Svartmäklarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läs manuset till reportaget Svartmäklarna och ta del av delar av det källmaterial som samlades in. I spalten ”relaterat” till vänster finns materialet samlat i en lista. Reportaget är gjort av reporter Hanna Nyberg och researcher Khaled Alesmael.

Amin: Vi ska träffa en kvinna nu, den här röda bilen. Vi ska ge dem pengarna.  

Mannen bakom ratten är på väg för att fixa en bostad – svart. Vi kallar honom Amin, han kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Han har kontanter med sig. Det är någon som filmar uppgörelsen.

UG – Svartmäklarna

Amin: Jag träffade Nancy. Jag fick hennes nummer och de sa att hon hjälper folk att hitta bostäder. Hon lovade mig att snabbt hitta en bostad, men jag måste ge henne 4 000 kronor för att hon hjälpte mig att hitta något. Det var ett andrahandskontrakt.

Amin har lagt mycket tid och kraft på att leta efter ett hem åt sig och sin familj.

Han har sökt via Göteborgs största bostadsförmedling, Boplats och han har ringt på annonser på Blocket. Men så hörde han talas om kvinnan, som kallas för Nancy.

Nancy: Vi är här för att vi fick bostaden igår och vi gav honom pengarna då.

Amin: Jag vill veta, jag vet inte vem som är hyresvärd. Vi kan väl ringa honom och min kompis kan prata med honom på svenska. Nancy: Vi pratade med honom på svenska, litar du inte på oss?

Nu säger hon att hon fixat en andrahandslägenhet till Amin via en bekant.  

Amins kompis: Hur länge kan han bo kvar?

Nancy: Så länge han vill.

Amins kompis: Men om han vill att han ska flytta måste han säga till honom en eller två månader i förväg.

Nancy: Säkert.

Amin hoppas att lägenheten ska bli en fast punkt honom själv, hans fru och deras två barn. Nancy säger att de ska de skriva kontrakt om en vecka.  Amin betalar 5500 till hyran och han ger Nancy 4 000. Totalt 9 500 kronor.  

Amins kompis: Och här, 1, 2, 3, 4, tusen. Det är för dina ansträngningar. 

Nancy: Tack. 

Nancy har bott i Sverige i mer än fyra år.  

Nyanlända berättar att hon utger sig för att jobba som etableringslots och att hon erbjuder sig att hjälpa folk att hitta lägenheter.

Amins kompis: Nyckeln, jag behöver en annan kopia.  

Nancy: Jag ska försöka. 

Amins kompis: Hur dags? 

Nancy: Idag, jag kommer att ta med den.  

Amins kompis: Säkert idag? Libanesiskt löft eller irakiskt? 

Nancy: Nej, nej, libanesiskt. 

Efter att ha gett Nancy 4 000 kronor får Amin nyckeln till lägenheten. Det vi just sett är en del av av bostadsmarknaden för nyanlända i Sverige idag. Vi kommer träffa fler som givit pengar till Nancy i hopp om att få en bostad. Och vi bestämmer oss för att undersöka marknaden själva: vilka bostäder kan vi bli erbjudna och vad kostar ett kontrakt?

hindrar bostadsbristen integrationen av nyanlända i Sverige.

Myndigheten säger att de större kommunernas bostadsbolag delvis har tappat kontrollen över sin uthyrning och att en hel del nyanlända skaffar sig bostäder på olaglig väg. Och på allmännyttiga Familjebostäder i Göteborg ser man krisen på nära håll.  

Tobias Johansson: Ja, vi har ju börjat märka att andrahandsuthyrningen har brett ut sig och är ett större problem idag än tidigare. Och det är ju en följd av bostadsbristen.  

Reporter: Vad är det värsta ni har sett?

Tobias Johansson:  Ja, det värsta är att vi har varit med om att folk tror att de ska flytta in i lägenheten som de tror att de har hyrt, men som de naturligtvis inte har hyrt. Och det är ju   folk som kommit med sitt bohag och inte kunnat flytta in. Det är ju fruktansvärt för de människorna. Och även om det inte är tillåtet att hyra in andra hand, så gör de ju inte det för att de vill hyra olovligt i andra hand. de gör det för att de inte har ett alternativ. 

Tobias Johansson: Det är inte tillåtet det här, det vill jag vara väldigt noga att säga och vi ser väldigt allvarligt på det, det är inte bra för nån av parterna i det här. Inte för oss och för grannarna. Men ur det mänskliga perspektivet så förstår jag nån som hyr en lägenhet i andra hand när man inte har nånstans att bo. För alla måste bo.  

Enligt Boverket behöver det om året de närmsta fem åren. Men i år byggs det bara hälften så mycket.  

Men för den som vill och kan betala finns det en svart bostadsmarknad. Folk vi träffar är rädda för att prata om vad de varit med om, och vi får höra att det förekommer hot.  

Därför har vi bytt ut en del namn och ibland också rösten på de som medverkar i reportaget.  

Vi träffar en kvinna vi kallar Alaa som flytt hit från Syrien. Hon säger att hon betalat 15 000 kronor till en person som skulle hyra ut en lägenhet andrahand  till henne. Pengarna fick hon från en anhörig som jobbar i Nordafrika.  

Reporter. Här Alaa du får berätta här.

Alaa: Jag försöker komma ihåg, jag kommer ihåg att vi går av spårvagnen så var det en väg framför skolan och där svängde vi höger.   

Innan Alaa hittade den här lägenheten bodde hon på ett flyktingboende i Västsverige. Varken hon eller hennes två barn trivdes. Det var därför hon betalade för att få tag på en lägenhet i Göteborg. Det första försöket gick dåligt, hon betalade 5000 i engångsavgift men fick aldrig flytta in eftersom lägenhetsinnehavaren plötsligt ändrade sig.

Det andra försöket trodde Alaa skulle gå bättre eftersom hon fick en nyckel av den hon gav 15 000 kr till. En nyckel hon fortfarande har kvar.

Alaa: Det är säkert att det är en av de här byggnaderna. Mellan den andra och den fjärde, i de här byggnaderna.  

Hur känner du när du är tillbaka?  

Alaa: Mitt hjärta slår fort, jag vet inte varför. Jag gillar inte detta område längre, det ger mig dåliga minnen.

Men när de kom med sina saker från asylboendet var låsen utbytta. Nyckeln fungerade inte. Det visade sig att Alaa hade blivit lurad.   

Alaa: it is a difficult situation, that I was feeling happy to have a flat...etc

 suddenly all the dreams are gone.

We knocked on the door many times, a guy opened the door and ask us: What do you want?   

I told him that we rented this flat and i came with all my things,  he said: go away or i will call the police.

Why do you call the police , we said.  

We called Ahmad he does not answer, we called Nancy she does not answer, we called Yousef the second person who was there but he did not answer,  all the telephons were off no one answered us, I went back to the camp with all my things.

Det var en och samma person som ledde Alaa till båda lägenheterna.  

Alaa: Nancy, vi hörde om en via en person som gav oss hennes nummer. Hon sa att hon hjälper till och hittar lägenheter. Jag mötte en kvinna som går med käpp, karriärkvinna med smink och snygga kläder och hon hade en bil.   

Reporter: Jag ska visa dig nåt här... Är det hon?  

Alaa: Ja det är hon.  

Reporter: Är du säker? 

Alaa: Mycket säker! 

Alaa är säker på att det var Nancy som lurade henne eftersom Nancy var den som förmedlade kontakten till lägenhetsinnehavarna.  

Idag bor hon i en annan stad med sin syster och sina två barn i en andrahandsetta på 37 kvadrat.  

Alaa: HARAM!!

Alaa säger att det jobbigaste med att bo trångt är att det märks på sonens skolresultat.   

Reporter: Vad är jobbigast med att bo så här? 

Alaa: Det värsta är att hans betyg har blivit så dåliga. Varför är du så här, du var bra i Syrien. Han säger att det är inte bra för mig i att studera hemma ,jag har ingenstans att plugga.

Reporter: Vad har du själv för ansvar för attt du hamnade I den här situationen?

Alaa: Jag är ansvarig som mor, jag ville ha nånstans att slå mig ned. Men när jag ser mina barn, de ville inte äta och de var inte lyckliga och stabila. De bodde isolerat och kunde inte gå ut och röra sig. Det var min anledning. Kanske var jag stressad, men min känsla av moderskap tvingade mig till detta.  

Amin betalade 9500 kr till Nancy, men han fick inte den fasta punkt för familjen som han hade hoppats på.

Amin: Hon sa, jag ger dig lägenheten nu och jag gör ett andrahandskontrakt till dig I ett år. Så vi det var en överraskning att vi hittade en lägenhet, jag blev gladare när jag fick den än när jag fick mitt uppehållstillstånd.

