Vännerna om Beiranis liv i Sverige: ”Bara jag som ser hur illa ställt det är”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I 22 år har utvisningsdömde Mahmoud Reza Beirani levt vid sidan av samhället, utan någon egentlig rätt att vistas i Sverige – och utan att kunna utvisas till Iran. För Uppdrag granskning berättar människor i hans närhet hur hans liv har varit under åren som gått.

1998 skulle Mahmoud Reza Beirani utvisas till Iran. Men utvisningen misslyckades eftersom Iran vägrade släppa in honom i landet utan id-handling. Sedan dess har Beirani fortsatt leva i Sverige.

Svenska myndigheter har försökt få hans identitet bekräftad av Iran för att kunna genomföra utvisningen, utan framgång. Samtidigt säger gränspolisen, som ansvarar för hans fall, till Uppdrag granskning att de fortfarande tror att utvisningen ska gå att genomföra. Men i dag vill inte Beirani frivillig resa tillbaka till Iran – vilket är ett krav landet har för att en utvisning ska kunna bli av.

UG: Mannen som blev kvar

Mahmoud Reza Beirani berättar att han inte har någon kontakt med landet, att hans mamma är död och att han bara har några avlägsna släktingar kvar. Sedan några år tillbaka är han inneboende hos vännen Karolina i Motala. Hans liv går ut på att vänta, titta på tv och gå ut med hunden. 

– Det är bara jag som ser hur illa ställt det är med honom. Han är en så god vän, han har varit så snäll mot mig. Man kan inte överge en vän, säger Karolina.

Spela klippet för att höra vännen Karolina och kyrkoherden Torbjörn Ahlund berätta om Mahmoud Reza Beiranis tillvaro i Motala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Mannen som blev kvar

Mer i ämnet