Özz Nûjen tillbakavisar uppgifter om att Akilov jobbat svart: ”Jag har inte varit inblandad”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rakhmat Akilov säger själv i förhör att han betalades svart för att renovera två sommarhus på Gotland, som komikern Özz Nûjen äger tillsammans med sin syster. Men när Uppdrag gransknings Janne Josefsson intervjuar Nûjen tillbakavisar han bestämt uppgifterna och kallar Josefsson för ”creepy gubbe”.

I förundersökningen mot Rakhmat Akilov finns fem ekonomiska transaktioner som sticker ut.

Det handlar om totalt drygt 85 000 kronor som satts in direkt på Akilovs privata konto i Nordea, de är märkta ”GOTLAND” och ”Jobb”.

Betalningarna görs efter att Akilov arbetat med att renovera sommarhus på Gotland. Husen ägs av komikern Özz Nûjen – det ena äger han via ett av sina bolag, det andra tillsammans med sin syster.

Husen som Özz Nûjen äger via ett av sina bolag och tillsammans med sin syster. Foto: Privat

Akilov berättar själv om arbetet i polisförhör, han säger att han jobbade svart i några månader.

– Jag jobbade som medhjälpare till målare, eller målarassistent. Arbetet gick ut på att riva, städa rent efter dem, och ja, göra rent.

Förhörsledare: Minns du vad företaget hette som du jobbade för? 

– Det var inget företag, det var mina landsmän som hade bjudit in mig att jag skulle hjälpa dem, säger Akilov.

Pengar till Akilovs privata konto

När Uppdrag granskning tar kontakt med Özz Nûjen per telefon säger han att Akilov varit på Gotland via ett företag som hans svåger anlitat.

– Ingen har betalat honom svart vad jag vet, säger Özz Nûjen.

Men i Akilovs deklaration finns inga spår efter arbetet på Gotland. Pengarna har förts över direkt till Akilovs privata bankkonto, i huvudsak från ett konto som tillhör Özz Nûjens syster och hennes man.

Systern, som är advokat, är under utredning av Advokatsamfundet för händelserna på Gotland. Till Uppdrag granskning säger hon att hon inte vill ställa upp på intervju, utan avvaktar utredningen.

”Vill inte diskutera detta med media”

Inte heller hennes man, Özz Nûjens svåger som hållit i renoveringen, vill svara på frågor.

I ett sms skriver svågern att han, ensam, ansvarat för renoveringen och betalningen. Han svarar däremot inte på vilket företag som Akilov ska ha anlitats genom:

”Jag vill inte diskutera detta med media. Vänligen respektera detta”, skriver han.

I söndagsintervjun i Sveriges radio säger Özz Nûjen att han borde vetat om vad som betalades ut i samband med renoveringen. Han säger också att svågern väntar på fakturor från det företag han menar att Akilov anlitats genom.

De fem överföringarna som görs till Akilovs privata konto kommer i huvudsak från ett konto som kontrolleras av Özz Nûjens syster och hennes man. Foto: Polisen

”Ingen delaktighet över huvud taget”

Men när Uppdrag granskning intervjuar Özz Nûjen upprepar han om och om igen att han inte har med saken att göra.

– Jag har ingen delaktighet i det här över huvud taget. 

Har du ingen delaktighet när det är bland annat ditt hus så att säga? Du äger ju mesta delen av de här två husen?

– Det här sommarhuset äger jag tillsammans med min syster och min svåger. Det finns en som vet allt det här, som är projektledare och som har lett det här arbetet, som har finansierat det här själv och beställt det här.

Hänvisar till svågern

Uppdrag granskning redovisar för Özz Nûjen vad Akilov sagt i förhör om arbetet på Gotland. Att han arbetat svart som medhjälpare till målare, inte genom något företag.

– Du litar mer på en terrorist än att prata med en person som är ansvarig för det här projektet? Som har ljugit hur mycket som helst i sina förhör och som påstår saker i sina förhör. Så du litar mer, Janne Josefsson, på en terrorist än att gå och prata med källan som vet det här? 

Varför skulle han ljuga om detta? 

Jo, men varför litar du på det, men du pratar inte med källan? Varför, Janne Josefsson? Och varför drar du in mig i det här som inte har med det här att göra? 

Din svåger som...

Ja men prata med min svåger.

Han vill inte svara.

Ska jag göra ditt jobb? Du tjänar ju flera miljoner från SVT varje år.

”Som en creepy gubbe”

När Uppdrag gransknings Janne Josefsson söker svågern svarar hans son i telefon, något Özz Nûjen tar upp under intervjun.

– Och som en creepy gubbe som frågar var hans föräldrar är, igen och igen. Är det så du jobbar? Vet dina chefer om att du jobbar så, att du ringer tioåriga barn?

Jo, men jag visste inte vem som svarade.

– Alltså flera gånger.

Nej.

Svar från advokaterna

Efter intervjun med Uppdrag granskning hör Özz Nûjen och hans syster av sig via sina advokater.

Özz Nûjen understryker att det var först efter att åtal väckts mot Rakhmat Akilov som han fick kännedom om att Akilov skulle ha utfört renoveringsarbeten på hans hus. Hans syster uppger att hon inte gjort några betalningar och att hon inte känt till att Akilov inte skulle redovisa inkomsten för Skatteverket.

Hon uppger också att det funnits god anledning att utgå från att entreprenören man säger sig ha anlitat var seriös – och att betalningarna skett enligt instruktioner från denne entreprenör. Men ingen av dem svarar på vad företaget Akilov ska anlitats genom heter.

Du kan se ett utdrag ur intervjun längst upp i artikeln, ett längre reportage om Akilov och Özz Nûjens sommarhus hittar du här.

Uppdrag gransknings reportage Terroristen Akilov sändes den 25 april 2018. Du hittar det här i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet