Slakteri hade flest hygienproblem i Sverige – Kravcertifierades ändå

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Slakteriet Ello i Lammhult fick nio vitesförelägganden från Livsmedelsverket under 2019 – flest av alla slakterier i landet. Trots det Kravcertifierades de – nio dagar efter att Livsmedelsverket konstaterat att ”personal inte tvättade händerna då händerna var förorenade”.

Livsmedelsverket delar ut vitesförelägganden eftersom de bedömer att ett slakteri inte har följt lagen – och inte åtgärdat brister trots anmärkning. 

Problemen på Ello i Lammhult har bland annat handlat om hygienproblem och livsmedelssäkerhet, som exempelvis avföring på djurkroppar och orena knivar. 

– Ja, fekalier ska man aldrig ha på slaktkropparna, och därav är jag tillsatt som vd för att jobba systematiskt. Vi har ju faktiskt lyckats släcka de här, så vi har faktiskt inga öppna förelägganden med vite, säger Jonas Malmsten, vd för Ello i Lammhult.

Men under flera år har ni haft allvarliga hygienproblem. Ni får ju ett föreläggande för att ni inte lyckas åtgärda de här bristerna. 

– Det är helt rätt det du säger. Problemet har legat på att vi har haft bekymmer med tydligt ledarskap och infrastrukturen på plats. Men det var också därför jag rekryterades, för att se till att detta kommer på plats. 

Fortsatt förtroende från Krav

Uppdrag granskning har avslöjat att Kravslakterier har fler anmärkningar och brister vad gäller hygien och livsmedelssäkerhet än slakterier utan certifiering. Av totalt 134 förelägganden under de senaste tre åren har 90 gått till Kravslakterier.

Ello i Lammhult Kravcertifierades den 26 mars 2020. Då hade det bara gått nio dagar sedan ett nytt vitesföreläggande utfärdats av Livsmedelsverket – återigen om hygienproblem. Där skrev de bland annat att ”operatören torkade av en förorenad kniv på skjortan som användes direkt i uppslaktningen” samt att ”personal tvättade inte händerna då händerna var förorenade.”

Trots detta godkändes deras ansökan av Krav.

Varför har ni förtroendet kvar för dem?

– Därför att så länge som företagen vidtar åtgärder och säkerställer att åtgärderna blir vidtagna och att de gör bättring, och så länge Livsmedelsverket ändå låter dem fortsätta bedriva verksamhet, då menar vi på att de jobbar med att försöka förbättra sig, säger Kravs vd Anita Falkenek.

Men ett föreläggande får man ju för att man inte har åtgärdat bristerna som man har upptäckt.  

– Ja, och det är ju beklagligt, säger Anita Falkenek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.