Nordisk alternativhöger grundades förra året av Christoffer Dulny och Daniel Friberg. Foto: SVT

Så försöker alt-rightrörelsen förändra Sverige med rasistisk propaganda

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En internationell rörelse bestående av en grupp högerextrema personer som på ett radikalt sätt vill förändra världen. Med grov rasistisk och antisemitisk propaganda på nätet försöker alt-rightrörelsen få fäste för sina extrema åsikter i Sverige. Nu hoppas de på att Sverigedemokraterna ska ha framgång i valet.

Amerikanen Richard Spencer är alt-rightrörelsens främsta ledare. Han är en djupt kontroversiell person och står nazismen nära. Hans mål är att få in sina extrema och antidemokratiska åsikter i den politiska ledningen i varje land – för att på det viset förändra samhället och världen.

Med sig för att göra det har Richard Spencer ett antal svenskar.

En av dem är Daniel Friberg. Han beskrivs av Richard Spencer som “oumbärlig” för den internationella alt-rightrörelsen.

– Daniel och andra personer i Sverige är precis vid frontlinjen. Det är anmärkningsvärt, att de här ledarna inte kommit från Tyskland eller Italien, säger han till Uppdrag granskning.

Richard Spencer ses som alt-rightrörelsens ledare. Han har nära koppling till nazismen. Foto: SVT

Nordisk alternativhöger grundades förra året av Daniel Friberg och Christoffer Dulny – som då kom direkt från jobbet som politisk sekreterare på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Uppdrag granskning har under flera månader intervjuat och följt dem för att kunna berätta vad den svenska alt-rightrörelsen står för, och hur de arbetar för att påverka Sverige.

”Det handlar mest bara om tid”

Daniel Friberg var tidigare medlem i Svenska Motståndsrörelsen, det som senare blev nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. Tillsammans med Richard Spencer och två andra grundade han Alt-right corporation, ett bolag som binder samman internationella alt-rightrörelser.

Han är bosatt i Ungern och Polen, och driver vad som beskrivs som världens största högerextrema bokförlag.

– Vi ser den här utvecklingen över hela Europa. Det handlar mest bara om tid, hur lång tid det kommer ta innan partier som värnar, som bryr sig om Europas överlevnad, blir de största partierna, säger Daniel Friberg till Uppdrag granskning.

Christoffer Dulny och Daniel Friberg var på plats under Almedalsveckan i Visby. Foto: SVT

Säpo: Ser allvarligt på dem

Nordisk alternativhögers mål är att normalisera sina extrema åsikter för att förändra Sverige, med en tydligt rasistisk och antisemitisk agenda. Svenska säkerhetspolisen ser allvarligt på gruppen även om de inte klassas som ett direkt hot, säger chefsanalytikern Ahn-Za Hagström.

Det är viktigt att komma ihåg att de gärna vill framstå som större än vad de är, menar hon.

– Det här är ju så klart en del av deras retorik, det är aktörer som vill framstå som att de är en del av ett större sammanhang och att det är en rörelse på frammarsch.

Samtidigt säger Ahn-Za Hagström att målsättningen de har är samma som man ser hos de högerextrema grupper som man faktiskt klassar som ett hot.

– Vi vet också att de brottsaktiva påverkas av det budskapet som de här aktörerna sänder ut.

Så arbetar de i Sverige

Nordisk alternativhöger säger ofta själva att de jobbar metapolitiskt. De försöker förändra opinionen och få spridning för sina extrema och rasistiska åsikter i det vardagliga samtalet

– Jag vill påverka folks sätt att tänka på. Jag vill befinna mig precis utanför åsiktskorridoren och sen helt enkelt vidga den så mycket som möjligt och göra det oacceptabla acceptabelt, säger Christoffer Dulny.

Christoffer Dulny arbetade tidigare som politisk sekreterare på SD:s riksdagskansli. Foto: SVT

Han säger att de använder sig av så kallade mem, bilder eller videos med tydliga budskap som sprids på nätet. Men även poddar och artiklar. Bild-mem är tankegångar som kan lanseras som skämt eller satir, men ofta finns referenser till nazism, judehat och Förintelsen.

Gång på gång upprepas i bilder och filmer att politiker ska ställas till svars och avrättas för att Sverige tagit emot asylsökande.

– Jag tycker ju att många av dessa handlingar är definitivt i åtminstone det området att det kan vara befogat med dödsstraff, säger Daniel Friberg.

“Ett hot mot demokratin”

Lisa Kaati är forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, hon har följt den internationella alternativhögerns närvaro på nätet.

Just Nordisk alternativhögers aktivitet är inte särskilt stor, säger hon.

– Men man ska komma ihåg att de bara är en liten del av en större rörelse. Om man skulle titta på hela den här rörelsen så ser vi ju en väldigt stor aktivitet.

Hon oroas av att tonen för vad man får säga hela tiden flyttas framåt, genom grövre kommentarer och bilder som cirkulerar på nätet.

– Det här blir ett hot mot demokratin, då våra folkvalda politiker inte vågar göra sitt arbete. Eller så kan de inte göra sitt arbete på grund av att de blir uthängda på nätet och får extrema mängder hot och hat riktade mot sig, säger Lisa Kaati.

Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström och Lisa Kaati, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: SVT

Försöken att påverka politik och samtal tycker Lisa Kaati att man ska ta på allvar – även om bilderna och filmerna kan framstå som internetskämt.