Men efter bara några dagar upptäckte de att det kom post till någon annan.  

Amin: VI blev chockade att efter två dagar kom hyresvärden och sa att vi hade två veckor på oss att lämna lägenheten. Vi sa att vi kan väl åtminstone stanna till slutet av månaden. Vi har  ingenstans att ta vägen. Han sa att det är inte hans problem, han hade kommit överens med Nancy om att ge oss den i en månad. 

Amin och hans familj hade köpt möbler för att bo under en längre period. De fick hitta något akut.   

Men nu bor dom ytterst tillfälligt.  

Amin: För två dagar sen gick jag till secondhandbutiken och köpte en soffa. Det är en normal soffa, bara 400 kronor, men jag känner mig oroad eftersom jag kommer bära den här soffan igen. Jag kan inte bära den, jag bär ju mina barn och mina kläder.

Varken Alaa eller Amin har några papper på det de säger. De har inte gått till polisen. De har bara ett inaktivt telefonnummer och namnet Nancy. Hon lär bo i Göteborg och vi vill höra hur hon förklarar det som har hänt. Vi får tag på numret till en person som vi tror känner Nancy. Han är med på samma film.   

Reporter: Hej är du hemma? Kan vi komma dit? Jag behöver träffa dig. 

Reporter: Hej jag är journalist på SVT Uppdrag granskning. Vi behöver prata med dig. Vi vet att du känner en person som  heter Nancy. 

Man: Nancy? 

Reporter: Ja.  

Man: Vad gäller det? 

Reporter: Vi behöver få tag på henne.  

Man: Jag tror  hon bor i Tuve.  

Reporter: Vet du om hon är i Sverige nu eller i Libanon?

Man: Libanon tror jag. 

Reporter: Men att hon tar betalat, jag vill bara visa dig din här. 

Man: Det är min bil

Reporter: Varför får hon pengar här.

Man: För hon kommer överens på 4 000 till han. hon har lagt 2000 på depsoition och det är 2 000 till henne.

Reporter: För vadå?

Man: Hon letar efter lägenhet till han. 

Reporter: Det är som en business för henne.

Man: Det är lite business för henne. Du vet tjejer behöver...

Reporter: Smink och sånt. Men det är svart?

Man: Ja det är svart. 

Reporter: Jag ringer det här nu.  

Telefon: The number is temporary out of service, please try later.  

Reporter: Det har varit så här i en månad.

Man: I en månad är hon i Libanon.

Reporter: OK så hon kommer nästa vecka.

Man: Hon bara hjälper till.  

Reporter: Tack för kaffet. 

Vi får vänta med att söka upp Nancy. Vi bestämmer oss för att själva se vad svartmäklarna har att erbjuda. Och vi tar dold kamera till hjälp. Vi utger oss för att vara nya i Sverige, och kommer över nummer till flera personer som ska kunna fixa lägenhet mot betalning. Både första och andrahandskontrakt. Vi ringer till flera och efter bara någon dag får vi vårt första erbjudande.  

Reporter: Är det här?

Isam: Nej, bakom.

Reporter: Okej. 

Vi hänger med en svartmäklare vi kallar Isam på en visning med dold kamera. Det gäller ett andrahandskontrakt i Göteborg, där hyresgästen vill flytta vidare. Och där vi ska betala 15 000 för att få ta över det.  

Reporter: Hur mycket kostar det? Sista priset? 5000?

Isam: Nej 15000.  

Reporter: 15, för vadå?  

Isam: Till honom.

Reporter: Kommission.  

Isam: 3000 som en deposition. 5500 som en hyra och så 15 000 till honom.  

Reporter: Och jag ger allting till dig.  

Isam: Ja.

Enligt Isam hyr alla I den här fastigheten I andra hand. Den som flyttar vill ha pengar, och han har tagit Isam till hjälp för att sälja sitt  andrahandskontrakt. Den svenske fastighetsägaren sägs inte känna till något om upplägget.  

Isam: Ja, du går till svensken och skriver på kontraktet och det är det hela.   

Reporter: Ok, och självklart säger jag inget till svensken.   

Isam: Självklart du ger svensken depositionen på 3000, enligt överenskommelsen.  

Det första erbjudandet vi får är alltså ett andrahandskontrakt i en villa i Göteborg för 15 000 kronor. Men vi tackar nej och förklarar att vi är ute efter ett förstahandskontrakt. Och även det säger Isam att han kan fixa.   

Isam: Alo. 

Reporter: Alo Assalam Alaikum. Hej. 

Isam: Wa alaikum assalam!  

Reporter: Good. Do you have something. 

Isam: Ja, det har jag. Det finns en lägenhet om du tar spårvagn nummer 11. Efter sista hållplatsen tar du färjan. Det är en ö i Göteborg. En lägenhet som svenskar drömmer om att bo i. 

Reporter: tell me about this flat, please. 

Isam: detta är första. 

Reporter: Första hand. 

Planen, säger Isam, är att hyresgästen som står på kontraktet ska säga till bolaget att vi är en släkting och på så sätt överlåta lägenheten till oss.  

Reporter: Och hur mycket vill de ha?

Isam: Hm, de vill ha 80 000 kronor. 

Reporter: 80.000 kr. 

Isam: Ja 80.000 kr. 

När vi erbjuds att köpa kontraktet har lägenheten bara varit uthyrd i två veckor.

Det var Anna Frisäter, på det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder, som skrev kontrakt med hyresgästen.  

Vi tar med ett SMS med erbjudandet vi fått från Isam till henne. 

ANNA FRISÄTER: Jag är lite chockad ja, pga det är ett förstahandskontrakt som de har försökt sälja. Den personen som lämnar pengar om det nu skulle bli så är ju totalt lurad

Det är jättetråkigt, för jag brinner för att folk ska få sina lägenheter.

Personen som står på kontraktet har ännu inte flyttat in. Hen nekar till att ha försökt sälja lägenheten och har ingen förklaring till att Isam erbjöd oss den.

Isam däremot, säger att han skulle fått en del av de 80 000 om vi varit beredda att  betala.  

Telefon Isam:

Isam: Jag ska säga sanningen till dig, han kommer att ge mig 5 000 kronor, han ger det som en gåva till mig. Du betalar inget förrän du skriver på kontraktet. DU går till företaget och skriver kontraktet och allting. Jag kommer att säga till honom att pengarna är med mig. Sån är överenskommelsen.

Reporter: Att en person här vill ha 80 000 för att vi ska få ta över lägenheten då som det sägs... 

Anna Frisäter, Familjebostäder: 

Det är omöjligt, det är omöjligt. för när bovärden går dit och ska träffa förstahandskontraktsinnehavaren. VI tar ju leg om vi ser att det inte är den personen. Och sen kommer vi nästa dag. Det säger jag då, att vi kommer på det till slut. 

Efter ett tag drar Isam tillbaka erbjudandet om lägenhet. Han säger att den redan är upptagen och i januari 2016 har den som stod på kontraktet flyttat in.

Lärare: Hejhej

Hur är läget?

Kom in.

Vi är på etableringsenheten i Göteborg, hit kommer nyanlända för undervisning och information. Vi är här för att träffa en person som har blivit lurad i en lägenhetsaffär, men plötsligt dyker ett bekant ansikte upp.  

Det är Isam som visade oss andrahandslägenheten för 15 000 och som erbjöd oss att köpa ett förstahandskontrakt på ön för 80 000. Isam går med på en intervju.

Isam: Jag gör inget olagligt, jag hjälper folk.  

Hans uppfattning är att han gör en tjänst åt den som är bostadslös.  

Reporter: Nej, du sa att din del är 5000 kronor för...(beep)   

Isam: Nej, jag tar inget.   

Reporter: Du sa att du skulle få 5 000 kronor, det är jag säker på.  

Isam: Från hyresvärden?

Reporter: Från allt som skulle betalas.   

Isam: Nej.  

Reporter: Jo, du sa det.

Isam: Jag kommer inte ihåg.   

Isam: De säger att det finns en lägenhet och att situationen är så här och jag vill ha det här. 70 000 till exempel eller 80 000. Det beror på om du accepterar att betala och om du har pengarna. Det finns folk som behöver väldigt mycket.  

Isam säger att han bara hjälper till att hitta lägenhet åt folk som behöver, och att han själv har problem med att hitta nånstans att bo. Han säger att han inte får betalt av de som säljer kontrakten.

Isam: Har jag gjort nåt fel, vad är mitt fel?

Reporter: De har...

Isam: Vad är felet?

Reporter: Att du tjänar svarta pengar.

Isam: Nej jag tjänade inget. Jag gjorde inget. Jag är en länk mellan dig och hyresvärden och sen går jag.

