Kommande: ”Hon förstörde mig totalt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det handlar om ett system med gamla rötter. Det är tänkt att vara hjälp och skydd för samhällets gamla, svaga och de mest utsatta – men det beskrivs också som ett lotteri där man kan få sitt liv förstört, kan Uppdrag granskning avslöja.

En ”god man” utses av allmän domstol för att hjälpa en person som förlorat förmågan att ta hand om sig själv och sina tillgångar. Det är ett system med månghundraåriga anor vars moderna tappning i grunden snart är över ett sekel gammal. Det handlar om vanliga medborgare som får kontroll över en värnlös medmänniskas liv – och i vissa fall väljer att utnyttja det för egen vinning.

Åke Reiner berättar om försvunna pengar och hur han avskärmades från familj och vänner när han fick en god man som skulle hjälpa honom:

UG – Haveriet i Hagfors

– Jag hade en god man vet du. Hon förstörde mig totalt, säger Åke Reiner.

Systemet med god man har skapat problem över hela Sverige och Uppdrag gransknings genomgång visar att i många fall så uppfylls inte det fåtal minimikrav som ställs på en god man.

Reportrar är Sven Bergman och Joachim Dyfvermark.

Programmet sänds 20:00 i SVT1 och SVTPlay.

Programledare är Karin Mattisson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Haveriet i Hagfors

Mer i ämnet