Elisabeth Massi Fritz hamnade i en hetsig debatt med Assanges advokat Thomas Olsson i SVT:s Aktuellt Foto: SVT

Elisabeth Massi Fritz: ”Bör bete sig som en man”

Uppdaterad
Publicerad

Varför vågade Julian Assange åka till Sverige i augusti 2010 men inte nu om han är rädd för att bli utlämnad till USA? Det frågar Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde till den kvinna Assange misstänks för att ha våldtagit.
– Hans argument håller inte.

Elisabeth Massi Fritz hamnade i en hetsig debatt med Assanges advokat Thomas Olsson i SVT:s Aktuellt om vem som bär ansvaret för att utredningen kring våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange gått i stå och att han inte förhörts på sex år. Massi Fritz hävdade att Julian Assange själv bär ansvaret att ta sig till Sverige för att låta sig förhöras.

– Är han oskyldig bör han ta sig i kragen och bete sig som en man, säger hon.

Thomas Olsson anser i stället att det är åklagaren som är passiv och den som är skyldig att få utredningen framåt.

– Som misstänkt har man inte skyldighet att medverka i utredningen. Det är märkligt att åklagaren varit passiv och Assange den som varit aktiv för att få till en lösning på en låst situation, säger advokaten.

”Vågade 2010 men inte nu”

Elisabeth Massi Fritz ifrågasätter också att anledningen till Assange vägran att infinna sig i Sverige är hans rädsla för att utelämnas till USA där han riskerar att stå till svars för Wikileaks publiceringar om bland annat USA:s krigsföring i Afghanistan.

– Varför vågade han ta sig till Sverige 2010? USA hade ju redan då påbörjat sin utredning. Hur kan han inte vara rädd för att bli utlämnad då när han befann sig i Sverige? Han åkte också två gånger till Storbritannien. Hans argument håller inte, säger Elisabeth Massi Fritz.

Inga misstankar presenterade

Thomas Olsson däremot menar att en rättsprocess kring Wikileaks pågår och att resultaten av den processen kan komma närsomhelst. Det köper inte Massi Fritz.

– Det finns inget åtal, inga misstankar som presenteras från amerikanskt håll och USA har inte begärt honom utlämnad på sex år, säger hon.

Elisabeth Massi Fritz är också starkt kritisk till Uppdrag gransknings program i kväll som hon menar är stötande mot hennes klient.

– Hon har hotats, trakasserats och förföljts på nätet. I dag mår hon extra dåligt över programmets vinkling som visar så mycket sympati för den mannen som ständigt bryter mot domstolarnas beslut, säger målsägarbiträdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fallet Assange

Mer i ämnet