Vi har träffat människor som blivit lurade, och vi har själva fått erbjudanden om att köpa både första och andrahandskontrakt. Men så får vi kontakt med ännu en person. Och han lovar stort.  

Rami: Mitt företag ger i Göteborg, Borås, Trollhättan, Uddevalla och Örebro  

Han påstår att han jobbar inom fastighetsbranschen. Och det är mycket att göra.  

Rami: Jag är väldigt väldigt upptagen. Jag gör lägenhetsbesiktningar I Trollhättan.  

Han säger att han kan fixa ett förstahandskontrakt I ett privatägt bolag I Göteborg. Han har så mycket att göra att han har en sekreterare.  

Kvinna: Hallå.  Jag är Ramis sekreterare.

Reporter: Å ja, hej.

Kvinna: Förlåt att vi inte kunde ringa direkt, men du vet det är i slutet av året och vi har mycket jobb. Vill du komma idag är du välkommen eller en annan dag för dina papper. Do you like to come today? you are welcome. 

Or  you like to come another day, because we will contact with you like this for your papers. 

Rami vill ha uppgifter från oss. Han vill ha personnummer och antal människor som ska bo i lägenheten. Men han vill inte berätta vad han vill ha betalt på telefon, utan bara vid ett personligt möte.  

Rami: tomorrow after 11:00  

Mohammed: mm after 11:00 o´clock.  

Rami: Yes.

Rami har varit I Sverige I mer än tio år, och hans modersmål är arabiska.

2014 hade han en inkomst på en halv miljon och han äger flera bilar.

Vi är på plats vid utsatt tid och väntar på honom med dold kamera. Då får vi ett telefonsamtal.  

Rami vill byta plats. Det är för mycket folk på kontoret säger han och han vill hålla vårt möte hemligt. Vi får anvisningar att ta oss några spårvagnshållplatser längre bort så fort som möjligt.

Att ta betalt för att förmedla hyreskontrakt är olagligt. Den som säljer hyreskontrakt riskerar fängelse i mellan sex månader och upp till två år om brottet är grovt. Men brotten är svåra att utreda eftersom få av de inblandade vill prata med polisen.  

Alaa, till exempel, har inte polisanmält Nancy trots att hon anser att Nancy lurat henne. Hon säger att det är på grund av rädsla.  

Alaa: Gud kommer att straffa henne. 

Vi får kontakt med allt fler som säger sig vara lurade av Nancy. Vi har träffat fyra personer, alla nyanlända från Syrien, som gett henne pengar för att hitta en lägenhet. Ingen har fått det de önskade. Den som gav henne mest pengar av de vi träffat är en person vi kallar Abu Fahad, som idag är bostadslös.

Abu Fahad: Hon sa att jag

Abu Fahad: Det var nära min skola. 

Reporter: Och hur mycket betalar du för detta?

Abu Fahad: 25000 

Men Abu Fahad berättar att han bara hann bo i lägenheten i två dagar. På den tredje dagen kom förstahandshyresgästen och slängde ut honom.

Reporter: Kan du visa mig vilken lägenhet det var?

Abu Fahad: Ja, kom!

Abu Fahad tar med oss till lägenheten där han sover ibland. Här har han något han vill visa oss.  

Han har gjort något som överraskar oss –  

Abu Fahad: Om jag inte anmälde skulle hon fortsatt lura folk. Hon är den smutsigaste person jag vet.

Hon påstår att hon är lots eller handläggare och att hon är erfaren med allting. Men den som vill hjälpa folk ska inte be om pengar, hon utnyttjar människor som flydde från kriget. 

Vi får till slut fram Nancys fullständiga namn, hon heter Mariam.  

Hon är tidigare ostraffad och har ingen registrerad inkomst sen hon kom till Sverige.   

Att hon jobbar som etableringslots kan alltså inte stämma. Dessutom var det ett år sedan arbetsförmedlingen slutade använda sig av etableringslotsar.

Vi kommer fram till att det finns två adresser där hon kan vara. Båda i Göteborg.

Reporter  Vi skiter i detta.

Reporter: Hej, är det Mariam?

Mariam: Ja

Reporter: Hej, Hanna Nyberg heter jag och jobbar på Sveriges television, Uppdrag granskning. 

Mariam: Ja hej. 

Reporter: Det är flera som säger till mig att du har lurat dom?

Mariam: Jaha..

Reporter: Jag kan berätta mer om du kommer ner eller så kan vi komma upp.  Hallå?

Hallå hör du mig?

