Region Skånes granskning av den 39-åriga läkaren resulterade i sammanlagt tio anmälningar enligt lex Maria. Foto: TT

Läs om de 10 fallen som anmälts

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läkaren misstolkade provsvar, följde inte upp resultat och undersökte inte patienternas besvär. Nu har tio fall anmälts enligt lex Maria. 

Först efter att Uppdrag granskning började ställa frågor kring läkarens kompetens valde Region Skåne att göra en genomgång av läkarens samtliga patientjournaler. Sammanlagt har 850 patientbesök granskats och av dessa har landstinget valt att anmäla 10 händelser som medfört eller kunnat medföra allvarliga vårdskada.

Läs mer: Trots varningar kunde läkaren jobba vidare – ledde till elva anmälningar

UG – Legitimerad: fortsättningen

Lex Maria 1 

Den 5 oktober 2015 söker en 40-årig kvinna vård på grund av buksmärtor. Provtagning visar på låga blodvärden. Patienten ordineras järnmedicinering men orsaken till det låga blodvärdet i kombination med buksmärtor utreds inte.  

Lex Maria 2 

Den 30:e december 2015 söker en 74-årig kvinna för blödning från underliv och urinvägar. Patienten bokas till läkaren trots att denne inte utför gynekologiska undersökningar. Läkaren anger i journalen att en undersökning ska göras tillsammans med erfaren specialist. Kvinnan blir dock aldrig kallad till gynekologisk undersökning trots läkarens noteringar.

Läs mer: Läkaren gjorde upprepade fel – får behålla sin legitimation

Lex Maria 3 

Den 1 oktober 2015 söker en 30-årig kvinna vård för besvär med riklig menstruation och tidigare järnbrist. Kvinnan tål inte järntabletter och ska enligt läkaren ha en alternativ behandling, men får ingen sådan. Först långt senare kontrolleras hennes blodvärden. 

Lex  Maria 4 

Den 26 november 2015 söker en 60-årig man akut med täta urinträngningar. Urinodling tas som visar på bakterieväxt och mannen får antibiotika, men ingen kroppsundersökning görs. Läkaren misstänker prostatabesvär men gör ingen utredning och patienten kallas inte heller för uppföljning. 

Lex Maria 5 

Den 21 december 2015 ringer en 26-årig man till vårdcentralen Kirseberg på grund av hastigt påkommen smärta i ena punghalvan. Mannen får ingen tid samma dag trots att det ska ske vid sådana besvär. Efter besök hos läkaren skickas en remiss för ultraljudundersökning. Den äger rum först fyra veckor senare och visar att mannen troligen haft en testikelinflammation. 

Lex Maria 6 

Den 11 november 2015 söker en 75-årig man vård på grund av diarréer. En utredning påbörjas och en tarmundersökning beställs. Prover som tas i tarmen visar att mannen har en inflammation. Men av läkaren underrättas patienten felaktigt att allt ser normalt ut. 

Lex Maria 7 

Den 21 januari 2016 kommer en 80-årig man med kända reumatiska besvär till vårdcentralen. Hans medicin har tagit slut och det har börjat värka i händerna. Svullnad och rodnad samt var under huden uppfattas av läkaren som en infektion. Patienten ordnineras medicin och uppmanas av läkaren att uppsöka akuten om besvären består. Att patienten har ledgångsreumatism missar läkaren. 

Lex Maria 8 

En patient med känd nedstämdhet avlider i samband med ett självmord mindre än 28 dagar efter den sista kontakten med vårdcentralen. Händelsen anmäls enligt lex Maria då den inträffat inom fyra veckor från vårdkontakt. Vårdcentralens interna utredningen visar dock att självmordet inte hade kunnat förhindras. 

Lex Maria 9 

En 60-årig patient söker vård efter att ha noterat synligt blod i urinen. Läkaren noterar i journalen att status för buken är utan anmärkning men någon utredning enligt rutiner är inte gjord. 

Lex Maria 10 

Den 17 september 2015 kommer en 85-årig kvinna med känd hjärtsvikt in till vårdcentralen. Undersökning genomförs av läkaren men någon utökning av medicinering sker inte trots rekommendation från kardiolog. Några månader senare får kvinnan vårdas på sjukhus för hjärtsvikt varpå medicineringen ökas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad: fortsättningen

Mer i ämnet