Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skämmer bilden av Sverige” – här ryter LO-ordföranden till mot Kavat. Foto: SVT

LO:s ordförande: “Skämmer bilden av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

LO:s ordförande Susanna Gideonsson reagerar starkt på villkoren på Kavats fabrik i Bosnien. Uppdrag granskning har avslöjat att de anställda har en grundlön på 2 500 – och inte kan leva på sin inkomst. 

Arbetarna i Kavats fabrik i Bosnien kan inte leva på sina löner och anställda vittnar om att de inte vågar prata fritt av rädsla för repressalier. 

LO:s ordföranden Susanna Gideonsson har haft flera uppdrag internationellt, bland annat i Bosnien. När hon tar del av villkoren för Kavats anställda i Bosniens säger hon att hon känner igen mönster från sitt fackliga arbete utomlands. Hon reagerar också på nettolönerna: omkring 3000 kronor i månaden inklusive övertid.

– Med de löner som det redovisas här så kan man säga att nej, det går inte leva på en sån lön, säger Susanna Gideonsson. 

Kavat försvarar sig med att arbetarna också får en ersättning för en varm måltid om dagen, och för transporter i bussar till och från arbetet.

Namninsamling på fabriken 

Uppdrag granskning har också avslöjat hur de anställda i Bosnien saknar fackliga rättigheter. 

Efter Uppdrag gransknings besök hos Kavat i Bosnien skickades en namninsamling runt på fabriken, som enligt företaget skedde på personalens initiativ. Där står bland annat: 

“Vi vill bekräfta att vi är nöjda, att vi får vanliga löner och att vi har fått betalt för övertid. (…) Vi vill säga att vi inte behöver ett fackförbund eftersom vi har enorm misstro till det.” 

– Vi samlade alla våra arbetare och det är 133 personer som inte hade velat vara medlemmar, säger Smail Sabic, direktör för fabriken i Bosnien. 

Kavat vill samarbeta med svenska aktörer 

I namninsamlingen uttrycker de som skrivit under att de har fullt stöd för direktören och ledningen. 

Susanna Gideonsson säger att hon stött på liknande listor när andra företag utomlands har fått kritik. 

– Alla företag som vi kommer på säger så här, att det är på eget initiativ. Men man är i en sån oerhörd beroendeställning till arbetsgivaren, så du har ju inget val.

Vad skulle du vilja säga till företag som säger att det är väldigt svårt för oss, vi vill göra rätt för oss utomlands men strukturerna tillåter det inte? 

– Jag har aldrig varit med om ett sånt företag, om jag ska vara ärlig. Nu har jag ändå jobbat internationellt ganska många år. De företag som vill göra rätt för sig, de gör rätt för sig, det finns inget hinder.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande meddelar Kavat att företaget vill samarbeta med svenska aktörer för fackliga frågor och starta ett arbetsmiljöarbete på fabriken. De säger att de tillsammans med Unionen kommer att åka till Bosnien under våren och säkerställa att arbetarna får löner som de kan leva på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.