Polisen glömde bort utvisningsdömde Beirani – i elva år

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under elva år glömde polisen bort utvisningsdömde Mahmoud Reza Beiranis fall. Arbetet återupptogs först när Beirani själv kontaktade polisen.

– Det är beklagligt, säger Ulrika Johansson, chef för gränspolisen i Region Öst.

1998. Mahmoud Reza Beirani, som dömts för grovt narkotikabrott till livstids utvisning från Sverige, flyger till Iran tillsammans med två tjänstemän från Kriminalvårdens transporttjänst. Men han blir inte insläppt i landet då han saknar id-handlingar – och får resa tillbaka till Sverige.

Under åren som följer efter den misslyckade utvisningen pågår en segdragen maktkamp mellan den svenska polisen och iranska myndigheter. Iranska ambassaden kräver mer information. Nya flyg bokas och ställs in. Den ansvarige polisen Tore Persson berättar hur han känner sig bakbunden i väntan på att Iran fastställer Beiranis identitet. 

UG: Mannen som blev kvar

– Jag kunde inte börja skälla på dem, då hade jag förstört möjligheterna att fortsätta samtalen, säger Tore Persson.

”Jag finns inte längre”

2005 skriver Tore Persson till regeringen att utvisningen inte går att verkställa. Iran har fortfarande inte fastställt Mahmoud Reza Beiranis identitet. En tid därefter går han i pension. 

Sedan kommer det att dröja till 2017 innan någonting görs på nytt – när Beirani själv kontaktar polisen. Då har det gått 11 år sedan han sist hörde något. Han har fått nog av att vänta.

– När jag kommer dit går tjejen och hämtar mitt ärende från arkivet. De hade arkiverat mitt ärende. Det är som att jag är död, jag finns inte längre, säger Mahmoud Reza Beirani.

Polisen beklagar

Ulrika Johansson, chef för gränspolisen i Region Öst, säger att det är beklagligt. 

– Vi har ju, olyckligtvis ska jag säga, haft en längre period där vi inte har jobbat med ärendet. Att vi inte har jobbat med det är inte så konstigt. Vi har haft prioritering av ärenden naturligtvis, men däremot borde vi givetvis haft kontakt med Beirani i större omfattning än vad vi har haft, säger hon.

Hösten 2017 följer Mahmoud Reza Beirani med polisen till Irans ambassad vid två tillfällen. Vid det första besöket är han inte välvilligt inställd till att återvända, ett krav Iran har för att ta hem medborgare. Men vid det andra besöket ber Beirani ambassaden om hjälp. Han har tagit med sig en kopia på sin mammas id-handling, men ambassaden är ändå inte nöjd.

Det dröjer till september 2020, efter att Uppdrag granskning kontaktat ambassaden, innan de meddelar att de fastställt Beiranis identitet. Men kravet om frivillighet kvarstår – och Beirani vill idag inte resa tillbaka då han menar att han efter över 30 år i Sverige inte har någon anknytning till Iran.

Läs en längre artikel om fallet Beirani här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Mannen som blev kvar

Mer i ämnet