Reporter Nadja Yllner chattar om reportaget ”När portarna slagit igen”. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Så gjordes reportaget ”När portarna slagit igen”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Nadja Yllner och researcher Ida Andersson berättar om arbetet bakom reportaget om vården av kvinnor med självskadebeteende.

Hur fick ni idén till reportaget?

Det började med ett tips om en flicka med svårt självskadebeteende som tagit sitt liv. Det var hennes historia som ledde oss vidare mot Rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö. Vi insåg att många unga kvinnor placeras där då det inte finns något alternativ.

UG – När portarna slagit igen

Ida Andersson, reporter på Smålandsnytt, hade tidigare gjort nyhetsreportage om 16-åriga ”Anna” som bältades närmare 100 gånger under sin tid på Rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö. Ida Andersson kände väl till verksamheten i Växjö och hade kontakt med både patienter och personal. Nadja Yllner och Ida Andersson inledde ett samarbete och vi bestämde oss för att försöka svara på två frågor. Varför placeras en 16-årig kvinna på rättpsyk? Och vad händer de självskadande kvinnorna som vårdas där?

Hur arbetade ni?

Vi har varit helt öppna. Vi besökte ledningen för regionkliniken, utan kamera, i ett tidigt skede. Vi berättade om våra programplaner och fick ledningens version av hur verksamheten fungerar. Vi träffade också ”Anna”, som nu fyllt 18 och hennes mamma, samt Sanna och Johanna utan kamera för att få en bild av hur de mådde och vad de hade för tankar kring ett eventuellt program. Ville de vara med? Ville de i så fall vara anonyma?

Efter hand fick vi många källor, både öppna och hemliga, som befann sig i verksamheten och som kunde hjälpa oss att få en heltäckande bild.

Vilka typer av källor använde ni?

Viktigast av allt var ”Anna”, Sanna och Johannas egna journaler. Och den gipsade flickan ”Tinas” ortopedjournal. Vi har också läst domar, kriminalvårdsbeslut och beslut och inspektionsrapporter från Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg. Dessutom har vi haft glädje av pressarkivet, utredningar och böcker.

Stötte ni på några problem?

Vi fick inte komma in på regionkliniken över huvud taget. Och när vi ville filma en bältessäng, vilken som helst, var det många psykiatrimottagningar som vägrade släppa in oss. Till slut hittade vi en som lät oss göra en rekonstruktion.

När det bara var några veckor kvar till sändning hörde vi på Ekot att rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö bestämt att de ska sluta ta emot självskadande kvinnor. Först blev vi konfunderade, sen bestämde vi oss för att ta med den överraskande vändningen i reportaget.  

Vilka deltog i arbetet?

Nadja Yllner var reporter och Ida Andersson researcher på deltid. Torkel Wennman fotograferade och redigerade, Sírnir Einarsson gjorde grafiken och Per-Henrik Mäenpää komponerade musiken. Redaktör Hans Peterson Hammer blev efter halva tiden avlöst av redaktör Lina Makboul.

Hur lång tid tog arbetet?

Totalt sex månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet