Genom den här typen av undertecknade bilder har Bengt Lindströms son Alexandre intygat att falska tavlor är äkta. Foto: svt

Bengt Lindströms son skrev de falska intygen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På grund av äkthetsintyg på falska tavlor, som påstås vara målade av Bengt Lindström, har många köpare låtit sig luras. Och det är Bengt Lindströms egen son som har undertecknat intygen.

Den nu avlidne konstnären Bengt Lindströms konst är dyr och efterfrågad, vilket är något som har skapat en marknad för bedragare. Hans tidigare vän ”Alaska-Håkan” är en huvudperson när det handlar om att sälja falska Bengt Lindström-tavlor. Men han har god hjälp av en person som stått konstnären betydligt närmre, Bengt Lindströms egen son, Alexandre Lindström.

När Uppdrag granskning kartlagt Alaska-Håkans affärer har vi hittat ett 50-tal äkthetsintyg som Alexandre har skrivit under, intyg som lurat människor att köpa falska tavlor.

UG – Konstbluffen

Intygen består av ett fotografi, ofta med Alexandre som håller i en bild av tavlan, där det på baksidan står: ”Jag intygar detta (dessa) verks äkthet”, signerat av Alexandre Lindström.

Alexandre bor kvar i familjens hus i Paris, men vägrar att träffa Uppdrag gransknings reporter när hon vill ställa frågor om äkthetsintygen. Istället får hon prata med Alexandres fru, Chantal. Hon säger att hennes man var berusad när han skrev intygen.

Han var full?

– Jo, han var full. Och då för att vara snäll mot honom, för det var en riktigt god vän till Bengt, han gjorde det för att vara snäll mot honom.

Men folk har ju köpt det här för tiotusentals kronor och trott att det var Bengt Lindström som målat dem?

– Det är så.

Är det inget problem?

– Nej.

Varför inte?

– För att han var full, han var inte medvetande, säger hon.

Curt Aspelin har varit familjens ombud i en arvstvist som barnen haft med Bengt Lindströms änka i Sverige. Aspelin lärde känna Bengt Lindström i början av 60-talet, och när han får se en av tavlorna som Alexandre intygat äktheten i så avfärdar han den genast som falsk.

– Det finns ingen tillstymmelse till att Bengt Lindström haft ett målardrag i den här tavlan. Jag behöver inte ens undersöka den, jag ser det direkt, säger Curt Aspelin.

Personen som köpte den här betalade ju dyrt för den. Men han köpte den också tillsammans med det här äkthetsintyget vilket gjorde att han förstås trodde att det var Bengt Lindström som målat den.

– Ja, jag kan bara säga att det är en ren skandal. Han får betala för det här, säger Curt Aspelin om Alexandre Lindströms intyg.

En tid senare får Uppdrag granskning tag på Alexandre. Han lägger hela ansvaret på Alaska-Håkan, och säger att han när han skrev under intygen inte visste att det var falska tavlor, men det har han sett i efterhand. Han säger att han har skrivit under mellan 15 och 20 intyg, och skyller på att han var berusad.

Reportrar: Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen

Mer i ämnet