Foto: SVT

Så hamnade Karolinska på en lista över världens värsta antisemitiska händelser

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Anklagelser om judehat, påtryckningar från USA och en överläkare som omplacerades för att ha ”brutit mot sjukhusets värdegrund om trakasserier och antisemitism”. Här är en genomgång av anklagelserna om judehat på Karolinska – i sju punkter.

Anklagelserna

Inti Peredo, en överläkare på Karolinskas neurokirurgiska klinik, anklagas för att under flera år ha trakasserat och diskriminerat judiska läkare och spridit judehat i sociala medier.

Karolinska och judehatet

Anklagelserna kommer från en kollega som säger till Uppdrag granskning att han kände sig tvungen att göra anmälan. Han säger att han hade blivit flyttad från den sektion där han har sin specialitet och menar att skälet var hans judiska påbrå. 

Utredning tillsätts

I oktober 2018 beställer Karolinska en extern utredning av en advokatbyrå som ska utreda anklagelserna mot Inti Peredo.

Medier rapporterar

Under hösten 2018 börjar flera svenska medier rapportera om den påstådda antisemitismen på Karolinska. Det är nästan uteslutande den anmälande läkarens vittnesmål som återges.

Lista över de tio värsta antisemitiska händelserna i världen 2018

I december 2018 hamnar Karolinska på en lista över de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under det gångna året. Listan publiceras av den amerikanska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center. 

Utredningen presenteras

I februari 2019 presenteras den färdiga utredningen. Den finner inga belägg för anklagelserna mot Inti Peredo om antisemitiska trakasserier. Den finner inte heller stöd för den anmälande läkarens påståenden om diskriminering vad gäller lön och möjligheter till forskning och konferenser.

Den judiske läkaren accepterar inte utredningens slutsatser och kräver att den ska göras om.

Påtryckningar från Simon Wiesenthal Center

Under våren 2019, efter att utredningen presenterats, skickas flera mejl från rabbi Abraham Cooper på Simon Wiesenthal Center. Mejlen går till både sjukhusledningen och det moderata regionrådet Irene Svenonius.

Till sjukhusledningen skriver Cooper att utredningen är ett slag i ansiktet på varje jude. I början av juni skriver han att han hoppas att Svenonius ska ingripa snabbt och göra “det rätta” – annars kommer Karolinska att diskuteras vid ett internationellt forum om antisemitism.

Överläkaren omplaceras

Två dagar efter mejlet till Svenonius skickar sjukhusledningen ut ett pressmeddelande där de meddelar beslutet att omplacera Inti Peredo, som får administrativa uppgifter – han får inte utföra kirurgi eller träffa patienter.

”Läkaren har brutit mot sjukhusets värdegrund om trakasserier och antisemitism”, skriver sjukhusledningen.

Inti Peredo säger i en intervju med Uppdrag granskning att han inte är antisemit. Han säger att anklagelserna bottnar i en personalkonflikt som ledde till att Peredo som chef fattade beslutet att omplacera den judiska läkaren 2016.

Reportaget “Karolinska och judehatet” sänds onsdag 6 november. Du kan se det 12.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinska och judehatet

Mer i ämnet