”Jag tycker att alla gjorde ett fantastiskt arbete med tanke på vilka otroligt extrema förhållanden det rörde sig om”, skriver en brandman. Foto: SVT

Så svarade brandmännen: ”Jobba så mycket ni kan, sov så lite som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De kämpade mot sommarens skogsbränder i de tio län där de flesta bränderna rasade. Uppdrag granskning har gjort en undersökning där drygt 600 brandmän och brandbefäl medverkar. Här kan du läsa deras egna ord om kampen med att få bränderna under kontroll – och vad de tror hade kunnat göras bättre.

”Att få tillgång till mer resurser tidigare i förloppet hade kunnat hindra brandspridning väsentligt.”

– Tjänstgjorde i Jämtlands län

Skogsbränderna sommaren 2018

”Där jag befann mig blev jag styrkeledare för ca 50 man men hade utrustning till ca 10 man så det behövs större depåer med utrustning att köra ut.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”MSB har mycket bra utrustning i sina depåer som kom ut, men material som räddningstjänsten ute på kommunerna har är ofta undermålig och havererar vid längre tids användande.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

(Redaktionens anmärkning: Inför sommaren 2018 hade MSB, myndigheten för säkerhet och beredskap, så kallade skogsbrandsdepåer på 13 orter i landet – bestående av tre container med extra utrustning som brandslang, motorsprutor, ett sex-hjuligt terrängfordon med släp och grenrör.)

”Resurser: stor brist på fordon, brandpersonal, slang och övrig brandmateriel. MSB:s containrar gapade tomma.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Vi var flera gånger tvungen att i det närmaste 'stjäla' den mest grundläggande utrustningen från depåerna för att kunna göra vårat jobb.”

 – Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Räddningstjänstens organisation har allt svårare att möta det mera frekventa extremväder som råder även på våra breddgrader vad gäller både personal och resurser.”

– Tjänstgjorde i Örebro län

”MSB ville ha resurser från Norrbotten trots att vi behövde resurser från dag 1 från MSB. Begäran om brandflyg fick vi aldrig, försvarsmaktens helikopterpersonal hade semester. Norrbotten stod helt ensam trots mest bränder i hela Sverige sett till område! Med stöd från MSB, försvarsmakten, helikoptrar och brandflyg hade en stor del av dom nästan 300 bränder under 40 dagar kunnat bekämpats på ett helt annat sätt och insatserna hade haft mycket större effektivitet. Det finns mycket att kritisera och förbättra, finns även mycket att berömma och ta lärdom utav.”

– Tjänstgjorde i Norrbotten län

”Jag är stolt över det arbete all personal gjorde under sommaren. Tillsammans är vi starka men vi behöver mer resurser i form av brandmän, utrustning (slang, armaturer, strålrör, pumpar, tankfordon) och flygunderstöd. Utan bönderna, helikoptrar, flygplan och RiB personal hade det brunnit fortfarande.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

(Redaktionens anmärkning: RiB = Räddningstjänstpersonal i beredskap eller ”deltidsbrandman”)

”Fantastiskt stort tack till alla civila som ställde upp!  WOW!”

– Tjänstgjorde i Dalarnas län

”Varken vi eller avlösande styrka hade tankbil vilket var nödvändigt för att få fram vatten. Avlösta styrkor fick lämna kvar personal och tankbilar (oplanerat).”

– Tjänstgjorde i Uppsala län

”På ledningssidan saknade vi personal för att kunna få till en mänsklig skiftgång. Det blev till att jobba efter devisen 'jobba så mycket ni kan, sov så lite som möjligt.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Använt oss mer av lärdomarna från branden i Västmanland år 2014. Hade vi haft lite mer resurser i form av utbildad personal och utrustning här i Sverige, hade vi kunnat göra mer i ett tidigare skede, och på så sätt sparat mycket pengar som nu istället fick läggas på resurser från andra länder.”

– Tjänstgjorde i Västmanlands län

”Jag tycker att alla gjorde ett fantastiskt arbete med tanke på vilka otroligt extrema förhållanden det rörde sig om.”

– Tjänstgjorde i Jämtlands län

”Synen från politiken på räddningstjänsten och beredskap har under många många år varit att det inte är en prioriterad fråga.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Varför har man inte lärt sig från branden 2014? Varför finns det inte mallar och regler idag för att få ut personal snabbt på plats? Att räddningstjänsten blivit sämre i landet de senaste åren är vida känt inom branschen. Man skär ner i numerärer och ligger på bristningsgränsen. Jag har jobbat på några stationer över Sverige och ser samma mönster överallt, utom i Storstockholms brandförsvar.”