Bara några dagar innan det här reportaget ska sändas får vi till slut tag på Nancy. Hon säger då att pengarna hon tar emot i filmen är till någon annan, och att hon själv aldrig tagit emot pengar för att förmedla lägenheter. Att fyra personer sagt att hon lurat dem förklarar hon med att någon vill henne illa.

Hittills har vi blivit erbjudna ett förstahandskontrakt och ett andrahandskontrakt. Vi har också hört flera personer som blivit lurade av en kvinna som kallar sig Nancy. Nu är vi framme hos mannen som lovade stort. Vi har tagit oss några hållplatser bort som han ville.  

Mohamed: Hej Rami, här är din kompis Mohammed, de kallar mig Abu Gasem.

Rami: Hej, trevligt att träffas. 

Mohamed: Jag kan se att du är framgångsrik, hur länge har du varit här.

Rami: 19 år.

Mannen vi träffar påstår att han jobbar för ett svenskt privat bostadsföretag. Företaget har tusentals lägenheter i flera städer i Sverige. Han säger att han jobbar hårt för den som vill köpa ett förstahandskontrakt svart av honom.

Rami: Jag hyr inte ut från en annan person. Du kommer sitta med mig i företaget och skriva på kontraktet. Du möter mig här men när du skriver på kontraktet så kommer du till kontoret och vi låtsas att vi inte känner varandra.

Mohamed: Och jag tar med mitt ID-kort och min frus och mina barns.

Rami: Nej, bara de vuxnas identitet.

Före det här mötet har vi pratat med Rami i telefon flera gånger. Han har berättat vilket företag det är han arbetar för, hur lång tid det tar att få en lägenhet och hur man ställer sig i hans kö. Men det är en sak han konsekvent har vägrat diskutera. Pengarna.  

Rami: För en trea kostar det 70 000. Jag kan inte gå ned en krona. Jag är inte ensam, vi är fem personer. Du kan tänka dig jag kan inte lämna en krona. 70 000 kostar det.  

Mohamed: Det är avgiften?

Rami: Ja , det är allt. 

Han berättar detaljerat för oss hur det ska gå till.  

Rami: Jag kan ge dig en vecka på dig att betala, så länge du inte är inne i lägenheten. Om du inte betalar kommer jag att riva kontraktet och då är det kört. 

Företaget som Rami påstår att han arbetar för skriver på sin hemsida att alla lediga lägenheter i Göteborg lämnas in till Göteborgs bostadsförmedling Boplats. Vi utger oss för att vara bostadsökande och ringer dem.  

Välkommen till Västerstaden. Vi tar strax emot ditt samtal. 

Sekreterare: Vad gäller det i Göteborg eller i nån annanstans?

Reporter: I Göteborg.

Sekreterare: Då är det Boplats våra lägenheter går ut till där.

Reporter: Finns ingen annan möjlighet att ställa sig i en internkö eller så?

Sekreterare: Nej man får välja att gå in på Boplats och anmäla sig där, helt enkelt.  

Men vår dolda inspelning säger något helt annat.

Mohamed: Är det ett företag ni jobbar med?

Rami: Ja, du får ett officiellt kontrakt. 

Mohamed: Vad heter företaget?

Rami: Västerstaden.

Mohamed: Väster?

Rami: Västerstaden.

Mohamed: Staden.

Rami: Västerstaden. 

Mohamed: Så det är ett lagligt hyreskontrakt, man kan få bostadsbidrag och allt. 

Rami: Det är ett fullgott kontrakt och du har direkt kontakt med företaget. 

Jag är anställd av företaget. 

När vi kontrollerar är inte Rami anställd av Västerstaden. Han erbjuder oss att köpa ett hyreskontrakt i Göteborg för 70 000 kronor. Informationen Rami ger oss är att det kommer att ta minst en månad, men när det väl är vår tur är det ett fullgott förstahandskontrakt med ett privat bostadsföretag som hägrar. Och vi vet folk som har köpt.  

För att skydda dem har vi bytt ut deras röster.  

Köpare 1: Men jag hörde från en kompis att det finns en person som kan fixa lägenheter. Vi går till honom och bokar tid med honom. Han säger ok att han behöver några papper, och personnr. Vi har lämnat alla papper till honom. (…) Sen en dag ringde han till mig och berättade du har tid och du ska skriva under kontraktet med företaget, men du ska betala 70 000. 

Reporter: Hur får han tag på lägenheterna?

Han sa att han hade kontakt med de som jobbar på företaget. Han vet alla koder till dörrar, om han vill visa mig eller andra lägenheter, han kan alla. 

Reporter: Hur vanligt är det är det här i Göteborg?  

Jag har hört det i tre och fyra år, att det händer, då kostade det 30 tusen nu har det nästan blivit 100 tusen.

Den andra köparen betalade lika mycket för sitt kontrakt.  

Köpare 2: I början sa han 30 000, sedan går han upp till 60 och sen gick han till 90. Eftersom han vet att vi verkligen behöver nånstans att bo så går priset upp, du vet. Så till slut trodde vi att han ljög, men vi valde att testa och till slut fick vi ett förstahandskontrakt, det var en lång process, och vi betalade 70 000 kronor. 

Vilken koppling har han till företaget?

Jag tror att han känner någon som har mycket makt i företaget.

Varför går du inte till polisen och berättar om den här personen som tjänar pengar på flyktingar?

För att om jag går till polisen och berättar och de stoppar honom så är det många som inte hittar nånstans att bo. De kommer bo på gatan. Jag fick det och jag vill inte att de andra ska bli utan. Det är olagligt, det är en svart marknad, jag är helt medveten om det här, men vi hade inget annat att göra. Vi försökte allt. 

Men tycker du inte att, nu när du har ett förstahandskontrakt så är det ditt ansvar att gå till polisen?

Den här mannen kom och hjälpte oss. Vi skulle bo på gatan. Folk tror att vi köper bara för att vi har pengar, nej, vi betalade för att vi behövde. 

Personerna betalade 70 000 för att få ett förstahandskontrakt med Västerstaden. Trots att Västerstaden hävdar att alla deras lägenheter förmedlas via Boplats.  

Sekreterare: De får välja att anmäla sig hos Boplats. 

Vi undersöker hur många lägenheter som företaget i ett visst område. 2013 lämnades 37 lägenheter in och 2014 fortsätter flödet, men under hösten börjar det avta. I området vi är intresserade av sjunker antalet inlämnade lägenheter markant under 2015. Bara 8 stycken lämnas in. Ändå fortsätter folk att flytta in. Vi försöker få svar från områdets förvaltare.

Reporter: Du jobbar för Västerstaden va?

Förvaltare: Ja

Reporter: Vad är dina arbetsuppgifter?

Förvaltare: Jag är förvaltare.

Enligt våra källor jobbar den här personen tätt tillsammans med Rami.  

Reporter: Jag har information att du tillsammans med en annan person förmedlar förstahandskontrakt mot betalning.

Förvaltare: Det hör ju du också att ... det är ju påhitt. Folk blir anklagade för saker varje dag.

Reporter: Det är en väldigt allvarlig anklagelse.  

Förvaltare: Jag har redan varit på en intervju innan jag fick mitt jobb det är den enda intervjun jag behöver gå på. 

Det är en och samma person som skrivit på alla kontrakt I det här området de senaste månaderna. Vi försöker få en förklaring även av henne.

Västerstaden. 

Hej, Hanna Nyberg heter jag och ringer från Sveriges television. 

Det är även den här personen som lägger ut Västerstadens lägenheter på Boplats. Varför flödet avtagit så kraftigt får vi ingen förklaring till I det här samtalet.  

-Jag får nästan ta det med min chef. 

Reporter: Du har inte tagit emot några pengar?

Nej. 

Ingen av de vi talar med på Västerstaden vill ge oss en förklaring till vår dolda inspelning eller till att antalet lägenheterna till Boplats minskats.  Men vad säger mannen som erbjudit oss en lägenhet för 70 000kr från Västerstaden?

Reporter: Jag har uppgifter om att du säljer 1a hands kontrakt?

Rami: Alltså om man har inte ens, man bor på 2a hands kontrakt, ska man kunna sälja 1a hands kontrakt.

Reporter: Kan vi träffas för en intervju?

Rami: Oj, är det verkligen så viktigt?

Reporter: Ja, det är verkligen viktigt, för det här är ju allvarliga anklagelser.

Rami: Snälla du, det här är bara skitsnack, sälja kontrakt, asså, sälja .. sälja kontrakt.

Reporter: Det stämmer inte?

Rami: Asså jag vill jättegärna veta vem är det som har liksom anklagat mig, för jag vill att den här personen ska bevisa och jag kommer att anmäla den här personen?

Reporter: Jag har en video med dig, där du erbjuder en lägenhet mot betalning?

