Reporter Joakim Lamotte. Foto: svt

Så gjordes reportaget om våldet i Göteborg

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Joakim Lamotte berättar hur reportaget om Biskopsgården och våldet i Göteborg gjordes.

Hur fick du idén till reportaget?

Det var i höstas, i samband med att våldet trappades upp i Biskopsgården, som jag kände att jag ville åka dit och försöka förstå de mer bakomliggande orsakerna till de gängrelaterade skottlossningarna och morden i Göteborgs förorter. Jag ville möta människor som bor där för att fråga hur de upplever situationen, samtidigt som jag ville träffa de kriminella för att fråga vad det handlar om.

UG – Hela vägen till döden

Hur arbetade du?

Jag åkte tillsammans med fotografen Henrik Hjort ut till Biskopsgården för att prata med människor i området. Vi spenderade sex dagar i stadsdelen, samtidigt som researcher. Lisa Johansson jobbade med att gräva fram relevant fakta om det gängrelaterade våldet i Göteborg.

Vilka typer av källor använde du?

Mina källor blev de som jag lärde känna i Biskopsgården. Personer som på olika sätt blivit berörda av morden och skjutningarna. För övrig research användes bland annat diverse utredningar, polisens händelserapporter, mediearkiv och olika domar.

Stötte du på några problem?

Ja, det var ett stort problem att de boende i Biskopsgården var så rädda för att prata om det som skett. Det gjorde att det blev svårt att få folk, framförallt unga killar, att ställa upp i tv. Därför valde jag att även ha anonyma källor. Att många i området har lågt förtroende för journalister är också ett problem.

Vilka deltog i arbetet?

Redaktör Lina Makboul, researcher Lisa Johansson, videofotograf Henrik Hjort, foto och redigering Åke Wehrling och jag Joakim Lamotte, reporter.

Hur lång tid tog arbetet?

Sex dagars inspelning, en vecka manusskrivande och knappt tre veckor i klipprummet, kombinerat med research.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hela vägen till döden

Mer i ämnet