Livets ords styrelse, med grundaren Ulf Ekman och hans familj i majoritet, beslutade om pensionsavsättningar – till sig själva. Foto: TTBild

Livets ords revisor varnas

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Uppdrag granskning avslöjade att Livets ords ledning, med Ulf Ekman i spetsen, avsatt elva miljoner till egna pensioner. Samtidigt blev anställda utan. Nu varnas Livets ords revisor av Revisorsnämnden.

Livets ords revisor kritiseras hårt för att styrelsen i Livets ord kunde fatta beslut om miljonpensioner till sig själva. Dessutom har inte revisorn enligt revisorsnämnden haft kontroll på hur församlingen hanterat miljonerna som församlingsmedlemmarna skänkt i kollekter.

Revisorsnämnden skriver att Livets ords revisor åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Det som läggs honom till last är allvarligt. Han ska därför meddelas varning, med stöd av revisorslagen.

Gåvor från församlingen

För ett år sedan berättade Uppdrag granskning om hur styrelsen i Livets ord, där Ulf Ekman och hans familj var i majoritet, avsatt mer än elva miljoner kronor till egna pensioner, pengar som i många fall var gåvor och kollekter från församlingsmedlemmarna. Samtidigt fick andra anställda i församlingen inte någon pension alls under vissa perioder. Pensionsavsättningen var avsevärt högre än vad som är normalt. Styrelsen i Livets ord gav sig själva pensioner på 30 procent jämfört med normala pensioner som ligger på 4,5 procent av inkomsten.

Utöver förmånlig pension hade dessutom styrelsen beslutat om en inkomstgaranti som garanterade styrelsemedlemmarna full lön efter pension. Livets ord skulle täcka upp inkomstbortfallet när styrelseledamoten slutade sitt arbete och gick i pension.

Brott mot stiftelselagen

Revisorsnämnden slår fast att det är ett brott mot stiftelselagen och jäv, när styrelsen för Livets ord fattat beslut om pensioner till sig själva. Ett felaktigt beslut som revisorn borde stoppat. Revisorsnämnden skriver i sitt beslut: ”Genom att inte vidta dessa åtgärder har han åsidosatt god revisionssed.”

Livets ords revisor kritiseras också för sin dåliga kontroll av församlingens inkomster, främst kollekter. När Revisorsnämnden dessutom bett församlingens revisor att redovisa hur han granskat församlingens inkomster och kollekter, har hans redovisning varit knapphändig, vilket får Revisorsnämnden att ifrågasätta hur revisorn kunnat godkänna församlingens årsredovisningar. Nämnden skriver: ”Hans granskning av stiftelsens intäkter har varit otillräcklig.”

”Revisorsnämnden har funnit flera brister i revisorns revision. Han har godtagit ett styrelsebeslut, trots att han haft anledning räkna med att flera av styrelsens ledamöter var jäviga. Hans granskning av stiftelsens intäkter har varit otillräcklig. Han har som en följd av detta saknat grund för uttalandet i sin revisionsberättelse att årsredovisningen gav en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning och finansiella resultat. Det som läggs honom till last är allvarligt. Han ska därför meddelas varning”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Tack gode Gud för pengarna

Mer i ämnet