UG – Staffan: Hej Margareta,

Jag förstår att du blir frustrerad. Du är välkommen till oss på UG om du vill tala.

Mamman: Jag är ytterligare en mamma som kämpat mot soc, gjort 4 LVM det första tog ett år i utredningstid och inte ett prov! sista gjordes några 2½ månad innan vi miste honom, soc tog bort det och han placerades på ett stödboende. trots SU uttalanden gjorde man inget för att stötta honom eller bemöta vår oro

UG – Karin: Beklagar, det är ett återkommande tema, som du säkert har sett. Tack för att du hörde av dig och hoppas att ni får hjälp.

UG – Karin: Tusen tack för en fantastisk respons. Så många vi inte hunnit svara på men jag hoppas att ni hör av er med tips karin.mattisson@svt.se

UG – Staffan: Tack för alla frågor! Vi beklagar att vi inte hinner besvara alla som skriver in och hör av sig. Vill ni skriva till oss kan ni göra det på staffan.floren@svt.se Tack för ikväll och glöm inte att titta nästa vecka!

UG – Moderator: Stort tack till alla som har varit med och ställt frågor. Det var väldigt många som skrev i chatten i dag. Staffan och Karin hade inte en chans att svara på allt på en gång. Den som vill tipsa Uppdrag granskning, eller bara ställa en fråga, är välkommen att skriva till granskning@svt.se

UG – Moderator: Nu stänger chatten, men den går snart att läsa på svt.se/ug

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Missbruksdöden

Mer i ämnet