Ordförande Richard Johnsson säger att Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd kommer att följa upp de uppgifter som Uppdrag granskning tagit fram. Foto: SVT/Bildbyrån

Licensnämndens ordförande om avslöjandet: ”Oroväckande uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har kunnat avslöja hur hemliga avtal, luftfakturor – och en skenförsäljning av en oansenlig restaurangbarack – har hjälpt Östersunds fotbollsklubb in i den svenska fotbollens finrum. Licensnämndens ordförande Richard Johnsson säger att avslöjandet kan få konsekvenser för klubbens framtid.

Avslöjandet handlar bland annat om en restaurangbarack som Östersunds FK 2012 fick i gåva från ett bolag som fotbollslagets dåvarande ordförande, Daniel Kindberg, var vd för. Vid gåvotillfället uppgav klubbens ledning, enligt dokument som Uppdrag granskning tagit del av, att baracken var värd 1,1 miljoner kronor.

Östersunds FK hävdade sedan att man sålde baracken för 3,2 miljoner kronor.

Blåsningen i Östersund

Men Uppdrag granskning kan avslöja att det var en skenförsäljning. Restaurangen såldes aldrig och står kvar vid arenan, men har bokförts som en tillgång till ett värde av 3,1 miljoner kronor.

Detta gjorde att det egna kapitalet i ÖFK hamnade på plus – något som i sin tur var avgörande för att klubben skulle beviljas elitlicens. ÖFK:s kanslichef uppger för Uppdrag granskning att restaurangbaracken aldrig såldes och kan inte svara på varför den bokfördes som en försäljning.

“Kommer att följa upp”

Richard Johnsson, ordförande för Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd, säger att uppgifterna som framkommer i Uppdrag gransknings reportage, bland annat om baracken, är oroväckande.

– Det är så klart oroväckande uppgifter när man hör något sådant här. Det är delvis nya uppgifter för oss, men vi tar åt oss och kommer att följa upp. Sedan får vi se vad det kommer att få för konsekvenser, säger Richard Johnsson, ordförande för Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd.

Om det nu är så att ni i licensnämnden har blivit förda bakom ljuset, vad betyder det för klubbens framtid egentligen?

– Jag kan säga att vi följer upp vissa saker och ser vad som ligger bakom, men om man går in på om det kommer att påverka licensen så kan man säga att de licenser som är beviljade, de ser jag inte att de kommer att rivas upp.

Inte?

– Nej, däremot kan det ju få konsekvenser för licenser framöver i framtiden för klubben.

Ska förhindra ekonomisk dopning

Richard Johnsson säger att syftet med regelverket är att förhindra ekonomisk dopning och säkerställa att klubbar som beviljas elitlicens har en förmåga att driva sin verksamhet under kommande år.

Det är för att förhindra att föreningar som riskerar konkurs måste dra sig ur seriespel.

– Vi får in de underlag som är granskade av kvalificerade revisorer, vi går igenom och bereder de här ärendena. Ser vi att det finns resultat och balansposter som sticker ut på något sätt så begär vi in kompletteringar, både skriftligen i form av specifikationer och underlag. Men det kan även vara så att en klubb kallas till licensnämnden för ett fysiskt möte där man måste redogöra för vissa saker.

Men de här sakerna som vi ser i reportaget, en del av det missade ni?

– Man kan alltid vara självkritisk. Men som jag sagt, de kvalificerade revisorerna ska på något sätt garantera eller i varje fall sätta en så pass hög nivå så att licensnämnden ska hitta de andra saker som inte de har hittat. Men absolut, när något sådant här kommer fram så är det klart vi tittar på: är det nånting vi kan förbättra, kan vi göra nånting på ett annorlunda sätt i framtiden?

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Granskningen sänds även onsdag 20 mars klockan 20.00 i SVT1.

Här kan du se det första avsnittet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet