Psykoterapeuten Helena Löfgren har arbetat med människor som lämnat sektliknande grupper – på bilden följer hon med en tidigare församlingsmedlem som återvänder till Knutby. Foto: SVT

Psykoterapeuten om Knutby: Det fattas lagstiftning mot psykisk misshandel

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tre pastorer från Knutby har dömts för misshandel, olaga tvång och sexuellt utnyttjande. Men med en lagstiftning mot psykisk misshandel och kontrollerande beteende hade antalet målsägande kunnat vara betydligt fler – det menar psykoterapeuten Helena Löfgren.

Helena Löfgren har lång erfarenhet av att hjälpa människor som lämnat sektliknande grupper. 

Hon anser att dagens lagstiftning inte räcker till för att fånga upp det som hänt inom församlingen i Knutby Filadelfia under många år. 

Knutbyrättegången

– Hade det funnits lagstiftning mot psykisk misshandel så hade vi haft många fler som kunnat anmäla. Det hade varit en signal från samhället att så här får man inte göra med människor oavsett om man tror på Gud eller inte, säger Helena Löfgren.

Lagstiftning finns i andra länder

I bland annat Storbritannien finns i dag lagstiftning som innebär att det är olagligt att psykiskt kontrollera en annan persons beteende som man har en nära relation till om det får allvarliga konsekvenser i personens liv.

En sådan lag skulle kunna vara applicerbar även i sektmiljöer som den i Knutby, säger Helena Löfgren. 

– Om vi i Sverige skulle ha den typen av lagstiftning skulle vi kunna ställa ledare inför rätta.

Leif Ericksson, ett av Knutbyrättegångens målsägandebiträden, säger att han vill ha alla rättssäkerhetsaspekter på plats – men att en sådan lagstiftning hade kunnat hjälpa hans klient att få upprättelse. 

– Då hade det varit ett annat åtal, ett mycket bredare åtal om vi hade haft det här lagstiftning på plats.

Statlig utredning föreslog lagändring

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) lade redan på 90-talet fram en motion om ändrad lagstiftning för att komma åt vad hon klassade som ”andlig kränkning”. En statlig utredning tillsattes som bland annat föreslog att det skulle bli brottsligt med otillbörlig påverkan, det vill säga när någon förmås att göra något som denne normalt inte skulle vilja. Förslaget fick dock kritik från flera remissinstanser och regeringen gick inte vidare med det. 

Barbro Westerholm tycker fortfarande att det finns brist på kunskap för att förstå barn och vuxnas situation i sektmiljöer.

– Nu måste man ta tag från politisk nivå i den här frågan på samma sätt som man har tagit tag i hedersvåldet. Det här har ju stora likheter. Så jag tycker att det är helt naturligt att man nu går vidare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet