Kommande: Kan man lita på konstexperterna?

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chagall, Rembrandt, Munch, Picasso och Zorn. Uppdrag gransknings andra del om konstbedrägerier handlar om oförsiktiga experter och om en konsthandlare med ett fantastiskt utbud av tavlor.

Konstbranschen är en värld där experters ord kan betyda miljontals kronor. I reportaget tar Uppdrag granskning reda på hur konstexperter på de stora auktionshusen och SVT:s eget Antikrundan agerar när någon kommer in med en falsk målning av Bengt Lindström, Sveriges mest förfalskade konstnär. Och resultatet är oväntat.

Otroligt komplicerat, det finns ingen svensk konstnär idag som det finns så stor problematik runt som vad som är äkta och falskt, säger Claes Moser, expert på Antikrundan sedan 17 år.

UG – Konstbluffen

Under arbetet med reportagen om konstbedrägerier dök ett namn upp på en man som påstods sälja falsk konst av några av världens största konstnärer. Mannen är en känd norsk konsthandlare bosatt i Sverige. När Uppdrag gransknings reporter kontaktar honom under falsk identitet blir han bland annat erbjuden att köpa en tavla av den store konstnären Marc Chagall.

I andra delen av två om falsk konst avslöjar Uppdrag gransknings reportrar Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson hur erfarna konstexperter värderar tavlor som är falska.  Vi följer också en  internationell konsthandlare som säljer falska tavlor som påstås vara målade av stora kända konstnärer. Och spåren av mannens affärer leder reportrarna vidare ut i Europa.

Programledare är Karin Mattisson.

Programmet sänds i SVT1 och SVT Play, onsdag 4 december kl. 20.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen

Mer i ämnet