Samir Bezzazi: Polisens tillslag kan ha en avskräckande effekt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Redan 2016 kunde SVT avslöja ett organiserat fusk på högskoleprovet. I april i år slog Ekobrottsmyndigheten till mot ett av de misstänkta nätverken, som hjälpt fuskare köpa toppresultat på högskoleprovet.

– Tillslaget kan vara början på slutet för den här typen av organiserade fusknätverk, säger Samir Bezzazi.

Uppdrag gransknings reporter Samir Bezzazi har granskat högskoleprovsfusk sedan 2016. I Morgonstudion berättar han om hur det hela tog sin början:

– Vi hittade flera trådar på nätet och även annonsering som de här aktörerna hade. De var extremt öppna och vi ville kolla om det verkligen stämmer. På den vägen är det.

Högskoleprovsfusket

Efter tillslaget våren 2018 greps ett flertal personer misstänkta för fusk. Rättegången inleddes den 8 november och fortsätter under vintern.

– Det de här fuskarna alltid har levt på är att ”polisen jagar oss inte”. Men Ekobrottsmyndighetens tillslag under högskoleprovet den 14 april kan ha en avskräckande effekt.

Uppdrag gransknings reportage Högskoleprovsfusket sänds på SVT1 onsdagen den 21 november 2018. Reportaget finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet