I ett stort antal av Sveriges kommuner hittar Uppdrag granskning omfattande larmfel, skadade och dödsfall. Foto: Jan Eliasson/SVT

Kommande: om larmen som är tänkta att skydda de gamla

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Säsongspremiär om trygghetslarm. Idag är cirka 200 000 äldre, sjuka och funktionsnedsatta beroende av trygghetslarm för sin säkerhet. Uppdrag gransknings genomgång av trygghetslarmen i svenska kommuner avslöjar dödsfall, skador och en teknik som sviker när människors liv står på spel.

Det pågår ett teknikskifte i Sverige. Trygghetslarm som använder det analoga telefonnätet fasas ut och ersätts med digitala motsvarigheter. Många äldre och sjuka hamnar i osäkra situationer när deras larm slutar att fungera på grund av gammal eller dålig teknik.

– Det är väldigt bråttom för kommunerna att sätta sig in i det här. Det kommer bli mer och mer problem och mer och mer strul. Och det vill vi verkligen inte ha i en så otroligt viktig tjänst som trygghetslarm, säger Oskar Jonsson, projektledare på Hjälpmedelsinstitutet.

UG – Det trygga larmet

I säsongens första Uppdrag gransknings träffar reporter Josephine Freje och researcher Valeria Helander anhöriga till människor som har dött när larmen felar, samt experter och ansvariga på kommunerna för att ta reda på hur kommunerna i Sverige värnar om de äldre och sjuka. Granskningen visar att omodern teknik och bristande säkerhetsrutiner har satt människors liv på spel.

Del 1 av 16, programledare är Janne Josefsson.

Sänds i SVT1 och i SVTPlay, onsdag 15 januari klockan 20:00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det trygga larmet

Mer i ämnet