Anita Falkenek, vd på KRAV, säger att gården kommer att kontrolleras igen. Foto: Kolbjörn Örjavik pressbild KRAV & Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Krav-märkt gård bland kritiserade Arlagårdar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Förra veckan avslöjade Uppdrag granskning att 38 Arlagårdar bröt mot djurskyddslagen under förra året. Nu visar det sig att en av gårdarna dessutom är KRAV-certifierad. Djurägaren är sedan tidigare polisanmäld av Länsstyrelsen misstänkt för bland annat djurplågeri.

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat och ställer extra höga krav på djurhållningen. Företag som är KRAV-certifierade ska enligt deras hårda regelverk kontrolleras minst en gång varje år. Gårdar med djur ska dessutom få extra, oanmälda kontroller, utöver mejeriernas och Länsstyrelsernas kontroller.

– Djurvälfärd är otroligt viktigt för KRAV. Vi har extra tuffa regler för detta jämfört med de som gäller inom konventionell djurhållning och även jämfört med EU:s regler för ekologisk produktion, säger Anita Falkenek, vd på KRAV, till deras hemsida.

Arlagården

På sin hemsida går nu KRAV ut och skriver att en av de 38 Arlagårdar som Uppdrag granskning rapporterat om är KRAV-certifierad.

Kommer att kontrolleras igen

Gården som ligger i Uppland har under åtta års tid fått återkommande och allvarlig kritik vid Länsstyrelsens kontroller. Senast för ett år sedan då djurskyddsinspektörerna konstaterade kraftigt gödselförorenade djur samt magra, undernärda och sjuka djur på gården. Inspektionen fick avbrytas då djurägaren protesterade mot att man skulle tillkalla en veterinär. 

Djurägaren fick då ett föreläggande med om hot om vite för att ha brutit mot djurskyddslagen och Länsstyrelsen åtalsanmälde djurägaren för misstanke om bland annat djurplågeri. Trots det har varken KRAV eller Arla reagerat utan djurägaren har fortsatt leverera mjölk till Arla.

Gården kommer nu snarast att kontrolleras igen av KRAV som därefter fattar beslut om vilka åtgärder som ska vidtas. 

– Vi ska undersöka detta närmare, och vid behov kommer vi att se över rutinerna kring certifieringsorganens arbete för KRAV, säger Anita Falkenek till hemsidan.

Uppdrag granskning har sökt djurägaren utan framgång. I det senaste föreläggandet tillbakavisade djurägaren kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet