Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo, och Lisa Kaati, forskare vid FOI, om hur alt-rightrörelsen vill påverka det svenska samhället. Foto: SVT

Säpo om alternativhögern: ”Vi underskattar inte den här rörelsen”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den främlingsfientliga gruppen Nordisk alternativhöger arbetar för att få in extrema åsikter i samhällsdebatten och vill påverka politiken genom bland annat grov rasistisk satir och internetskämt. Enligt Ahn-Za Hagström på Säpo ser man allvarligt på alternativhögern även om gruppen inte klassas som ett direkt hot: – Vi underskattar inte den här rörelsen.

Nordisk alternativhöger vill förändra Sverige och normalisera extrema åsikter – med en tydlig rasistisk och antisemitisk agenda. Målet är att införa en massiv återvandringspolitik. 

Den högerextrema rörelsen har funnits i Sverige i över ett år och är sprungen direkt ur alt-rightrörelsen i USA. Till den svenska toppen hör profiler som även har starka positioner inom den internationella rörelsen. 

Alternativhögern i Sverige

Enligt Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström handlar det om en grupp som gärna framställer sig själva som en expanderande rörelse: 

– Det är såklart en del av deras retorik. Det här är aktörer som vill framstå som att de är en del av ett större sammanhang och att det här är en rörelse på frammarsch.  

”Handlar inte om jättemånga anhängare”

Lisa Kaati vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har forskat i alternativhögerns nätaktivitet och retorik. Hon håller med Säpos Ahn-Za Hagström om att rörelsen kanske inte är så stor som den vill framstå:  

– Jag tror att man ska komma ihåg att utifrån en svensk kontext så är den nordiska alt-rightrörelsen relativt liten. Det handlar inte om jättemånga anhängare om man jämför med större grupper som kanske bara är invandringskritiska. 

I sin forskning har Lisa Kaati analyserat och kartlagt våldsbejakande extremistisk propaganda i digitala miljöer. I kartläggningen har hon bland annat studerat alternativhögerns rasistiska budskap som ofta paketeras som skämt i så kallade mem, eller internetbilder. 

”Blir ett hot mot demokratin”

Hon säger att tonen för vad man får säga och inte säga hela tiden flyttas framåt: 

– De här grupperna är extremt duktiga på att linda in sitt budskap i någon slags humor och satir och säga men ni förstår ju inte det här det är bara ett skämt. Men ras, rasism, hat och hot tappar inte sin kraft bara för att någon säger att det är ett skämt. 

Ett budskap som återkommer i Nordisk alternativhögers mem är att svenska politiker ska ställas till svars och avrättas för att Sverige tagit emot asylsökande. 

– Det jag tycker är oroande är att det här blir ett hot mot demokratin, då våra folkvalda politiker inte vågar göra sitt arbete. Eller så kan de inte göra sitt arbete på grund av att de blir uthängda på nätet och får extrema mängder hot och hat riktade mot sig. 

Kan påverka de som begår brott 

Säpos Ahn-Za Hagström säger att alternativhögerns budskap och retorik är allvarlig i förlängningen, även om de inte direkt begår brott ur ett strikt säkerhetspolisperspektiv. Rörelsens idéer påverkar den brottsaktiva delen: 

– Deras syfte är att påverka och det här ligger inom ramen för klassisk svensk vit-maktmiljö, att vilja skola, upplysa, och inspirera andra att göra saker och ta saken i egna händer. 

Ahn-Za Hagström menar därför att Säpo inte tar lätt på rörelsen: 

– Det är otroligt allvarligt, precis som Lisa säger, att de lyckas få en effekt av att vi funderar ett par gånger extra om vi ska engagera oss politiskt eller gå med i en organisation. Det är klart att det är ett hot mot demokratin i förlängningen. 

Uppdrag gransknings reportage Alternativhögern i Sverige finns att se på SVT Play. Programmet sänds i SVT1 onsdag den 29 augusti 2018.

Fakta: Det här är alt-rightrörelsen

  • Begreppet ”the alternative right” myntades av den amerikanska paleokonservativa filosofen Paul Gottfried i november 2008. Då användes det under en föreläsning för att beskriva det han kallade just ”den alternativa högern”. Begreppet plockades upp och började användas 2010 av Richard Spencer, som ses som alt-rightrörelsens ledare.  
  • Richard Spencer använde alt-right för att skapa en rörelse som kretsar kring vit nationalism. Amerikanska Associated Press menar att han använder begreppet för göra en rörelse som står för öppen rasism, vit överhöghet, nyfascism och nynazism mer rumsren.  
  • Ett flertal grupper inom extremhögern ryms under alt-rights paraply; politiskt står de för en protektionistisk, antisemitisk, rasistisk, antifeministisk och isolationistisk politik.  
  • De strävar mot en vit etnostat på norra halvklotet, men tar till skillnad från exempelvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen offentligt avstånd ifrån våld.  
  • Alternativhögern har inga medlemmar eller medlemslistor. Däremot arbetar man på nätforum och i stängda Facebookgrupper med att tillverka och sprida bilder med grova rasistiska och antisemitiska skämt, i syfte att väcka debatt i samhället.  
  • 2017 grundades Alt-right Corporation, där Richard Spencer var ordförande och svenska Daniel Friberg vice ordförande. De beskrev själva sin ambition som att de vill skapa en global rörelse med stora mediala satsningar och organisationsbygge. Grundandet av Nordisk alternativhöger i maj 2017 var deras första och dittills största satsning.  
  • Själva säger Nordisk alternativhöger att de har ett svenskt nätverk med hundratals engagerade, en uppgift som är svår att kontrollera. På de konferenser där Uppdrag granskning närvarat har cirka 200 personer deltagit som mest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alternativhögern i Sverige

Mer i ämnet