Joakim Lundqvist är Livets ords nuvarande pastor. Foto: SVT

Skänkta pengar tystar styrelseledamöter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Livets ord har köpt ut och upprättat sekretessavtal med tidigare styrelsemedlemmar – och församlingen har fått betala notan.

När Uppdrag granskning kontaktar förre pastorn i Livets ord, Robert Ekh, berättar han att han har ett sekretessavtal med församlingen som gör att han inte kan uttala sig om sin tid i församlingen. När redaktionen ringer upp Jonathan Ekman, Livets ords förra vd och grundaren Ulf Ekmans son, ger han samma svar. Styrelsen vill inte svara på hur mycket detta kostat församlingen, men skriver i ett mejl att ”nivåerna i båda dessa överenskommelser ligger väl inom ramen för vad som är brukligt och skäligt”. Styrelsen vill inte heller svara på varför en kristen församling behöver skriva sekretessavtal med sina före detta styrelsemedlemmar.

Kommenterar Robert Ekhs avtal

När Uppdrag granskning kontaktar Livets ords nuvarande pastor, Joakim Lundqvist, om vad utköpen och sekretessavtalen har kostat, kommenterar han Robert Ekhs avtal.

UG – Tack gode Gud för pengarna

– Det finns ett sekretessavtal som vi råddes av ett juridiskt ombud att skriva med en person och av naturliga skäl, just eftersom det avtalet finns, kan jag inte gå in på den frågan tyvärr, säger han.

Reporter: Varför kan du inte berätta vad det kostar? Det är ju medlemmarnas pengar.

– Jo, men just därför att vi råddes av våra ekonomiska ombud att skriva ett avtal som gjorde det avtalet icke offentligt.

Reporter: Men varför skriver man ett sekretessavtal i en kyrka, det är ju väldigt ovanligt?

– Det här handlade om en person som hade pastoral uppgift och med pastorala uppgifter kommer tystnadsplikt och det var delar i det hela.

Reporter: Men det här sekretessavtalet handlar ju inte om tystnadsplikten eller vad han har fått höra i församlingen, utan vad fick han när han avgick?

– Men det är ju just för att avtalet är icke offentligt som jag inte kan svara på den frågan, säger han.

Reagerar på uppgifterna

Torgny Nilsson är före detta medlem i Livets ord och har skänkt pengar till församlingen. Han reagerar på uppgifterna.

– Det är oerhört upprörande. Styrelsen tar av offrade medel för att rätta till sina egna misstag och tysta sina före detta ledamöter, utan att informera medlemmarna eller fråga dem om lov, trots att det är de som skänkt pengarna till församlingen,

När det uppdagades att Livets ords styrelse, trots jäv, beslutat om förmånliga pensionsavtal och garantilön till sig själva fick Jonathan Ekman lämna sin post. Men när Uppdrag granskning kontrollerar hans egen uppgift om att han lämnat sin styrelsepost visar den sig vara felaktig. Enligt Länsstyrelsen i Stockholm är han bara avregistrerad som ordförande i styrelsen. Sin styrelsepost har han kvar.

Styrelsepost oroar många

Enligt ett antal medlemmar och före detta medlemmar Uppdrag granskning talat med är detta en nyhet. Församlingen har varit tydlig, uppger man, med att Jonathan Ekman fått avgå. Att han fortfarande har styrelseposten kvar oroar många.

– Pengarna som medlemmarna skänkt till församlingen ska gå till att sprida evangelium inte till att tysta före detta styrelsemedlemmar, kanske innebär det att de bryter mot sina egna stiftelsestatuter, säger Torgny Nilsson, före detta medlem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tack gode Gud för pengarna

Mer i ämnet