Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Hassan, socialtjänsten och polisen Tobias Becker om placeringen: ”En uppenbar riskfaktor.” Foto: Polisen/SVT

Socialtjänsten placerade Hassan hos kriminell med långt brottsregister

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · När Hassan var 14 år valde socialtjänsten att placera honom hos en kriminell man med långt brottsregister. Under tiden Hassan bodde där blev mannen misstänkt för nya brott och Hassans mamma kallade placeringen för ”en sorts inskolning i kriminalitet”.
– I dag skulle vi aldrig göra en sådan placering, säger Martin Lirén, avdelningschef socialtjänst och fritid i Bromma.

Uppdrag granskning har berättat om 19-årige Hassan som enligt polisen har varit misstänkt för 221 brott sedan 2015. Han har vid ett flertal tillfällen rymt från ungdomsvård och sitter i dag i fängelse. 

Hassan, som egentligen heter något annat, är uppväxt i Blackeberg i nordvästra Stockholm tillsammans med sin mamma och syskon. 

När han är tolv år kontaktar hans mamma socialtjänsten. Hon berättar att han är aggressiv, nervös och hon är orolig att han ingår i kriminella gäng.

– Jag minns när jag var liten. Jag hade massa olika grejer jag ville bli – pilot, fotbollsproffs, massa olika grejer. Inget av det här slog in. Du har andra drömmar som liten, när du är i en förort och där de du har som förebilder är kriminella. Jag menar, vad ska du göra? säger Hassan till Uppdrag granskning.

Han placeras och omplaceras mellan olika institutioner och jourhem under en tid. När han är 14 år önskar han att bli placerad hemma hos en kompis familj i Bro, några mil från hemmet i Blackeberg. 

Dömdes ett par veckor innan placeringen

Socialtjänsten går med på placeringen, i ett försök att bryta hans kriminella beteende. Men när Uppdrag granskning tittar närmare på fallet visar det sig att pappan i familjen själv har ett långt brottsregister: bedrägeri, rattfylleri, olovliga körningar och ett flertal narkotikabrott.

Bara ett par veckor innan Hassan kommer till familjen har pappan dömts till nio månaders fängelse för grovt häleri, en dom som då inte verkställts än.

– Socialtjänsten var med på mötena när man godkände den här familjen. De måste se hur man bor, hur man klarar sig ekonomiskt och allt det här godkändes. De till och med träffade den här pappan i den här familjen och tyckte det verkade bra, och det gjorde de rätt i, säger Hassan.

Han säger att pappan var en ”fantastisk person” som hjälpte honom mycket, och att om han inte varit placerad där under den perioden hade det kanske kunnat se ännu värre ut.

Men Hassans mamma förklarar i ett yttrande att placeringen var ”en sorts inskolning i kriminalitet”.

Pappan misstänkt för nya brott

Efter ett halvår hos familjen blir familjehemspappan misstänkt för nya brott – bland annat narkotikabrott, häleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel. 

Polisen gör en orosanmälan till socialtjänsten och samma dag som pappan blir misstänkt för de nya brotten beslutar socialnämnden att placeringen ska upphöra.

– Nej, det är inte bra med en aktivt kriminell förebild, säger Martin Lirén, avdelningschef socialtjänst och fritid i Bromma.

Då undrar man ju hur ni resonerade i det här fallet?

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, men däremot kan jag säga att idag skulle vi aldrig göra en sådan placering. Är det så att vi har gjort det historiskt så har organisationen begått fel.

Uppdrag gransknings reportage “Ung och kriminell” sänds onsdag 18 september i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung och kriminell

Mer i ämnet