– Tjänstgjorde i Jämtlands län

”Man kan inte på dagen det händer, börja samla resurser – de måste finnas där i beredskap, därav ordet beredskap.”

– Tjänstgjorde i Jämtlands län

”Det finns så otroligt mycket mer att titta på för att öka förmågan. Vi lever med utrustning från 60-talet och det finns knappt personal som kan starta, serva och underhålla dessa i fält.  Sen saknar vi grundläggande förmåga att snabbt, säkert och effektivt slå ut en uppkommen skogsbrand i terräng. Vi saknar helt enkelt terrängförmåga med vattenfunktioner.”

– Tjänstgjorde i Västerbottens län

”Ledningen gjorde så gott dom kunde, det fanns inte resurser tillgängliga i början för så många brandhärdar samtidigt. Hade vi varit mer personal hade vi haft en chans. Det krävs händer och fötter ute i skogen för att kunna få kontroll på en skogsbrand!”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”…mer personal och utrustning hade kunnat begränsa storleken. Alla bränder är små till en början. Men när det brann som mest hade det nog inte hjälpt med mer folk på marken, fler pumpar eller bilar. Arbetet från marken är i det läget alldeles för farligt. Då kan man bara bekämpa bränderna (fronterna) från luften.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Det kändes som att vi som representerade den svenska räddningstjänsten hade rafsat ihop gammal utrustning och fordon. Imponerande att se de utländska resurserna som var mycket mera anpassad för ända målet än våra gamla grejor.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Lagen om skydd mot olyckor blev startskottet för en nedrustning av brandförsvaren i hela landet.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Ledning och politiken har under väldigt lång tid ständigt skurit ner i räddningstjänsten. Man ser inte allvaret, och man nonchalerar dom brister som personalen påpekar.”

– Tjänstgjorde i Västernorrlands län

”Personalstyrkan har halverats och största fokus ligger i att sälja externa utbildningar och göra serviceuppgifter åt kommunen. Vi övar knappt längre och det visar sig på larm. Även vagnparken har halverats.”

– Tjänstgjorde i Västernorrlands län

”Det kommer alltid vara begränsat med resurser inledningsvis vid denna typ av händelser då räddningstjänsten inte är dimensionerad för större händelser. Ambitionerna för detta är beslutade av den politiska makten i respektive kommun.”

– Tjänstgjorde i Norrbottens län

”Synen från politiken på räddningstjänsten och beredskap har under många många år varit att det inte är en prioriterad fråga.  Man har helt enkelt medvetet gjort en nedrustning som nu visar sig vara katastrofal.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Det yttersta ansvaret för att stärka upp räddningstjänsten deltidsorganisation idag måste upp på regerings nivå. Problemet med många avgångar och problemet med rekrytering grundar sig i ett nästan ekonomiskt hån mot dom som vill jobba inom yrket.”

– Tjänstgjorde i Västernorrlands län

”Jag som ansvarig för en deltidsstation får det ju inte direkt lättare att motivera folk att ställa upp och ställa in sina ordinarie semestrar på sina ordinarie arbeten för att åka och hjälpa andra områden med släckarbeten när avtalsrörelser de senaste åren har gått ut på frågan om deltidsbrandmän egentligen ska ha betalt överhuvudtaget. Det mesta bygger idag på frivillighet och ett stort personligt hjärta från var och en och det var färre händer som åkte upp denna gång om jag jämför med hur folk ställde upp frivilligt under den stora skogsbranden 2014.”

– Tjänstgjorde i Västmanlands län

”Det är min åsikt att Sverige i stort måste bygga ut sitt civila försvar igen, framför allt med inriktning på naturkatastrofer. Man bör även se över en nationell styrka med egna fordon/ utrustning (likt andra länder) som kan åka till det drabbade området utan att beredskapen töms allt för mycket i området som ännu inte är drabbat.”

– Tjänstgjorde i Gävleborgs län

”Räddningstjänsten borde vara statlig så att hela Sverige får en räddningstjänst som är likvärdig var du än bor i landet och kan samarbeta på ett helt annat sätt över kommun/ länsgräns vid stora händelser”

– Tjänstgjorde i Jämtlands län

Uppdrag granskning reportage Skogen brinner sändes onsdag 23 januari 2019. Du kan se det på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet