”Svartmålat Grums så in i helvete”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Några höll med. Andra inte. I centrala Grums var det många som väntade när det var dags för reporter Joakim Lamottes återbesök efter programmet ”Leva och dö i Grums” – och åsikterna om huruvida orten svartmålats eller inte gick isär.

Jag tycker att du har svartmålat Grums så in i helvete, säger Conny Hjelm.

– Nej, det gör ni inte. Inte ett dugg. Det måste komma fram att det finns problem. Jag vet det själv. Och jag är glad att mina ungar inte bor här längre. De har flyttat ifrån Grums, säger Elsa-Maria Sandås.

UG – Leva och dö i Grums

När Uppdrag granskning sände programmet i mars var syftet att sätta fokus på situationen för Sveriges små kommuner. Men problematiken kring landsbygdens avfolkning hamnade i skymundan. Istället handlade diskussionerna efter programmet till stor del om vilken bild av Grums kommun som Uppdrag granskning förmedlat – och reporter Joakim Lamotte bestämde sig för att återvända. 

Jag åkte tillbaka för att det kom mycket reaktioner på programmet. Vissa menade att kommunen hade blivit utsatt för en svartmålning och jag ville ge folk i Grums en chans att säga sin mening till mig personligen. Det blev väldigt intressanta möten med invånarna i Grums. Jag försökte även få kontakt med kommunalrådet men han ville inte träffa mig igen, säger han.

Även i sociala medier var det blandade kommentarer efter programmet. På Facebook skrev tittare:

”Synd nog så är nog Grums bara toppen på isberget”.

”Det som visades i programmet är inte rättvist för Grums. Man glömde intervjua de övriga grumsborna och visa allt fint i Grums”.

”Visst är det bra att folk som har det jobbigt får komma till tals, det är i sig positivt mitt i all meningslöshet. Vägen ut måste börja någonstans”.

”Tycker det var en väldigt dyster bild av landsbygden”.

Leif Haraldsson, kommunalråd i Grums kommun, skrev i en debattartikel i Aftonbladet att programmet bland annat valt bort att visa ortens ljuspunkter. Han var även kritisk till att en intervju som gjordes med honom inför förra programmet aldrig visades. I intervjun sa kommunalrådet bland annat att man i Grums måste göra vad man kan åt situationen.

– I budgeten vi har lagt det här året så har vi i alla fall satsat på en tjänst extra inom socialen på fältverksamhet för att möta och se och träffa de här ungdomarna, säger han.

Joakim Lamotte har berättat att han var nervös inför återbesöket i Grums. Media hade rapporterat om tid och plats och vid ankomsten var det var många som mötte upp honom utanför en matbutik. Nu hoppas han att diskussionen istället kan handla om det som ursprungligen var tanken – och inte om Grums kommun.

– Det var ju inte det jag ville när jag började jobba med reportaget om Grums. Min förhoppning var att debatten istället skulle handla om landsbygdens avfolkning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Leva och dö i Grums

Mer i ämnet