Jag har ett privat hus och vi äger den så det här kan ingen klaga på mig. 

Vi spelar upp ljudet för Rami.   

Rami: Vi kommer att träffas – tro mig.

Men i ytterligare telefonsamtal skjuter Rami upp vårt möte. Han ger nu en ny förklaring till det han säger i inspelningen.

Nej nej, jag lovar. jag snackade om dom det har inget med dom att göra.

Han säger att han haft en konflikt med Västerstaden om en lokal han hyrt av dem och det är därför han nämner deras namn.

Reporter: Varför pratar du om dom då? Ljög du då?  

Rami: Jag lovar ljuger, jag ljög för den här personen eftersom jag var kund hos dom.

Reporter: Hur många samtal har du ljugit i ?

Reporter: Jag lovar Det kan vara typ tio. det kan vara mindre och det kan vara mer, men jag lovar att...

Reporter: Har du ljugit och sagt att du förmedlar förstahandskontrakt för Västerstaden i tio samtal?

Rami: Det kan vara mer det kan vara mindre.

Reporter: Alltså jag tror faktiskt inte på att du ljuger i den här videon. Varför skulle du ljuga i det? 

Jag kommer att förklara , om ni bara väntar tills jag kommer tillbaka.

Vi vill veta hur Västerstadens lägenheter kunnat hamna på den svarta bostadsmarknaden och varför de kraftigt minskat antalet lägenheter till Boplats. Två veckor före det här programmet så visar vi delar av reportaget för Västerstadens vd och den nyanställde förvaltningschefen.

De säger att de har svårt att tro oss, men börjar undersöka saken själva. De börjar med att kolla vilka kontakter förvaltaren har haft. Och de upptäcker något de inte väntat sig.

Hans Stridh, förvaltningschef Västerstaden:  

Vi håller på och går igenom hans mailtrafik nu, vi tittar och går igenom allt. Telefonen, den är ju klar, den är helt otillbörligt felaktiga telefonsamtal. 

Reporter: Jaha

Hans Stridh: Det är det vi kan konstatera. 

Reporter: Och det stämmer att det är mycket med Rami då va?

 Hans Stridh: Eh, fruktansvärt mycket. Men därifrån... Han har ju inga svar på varifrån, varför. 

Drygt ett dygn efter att vi visat reportaget för Västerstaden stängs förvaltaren av från sitt arbete.  

Hans Stridh: Det som har hänt just nu för en timme sen det är att vi har stängt av den  här killen. 

Reporter: Okej

Hans Stridh: Jag kommer ingenstans. Jag anser att situationen är ohållbar. 

Minst en person jobbar heltid med den interna utredningen och man upptäcker att 65 kontrakt tecknas i området som vi har pekat ut för Västerstaden under den här perioden. 

Västerstadens utredning fortsätter en vecka, och under tiden väntar vi på att få träffa Rami. Han säger att han är utomlands, men till slut får vi tag på honom. Han får ta del vår dolda inspelning och kommer då med en tredje förklaring till videon.  

Rami: Jag har bara sagt det här för att de inte ska gå till någon som verkligen säljer förstahandskontrakt.  För de bara utnyttjar dom.

Så du har sagt det här för att skydda dom?

Rami: Om jag inte säger att jag kan förmedla förstahandskontrakt så kommer de inte till mig. 

Nu säger han att han ljugit för folk för att hindra dem från att köpa förstahandskontrakt på riktigt.  

Vi frågar honom fler än sex gånger om han fått betalt för kontrakt såsom våra källor uppger. Alla gånger blir svaret detsamma.  

Rami: Nej omöjligt. 

Ljuger de då?

Rami: Verkligen omöjligt. 

En vecka före det här reportaget får jag ett mail från förvaltningschefen Hans Stridh.  

Förvaltnings AB Västerstaden

SVT:s ”Uppdrag Granskning” har till bolaget lämnat uppgifter som bolaget tar på största alvar. Polisen får nu genomföra en ordentlig undersökning om brott föreligger.

Under pågående förundersökning kommer inte bolaget att uttala sig om ärendet i sak.

Alaa bor kvar med två barn och sin syster i en etta med ett längre andrahandskontrakt

Amin letar fortfarande efter en trygg plats för sig och sin familj.

Abu Fahad fortsätter sova två nätter i taget hos olika kompisar.

Polisanmälan han gjorde om Nancy ledde ingenstans. Utredningen lades ned efter en månad.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svartmäklarna

Mer i ämnet