Ministerns budskap till Beirani: ”Han ska åka hem”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Iran kommer bara att ta emot utvisningsdömde Mahmoud Reza Beirani om han frivilligt väljer att återvända – något han själv säger att han inte tänker göra. Justitieminister Morgan Johansson (S) däremot uppmanar Beirani att självmant åka hem till Iran.

– Det är ett beslut som han själv kan fatta, säger Morgan Johansson.

Uppdrag granskning har berättat om Mahmoud Reza Beirani som för 22 år sedan skulle ha utvisats till Iran. Men eftersom han saknar id-handlingar vägrade Iran att släppa in honom i landet. 

Efter att Uppdrag granskning i september i år kontaktat iranska ambassaden har de meddelat att de fastställt Beiranis identitet – men säger att de bara släpper in utvisningsdömda om de väljer att återvända frivilligt.

UG: Mannen som blev kvar

– Vissa länder, däribland Iran, vill inte godta tvångsavvisningar och det menar vi strider mot internationellt regelverk. Alla länder har ett ansvar mot sina egna medborgare och det innebär också att ta emot dem som tvångsavvisas, säger Morgan Johansson. 

Spela klippet ovan för att höra intervjun med justitieministern Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Mannen som blev kvar

Mer i ämnet