Svenska Dagbladets reporter Jenny Nordberg delar Cissi Wallins inlägg på twitter. Foto: Skärmdump SvD och Twitter/TT

Reportern skrev att Virtanen kallat henne hora – sedan granskade hon honom

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Journalister har spridit och lajkat inlägg om Fredrik Virtanen i sociala medier, inlägg där han anklagas för våldtäkt och bland annat beskrivs som en ”sadistisk mansspillra” och en ”farlig man” som ”hatar kvinnor”. En av de som sprider Cissi Wallins första inlägg är Svenska Dagbladets reporter, som en vecka senare står bakom en granskning av Virtanen.

När medieprofilen Cissi Wallin anklagar Virtanen för att ha drogat och våldtagit henne skriver Svenska Dagbladets reporter Jenny Nordberg på Twitter och delar länken till Wallins inlägg:

”Läs Cissi Wallin om Fredrik Virtanen. Som också kallat mig för hora.”

#metoo och Fredrik Virtanen

Därefter får hon själv uppdraget att granska Fredrik Virtanen för Svenska Dagbladets räkning.

Uppdrag granskning har sökt Jenny Nordberg upprepade gånger, men hon vill inte ställa upp på intervju eller svara på frågor. SvD:s chefredaktör och ansvarige utgivare Fredric Karén säger att det var 15 år sedan Jenny Nordberg ska ha blivit kallad hora av Fredrik Virtanen, på en krog i New York. 

– Att hon delade inlägget som Cissi Wallin skrev tror jag är en del av hela den här metoo-rörelsen. Det var så många kvinnor gjorde under den här hösten, just för att visa att jag har också varit utsatt för det här övergreppet, säger han.

Jenny Nordberg skriver på Twitter att Fredrik Virtanen kallat henne för hora. Foto: Skärmdump Twitter

Inte nödvändigt att redovisa

Fredric Karén säger att han haft flera diskussioner med Jenny Nordberg om huruvida hon skulle arbeta med granskningen av Virtanen. De landade i att hon skulle göra det, eftersom hon enligt Karén har lång erfarenhet av att rapportera om övergrepp mot kvinnor och hade fått flera tips om Virtanen.

Han tyckte inte att det var nödvändigt att redovisa i artikeln att Nordberg själv delat Cissi Wallins inlägg, eller att hon själv blivit kallad hora av Fredrik Virtanen.

– Vi tyckte inte att hon hade haft en sådan roll så att hon skulle kunna vara färgad av det i den här granskningen, säger Fredric Karén.

Men är det inte upp till läsaren att kunna göra den bedömningen ändå? 

– Absolut. Jag tyckte nog att hon hade varit ganska transparent i och med att hon hade delat det på Twitter. 

Jo, men alla läser ju inte Twitter? 

– Nej.

Hyllar reportrarna som granskat Virtanen

Dagens Nyheters reporter Emma Bouvin står bakom en av de tre stora publiceringarna som görs under hösten om Fredrik Virtanen och Aftonbladet.  Hon hyllas av Cissi Wallin på Twitter. I ett inlägg skriver Emma Bouvin att hon den här hösten har haft en intensiv jobbperiod som känts som ”ett ultramarathon”.

Cissi Wallin svarar: ”VILA! Och fan vilket bra jobb du gjort i höst”

DN:s reporter besvarar hyllningen med två emojis, ett hjärta och en puss. I ett mejl till Uppdrag granskning skriver Emma Bouvin att hon inte syftade på Fredrik Virtanen i sin första tweet, och att det känns naturligt för henne att besvara beröm.

Cissi Wallin hyllar Emma Bouvin, en av de reportrar som arbetat med att granska Virtanen och Aftonbladet. Foto: Skärmdump Twitter

Lajkar inlägg om Virtanen

Uppdrag granskning har gått igenom vilka som lajkat Cissi Wallins inlägg om Fredrik Virtanen på Facebook. Det är inlägg där Virtanen bland annat beskrivs som en ”sadistisk mansspillra” och där Cissi Wallin tackar för stöd efter att öppet ha pekat ut Virtanen som våldtäktsman.

Granskningen visar att journalister från flera stora mediehus – som TV4, SVT Nyheter, SvD, Aftonbladet, Sveriges Radio och Expressen – lajkat inläggen. 

En av dem är Carolina Neurath, programledare för SVT:s Morgonstudion. När programmet gör en intervju med Cissi Wallin om hennes utpekande av Fredrik Virtanen får Carolina Neurath lämna studion eftersom att hon är vän med Cissi Wallin privat.

Rapporterar om metoo

Carolina Neurath rapporterar återkommande om metoo under hösten. Samma morgon som Cissi Wallin intervjuas gör Neurath en intervju med SVT:s programdirektör Jan Helin där hon ställer en fråga om Fredrik Virtanen.

Före intervjun har hon lajkat inlägget där Wallin namnger Virtanen, samt ett annat inlägg på Twitter där han kallas för ”en äcklig man som hatar kvinnor.” Hon lajkar senare ytterligare ett inlägg av Cissi Wallin där Fredrik Virtanen beskrivs som “en sjuk och sadistisk mansspillra” och “en farlig man”.

Carolina Neurath skriver i ett mejl att hon inte kan ställa upp på en intervju i Uppdrag granskning, utan att förklara varför.

”Varit öppen mot sin arbetsledning”

Michael Kucera är nyhetschef på SVT. Han säger att han inte känt till att Carolina Neurath lajkat inläggen förrän han tog del av Uppdrag gransknings uppgifter, men att han varit medveten om hennes vänskapsrelation med Cissi Wallin. 

– Hade jag fått välja så hade jag helst sett att hon inte hade satt dit den där gilla-tummen. Samtidigt, det viktiga för mig är att hon har varit öppen mot sin arbetsledning och vi har känt till att hon är vän med Cissi Wallin. 

Kommer hon få fortsätta rapportera om metoo?

– Carolina Neurath kommer absolut att få fortsätta rapportera om metoo. Hon har mitt fulla förtroende, det är en otroligt duktig och kompetent och prisad journalist, säger Michael Kucera.

Se Uppdrag granskning om mediernas agerande i fallet Virtanen – du hittar programmet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet