Julian Assange har levt nästan helt utan solljus under lång tid. Hans hälsa har påverkats starkt av detta, enligt en psykologisk rapport. Foto: SVT

Psykolog: Assanges situation kan bli livshotande

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Åren på begränsat utrymme på Ecuadors ambassad, utan att vistas utomhus, och innan dess i husarrest med fotboja, har påverkat Julian Assange allvarligt både psykiskt och fysiskt. Det visar ett psykologutlåtande som Uppdrag granskning tagit del av.

Trauma-experten Michael Korzinski har intervjuat Julian Assange vid fem tillfällen mellan juni 2014 och juni 2015. I den rapport där han sammanfattar sina slutsatser framträder en dyster bild av Wikileaks-grundarens liv på den ecuadorianska ambassaden.

Trodde att det skulle bli lättare på ambassaden

I december 2010 utfärdar den svenska åklagaren en europeisk arresteringsorder med begäran att Assange grips och överlämnas till Sverige, misstänkt för sexbrott. Assange anmäler sig frivilligt på en polisstation, där han grips. Sedan dess har han varit isolerad i en dryg vecka i ett brittiskt fängelse och suttit i husarrest med en elektronisk fotboja. Efter en lång juridisk process valde Assange i juni 2012 att fly till Ecuadors ambassad där han sökte och beviljades asyl. I rapporten säger han att det till en början var en lättnad att komma in på ambassaden, men att det ”över tid blivit mycket svårare”.

UG – Fallet Assange

Tidigare övervakades ambassaden öppet av brittisk polis som stod utanför för att gripa Assange om han lämnade byggnaden. Assange och andra personer på ambassaden berättar att de under en period var rädda för att ambassaden skulle ”invaderas” av polisen. Assange berättar, enligt rapporten, att 150 poliser omringade ambassaden vid ett tillfälle i augusti 2012, och att poliser sänktes ner med linor på tak på de omkringliggande husen.

Känsla av krig mot statsapparaten

De synliga poliserna är sedan en tid borta och istället har polisen gått över till dold bevakning. Den ständiga polisbevakningen har skapat en känsla av att ligga i krig med statsapparaten vilket ökat stressen och oron. Michael Korzinski liknar Assanges livsbetingelser vid en isolerad fånges, men med den avgörande skillnaden att han inte vet något om när straffet ska avslutas.

Dessutom har ambassaden en egen kameraövervakning dygnet runt, av alla gemensamma utrymmen, lås och dörrar. Kameror är riktade mot dörrarna till alla rum.

Vaken mellan 18 och 22 timmar

Julian Assanges rums- och tidsuppfattning har rubbats på grund av att han under de senaste fyra åren har vistats i ett hus utan trädgård där tillgången på dagsljus är nästan obefintlig. Han är ofta vaken mellan 18 och 22 timmar innan han till slut somnar av utmattning.

Han har dessutom behov av att genomgå både röntgen och tandkirurgi som inte kan genomföras på ambassaden.

Den påverkan som livet på ambassaden haft på Julian Assanges hälsa och välbefinnande är allvarlig och hälsoriskerna kommer med all sannolikhet att öka och då riskera att bli livshotande om nuvarande situation består, avslutar Michael Korzinski sina slutsatser.

Ur rapporten:

”Mr. Assange needs- at the bare minimum- access to fresh air, sunlight and exercise space on a daily basis. Mr Assange has been living undervery restrictive conditions for over forty months. The unusual circumstances place Mr. Assange in a precarious situation. The effects of the situation on Mr. Assange's health and well-being are serious and the risks will most certainly escalate with the potential to becoming lifethreatening if current conditions persist.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fallet Assange

Mer i ämnet