–  De här grupperna är extremt duktiga på att linda in sitt budskap i någon slags humor och satir och säga att “ni förstår ju inte det här det är bara ett skämt”. Men ras, rasism, hat och hot tappar inte sin kraft bara för att någon säger att det är ett skämt.

En hemlig våldsbejakande grupp

När Uppdrag gransknings reporter tar sig in i en högerextrem miljö med kopplingar till Nordisk alternativhöger, utan att berätta att hon är journalist, träffar hon bland annat Christoffer Dulny. Han och andra ledande personer träffas i det som kallas högkvarteret, en lägenhet i centrala Stockholm.

Under sina besök i högkvarteret får hon höra om en tidigare okänd, hemlig och våldsbejakande grupp som går under namnet föreningen.

Genom samtal med personer i den högerextrema miljön identifierar Uppdrag gransknings reporter sex personer.

Två av medlemmarna berättar att de har tillgång till vapen.

– Det är väldigt högt testosteron och väldigt bra våldskapacitet, berättar en person.

Förbereder sig på ett raskrig

Medlemmarna i föreningen tränar kampsport för en annan av Nordisk alternativhögers frontfigurer, Jonas Nilsson. Han är dömd för grov misshandel, har stridit för Främlingslegionen och tränat det högerextrema Azovförbandet i Ukraina.

– Många tror att när man stänger ute den politiska oppositionen från förhandlingsbordet, så är den enda vägen att gå en våldsam väg framåt. Och det är inte helt fel. Vill du införliva din egen politik i någon mening måste du som politisk enhet ha ett våldskapital, säger Jonas Nilsson.

Jonas Nilsson har tidigare stridit för Främlingslegionen, i dag är han en av frontfigurerna i Nordisk alternativhöger. Foto: SVT

Nordisk alternativhöger talar öppet om behovet av att kunna försvara sig och om ett kommande raskrig i Sverige, något även Daniel Friberg tror på.

– Tyvärr är det ju en potentiell verklighet vi står inför. Jag hoppas att så många svenskar som möjligt beväpnar sig och gör sig redo på det värsta.

Säpo tittar bland annat på träning och vapenträning när de gör en bedömning av om en grupp utgör ett hot. Men att ha ett våldskapital behöver inte alltid handla om rent våld.

– Våldskapitalet förknippas med det vi kallar för skrämselkapital, som gör att aktörerna kanske inte heller behöver begå brott för att påverka människor i deras vardag, påverka vem och vilka som vågar gå på ett visst möte eller genomföra sina uppdrag i ett arbete, säger Ahn-Za Hagström.

Målet: Att påverka politiker

Inom den internationella extremhögern har Sverige målats upp som ett skräckexempel. Som det nordiska paradiset, förstört av invandring och mångkultur. Ett land i kollaps med väntande raskravaller.

Sedan drygt ett år tillbaka satsar alt-rightrörelsen här. Det stora målet är att påverka politiker och det stundande valet är viktigt, säger Daniel Friberg.

– Framför allt vad gäller att legitimera de här ståndpunkterna. Jag är ganska säker på att SD kommer att bli största partiet.

Daniel Friberg säger att han hoppas att så många svenskar som möjligt beväpnar sig. Foto: SVT

Även Christoffer Dulny menar att det kan gynna dem om Sverigedemokraterna blir Sveriges största parti.

– Det innebär att du har en och en halv miljon människor som är mottagliga för budskap som handlar om nationalism, folk, demokrati och yttrandefrihet.

Sverigedemokraterna har givits möjlighet att kommentera Nordisk alternativhögers uttalanden, men har inte återkommit.

Uppdrag gransknings reportage Alternativhögern i Sverige finns att se på SVT Play. Programmet sänds i SVT1 onsdag den 29 augusti 2018.

Fakta

Fakta: Det här är alt-rightrörelsen

  • Begreppet ”the alternative right” myntades av den amerikanska paleokonservativa filosofen Paul Gottfried i november 2008. Då användes det under en föreläsning för att beskriva det han kallade just ”den alternativa högern”. Begreppet plockades upp och började användas 2010 av Richard Spencer, som ses som alt-rightrörelsens ledare.  
  • Richard Spencer använde alt-right för att skapa en rörelse som kretsar kring vit nationalism. Amerikanska Associated Press menar att han använder begreppet för göra en rörelse som står för öppen rasism, vit överhöghet, nyfascism och nynazism mer rumsren.  
  • Ett flertal grupper inom extremhögern ryms under alt-rights paraply; politiskt står de för en protektionistisk, antisemitisk, rasistisk, antifeministisk och isolationistisk politik.  
  • De strävar mot en vit etnostat på norra halvklotet, men tar till skillnad från exempelvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen offentligt avstånd ifrån våld.  
  • Alternativhögern har inga medlemmar eller medlemslistor. Däremot arbetar man på nätforum och i stängda Facebookgrupper med att tillverka och sprida bilder med grova rasistiska och antisemitiska skämt, i syfte att väcka debatt i samhället.  
  • 2017 grundades Alt-right Corporation, där Richard Spencer var ordförande och svenska Daniel Friberg vice ordförande. De beskrev själva sin ambition som att de vill skapa en global rörelse med stora mediala satsningar och organisationsbygge. Grundandet av Nordisk alternativhöger i maj 2017 var deras första och dittills största satsning.  
  • Själva säger Nordisk alternativhöger att de har ett svenskt nätverk med hundratals engagerade, en uppgift som är svår att kontrollera. På de konferenser där Uppdrag granskning närvarat har cirka 200 personer deltagit som mest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.