Här möter Uppdrag granskning en ”sugardaddy” med dold kamera

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Sugardejtingsajten säger sig motarbeta prostitution. Men när Uppdrag gransknings reporter upprättar ett konto kommer många erbjudanden från män som är mer eller mindre öppna med att de vill betala för sex. Vi stämmer träff med en man för att ta reda på vad han egentligen är ute efter.

Att betala för sex är förbjudet i Sverige sedan 1999. Det är också olagligt att försöka köpa sex. Men på sajten Sugardaters är det just vad flera män ägnar sig åt.

Uppdrag gransknings medarbetare Emma Hammarfeldt utger sig för att vara en så kallad sugarbaby och upprättar ett konto. Hon kallar sig för Sarah, säger sig vara 18 år och elev på gymnasiet. Ett par dagar senare är inkorgen full, med många erbjudanden från män som antingen vill träffas eller skriver direkt att de vill betala för sex.

Konfronteras efter mötet

En av kontakterna verkar extra intressant. Han lämnar ut sitt mobilnummer och Uppdrag granskning spårar vem han är. Mannen, som är i 60-årsåldern, visar sig vara en mycket hög chef på en väl ansedd samhällsposition. En av hans yrkestitlar är professor och hans årsinkomst ligger på cirka en och en halv miljon kronor. Under sms-konversationen är tonen artig.

Mannen stämmer träff med ”Sarah” på en bar i centrala Stockholm. Hon har med sig en dold kamera för att spela in deras möte, efteråt kommer mannen att konfronteras av Uppdrag gransknings team.

Sugardaters grundare, Rikki Tholstrup Jörgensen, säger att männen som betalar för sex via Sugardaters ska stängas av, men att det hänger på att någon först anmäler dem.

Se mötet med Sugardaddyn och konfrontationen efteråt i klippet här ovanför. Hela reportaget Sugardaddy sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 24 januari 2018.

Om du vill ha råd/prata om dina erfarenheter när det gäller sex mot betalning eller sexuella övergrepp finns det flera ställen du kan vända dig till:

Mikamottagningen i Stockholm och Göteborg 

Stockholm Tel: 08-508 25 501 – Göteborg Tel: 020-32 73 28 

www.stockholm.se/mikamottagningen

Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST) Malmö 

Tel: 020-35 40 40 

www.malmo.se

Kvinnofridslinjen 

Tel: 020-50 50 50 

www.kvinnofridslinjen.se

KAST – Köpare av sexuella tjänster

Tel: 020–220 440

www.stockholm.se

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Unizon

www.unizon.se

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

www.roks.se

Kris- och traumacentrum

www.krisochtraumacentrum.se

Alla Kvinnors Hus, Team för våldtagna

www.allakvinnorshus.org

Novahuset

www.novahuset.com

1000 möjligheter

www.1000mojligheter.se

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Killfrågor

www.killfragor.se

Ungdomsmottagning på nätet

www.umo.se

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin.

www.bup.nu

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

www.atsub.se

Stödlinje för män:

www.akillesjouren.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sugardejting

Mer i ämnet