Ersta flickhem ska hjälpa och skydda flickor med självskadebeteende. OBS! Flickan på bilden är skådespelare och har ingenting med artikeln att göra. Foto: SVT

Omfattande prostitution bland flickor på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I flera års tid har barn på Ersta flickhem kunnat sälja sina kroppar till sexköpare, avslöjar Uppdrag granskning. Övergreppen skedde trots att personalen kände till problemen.

När Emma är 14 år söker hon själv upp Ersta flickhem, strax söder om Södertälje. Då har hon haft sexuella kontakter med män på nätet sedan hon var tio. Men på Ersta flickhem blir problemen istället värre. Hon säljer sex till män. Ibland för cigaretter, ibland för pengar, och ibland för huvudvärkstabletter.

– Det var ju så öppet. Man kunde gå hur man ville och så kunde man säga att man ”går på promenad” och så gick man ”på promenad” och ingen frågade mer eller mindre.

UG – På promenad

Men Emma är inte ensam. Uppdrag granskning har kontaktat tolv flickor som bott på Ersta flickhem någon gång de senaste åren. Hälften av dem säger att de själva sålt sex under tiden på HVB-hemmet. Oftast har männen stämt träff och plockat upp flickorna i bilar på en parkering till en möbelaffär 300 meter från behandlingshemmet. Flickorna kallar det för pedofilstället.

– Det kommer bilar och så svänger de runt där det står en eller ett par tjejer och väntar. Sen in i bilen och iväg neråt, säger grannen Vailet Andersson, som sett bilar komma och gå under lång tid.

Prostitution en del av vardagen

Flickorna som Uppdrag granskning pratat med säger att prostitutionen varit en del av vardagen på Ersta flickhem, och att personalen kände till det. Men cheferna på HVB-hemmet säger att det handlat om enstaka tillfällen som personalen fått reda på att flickor på hemmet sålt sig.

– Jag kan tala för det senaste året och då vet jag med säkerhet att det varit två eller tre gånger där vi varit inblandade, säger Mary Slevin Sax, enhetschef på Ersta flickhem.

Men i Emmas journaler som Uppdrag granskning tagit del av framgår det att personalen på behandlingshemmet gång på gång fick veta om att män köpt sex av henne. Vid åtta tillfällen står det att hon bokat tid för möten vid möbelaffären. Och vid ytterligare 13 specifika tillfällen berättar hon för personalen efter promenaderna att hon har sålt sig.

“Varit uppe vid vägen och träffat en man som hon sålt sig till för ca 20 ipren“, skriver personalen i journalen.

Vid ett annat tillfälle skriver personalen att ”E berättar att hon träffat en man… E berättar att hon gjorde motstånd och skrek men att mannen fullföljde ändå”.

Flera liknande noteringar finns också i andra flickors journaler. Personalen skriver bland annat att en annan flicka: “uppger att han ska ha betalat L 2000kr och att han sedan ”ägt” henne för att ha sex.”.

Om ytterligare en flicka skrivs att ”att hon har träffat män vid möbelaffären och sålt sex där. Hon har kontaktat männen med telefon.”

Erstas försvar stämde inte

Stefan Nilsson är direktor på Ersta diakoni. Han säger först att sexköpen skedde före februari 2014, då Ersta valde att byta ut ledningen på flickhemmet. Men det stämmer inte. Män har fortsatt att köpa flickornas kroppar. I flickornas journaler framgår att fler av dem sålt sig under våren, sommaren och hösten 2014. När Uppdrag granskning påpekar det hela har Stefan Nilsson ett annat svar.

– Det har hänt, eller det har funnits misstankar om att flickor har sålt sig även under den här tiden men det vi har gjort är att vi har följt våra rutiner och kontaktat socialtjänsten och flickorna har skrivits ut från hemmet, så på det sättet har det förändrats, säger han.

Fotnot: Flickorna från Ersta flickhem heter egentligen något annat.

Fakta: Ersta flickhem

Ersta flickhem är en del av Ersta diakoni, en ideell förening på kristen grund med 900 anställda. Föreningen har sjukhus, kyrka, oblatbageri och mer än 160 års historia av socialt arbete på Södermalm i Stockholm. När flickhemmets skola invigdes 2012 var det drottning Silvia som klippte bandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – På promenad

Mer i ämnet