Sven-Erik Bucht är optimistisk till en lösning för den ansträngda situationen gällande djurskyddet. Foto: TT

Ministerns trumfkort slutade i fiasko

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sven-Erik Bucht (S) lovade mjölkbönderna 500 miljoner i statliga lånegarantier för att lindra mjölkkrisen. Men inte en enda mjölkbonde har fått ta del av den lovade lånegarantin.

Det skulle hjälpa mjölkbönderna och lindra mjölkkrisen. När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presenterade en 87 punkter lång handlingsplan för mjölkbranschen i somras fanns det ett trumfkort, som ministern kom att prata mycket om – och som skulle överbrygga krisen: lånegarantier.

Tanken var att mjölkbönder som har det svårt ekonomiskt med staten som säkerhet skulle kunna låna pengar av bankerna för att satsa sig ur krisen. Och det handlade om stora pengar.

UG – Kris i Bregottfabriken

– Vi har en ram med statliga lånegarantier på 500 miljoner kronor som vi har avsatt, sa Sven-Erik Bucht när handlingsplanen presenterades i slutet av maj.

I flera sammanhang upprepade ministern sitt förslag och beskrev hur 87-punktsprogrammet skulle bli en ”bridge over troubled water” för mjölkbönderna. Och lånegarantierna skulle sjösättas inom kort, hette det.

– Ganska snart, men man jobbar med detaljer. Och det gäller att ha det här på plats så fort som möjligt.

Även en annan punkt lyftes fram som viktig för att överbrygga mjölkkrisen – ekonomisk rådgivning till mjölkbönder i akut kris.

Men kring ministerns trumfkort lånegarantier har det hittills ekat tomt. Inte en enda mjölkbonde har kunnat låna pengar med staten som säkerhet. Skälet är att hela förslaget om lånegarantier visade sig strida mot lagar och regler. Man kan helt enkelt inte låna ut pengar till bönder som har det svårt ekonomiskt.

Stefan Gård, ordförande i Sverige mjölkbönder, tyckte att förslaget lät bra när det presenterades. Men nu är han, som många andra bönder, besviken.

– När det bara blir tomma ord som inte genererar någonting i min plånbok så tycker jag det är populism. För gemene man framställs det som att politikerna tar sitt ansvar. Och om vi försöker säga att det inte genererat någonting för oss, hur ska då gemene man veta det? Alla tror ju givetvis att vi har fått hjälp, säger han.

Ministern medger misslyckande

Nu medger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att lånegarantierna var ett misslyckande.

– Ja delvis har vi misslyckats. Ja, det måste jag säga, säger han till Uppdrag granskning.

Reporter: På vilket sätt?

– Ja vi hade ju en ambition att få statliga kreditgarantier på plats. Det förslaget kom från branschen. Tyvärr så visade det sig att det fanns ingen kompetens kring den typen av åtgärder, och man hade inte använt det sedan mitten på 90-talet.

Akut rådgivning ej sjösatt

Inte heller den andra punkten som lyftes fram i 87-punktsprogrammet, akut rådgivning, är i hamn. Förhandlingar pågår, men finansieringen är oklar och bonden ska själv få betala en del av notan. Sven-Erik Bucht säger dock att han ”tror på svenska mjölkbönder” och att det är ”en tuff tid nu”.

Reporter: Men ska du fortsätta prata om ”bridge over troubled water” som du nämnt så många gånger?

– Ja det är inte säkert att det här räcker och det är mycket möjligt att vi måste göra ytterligare insatser från politiken men det kan jag inte gå in på idag, vi har en budget nu som ligger men det kommer ju fler budgetar också.

Nu i höst har regeringen presenterat nya åtgärder. Bland annat föreslår man extra skatterabatt på diesel och ett krisstöd på 152 miljoner där EU står för hälften. Men enligt Lantbrukarnas riksförbund LRF innebär de två stöden inte mer än sex öres höjd ersättning ute hos bönderna per liter producerad mjölk – långt ifrån att fylla gapet på mer än en krona som de flesta bönder går back med på varje liter mjölk.

Reporter: Hur kommer det sig att ni själva har hamnat i den här sitsen, har ni något eget ansvar?

– Ja, vi har ett mycket stort ansvar själva, och vi skulle ha reagerat mycket tidigare på att det här inte håller längre. Men våra företrädare har varit påhejare i att det är det här konceptet som gäller. Och vi har väl inte vaknat i tid, säger Stefan Gård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kris i Bregottfabriken

Mer i ämnet