Facebooksidans följare uppmanas i ett flertal inlägg att stödja kampen genom att swisha ett bidrag. Foto: Skärmdump/TT

Pengar till stöd för BB-ockupationen går till skuldsatt privatperson

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tusentals människor över hela Sverige följer Facebooksidan ”Vi som stödjer BB-ockupanterna”. Pengar som samlas in genom sidans inlägg går till en privatperson i Göteborg.

Kampen om BB i Sollefteå förs till stor del på nätet. Den största Facebooksidan i ämnet, med nästan 30.000 följare, heter ”Vi som stödjer BB-ockupanterna”. Sidan är försedd med ockupanternas logga och under kontaktuppgifter hittar vi en länk till ockupanternas officiella hemsida. Men det är inte BB-ockupanterna som startat sidan.

Före detta ledare inom extrema högern

Sidans följare uppmanas i ett flertal inlägg att stödja kampen genom att swisha ett bidrag. Ockupantföreningen har ett eget swishkonto, men det är inte det numret som publiceras här. Istället anges ett privat nummer.

Numret går till Kim Fredriksson i Göteborg. Han har tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna och Nordisk ungdom. På senare år har han framträtt i media som före detta ledare inom den extrema högern. Han har varit anlitad som expert och debattör i frågor som rör rasism och högerextremism. Han återfinns numera på vänsterkanten och är aktiv på sajten Aktuellt Fokus, en nättidning som säger sig företräda arbetarklassen.

Vill vinna förtroende för radikala idéer

I en krönika i Aktuellt Fokus skriver en annan skribent så här om intresset för kampen i Sollefteå:

”Ockupationen av BB i Sollefteå är precis vad som behövs för att vitalisera och mobilisera vår rörelse (…) Genom att engagera oss i dessa lokala kamper vinner vi folkligt stöd och förtroende för våra radikala idéer.”

Själv säger Kim Fredriksson:

– Det kan ju handla om allt ifrån demokratisering av ekonomin, det kan ju handla om att ta tillbaka sjukvårdsfrågan – som uppe i Sollefteå. Det finns ganska stor bredd på det där. En av de frågor som jag tycker är viktigast just nu, det är som sagt sjukvårdsfrågan. Framför allt när det gäller frågor om NPM, New Public Management. Och jag tror väl att det är ganska radikalt att säga att man vill förändra hela vårdsystemet.

Inlägg kopieras från den officiella gruppen

De tusentals människor som följer Facebooksidan ”Vi som stödjer BB-ockupanterna” möts av inlägg kopierade från ockupanternas officiella grupp. Men på sidan publiceras också artiklar från Aktuellt Fokus. Effekten blir att Facebooksidan driver trafik till Aktuellt Fokus.

Företrädare för BB-ockupationen är medvetna om att Fredriksson driver Facebooksidan och att han samlar in pengar.

– Jag har varit i kontakt med honom för att se att ingen ska kapa ockupationen, det vill säga att ingen nynazist ska göra det här till en Sverigedemokratfråga, säger Sebastian Gunnesson, en av BB-ockupationens kontaktpersoner.

– Det här är inte viktigt för oss, det viktiga är att få fram varför vi kämpar, fyller Carina Hellström i, även hon är aktiv i BB-ockupationen.

Samma swishnummer för nättidningen

Även läsarna av Aktuellt Fokus uppmanas att stödja nättidningen genom att swisha ett bidrag. Swishnumret är det samma som för att stödja kampen i Sollefteå.

Men i flera Facebookinlägg finns det inga uppmaningar att märka sina bidrag till det ena eller andra ändamålet.

Kan gå till Kronofogden

Kronofogden jagar Kim Fredriksson för skulder på över 130.000 kronor och enligt Kronofogdemyndigheten kan de insamlade medlen bli föremål för utmätning.

I ett samtal med Kim Fredriksson försäkrar han att han kan redovisa vartenda kvitto:

Det är väl ingen som kan kontrollera vad du använder de pengarna till?

– Nej, självklart inte.

Men hur kan det vara okej att göra så då?

– Jag kan ju redovisa vartenda kvitto för BB-ockupanterna, så att det är inga konstigheter.

Har du gjort det?

– Jag har visat aktuella siffror vid några tillfällen, ja.

Sebastian Gunnesson, företrädare för ockupationsgruppen:

– Jag tror att Kim skulle redovisa det där senare, det är vad jag har hört av honom i alla fall.

Uppdrag gransknings reportage Sjukhusstriden i Sollefteå sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 10 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet
Mer Granskning
Mer Nyheter