Kritiken som EU-kommissionen riktar gäller att en majoritet av medlemsländerna inte har infört lagar som införlivar lagpaketet fullt ut.
Lagpaketet, som går under namnet Common European Asylum System (CEAS), består av fem direktiv som syftar till att bland annat förbättra mottagningsvillkoren för asylsökande och göra asylprocessen likvärdig i samtliga medlemsländer.
Beslutet fattades sommaren 2013, då Cecilia Malmström var EU:s kommissionär för inrikesfrågor.
– Det gemensamma europeiska asylsystemet har varit min högsta prioritet sedan början av mitt mandat och jag har deltagit i förhandlingarna sedan den första dagen. Att få CEAS på plats är en historisk prestation och något som EU-länderna och parlamentet har arbetat för sedan 1999, sade Cecilia Malmström i ett pressmeddelande efter att beslutet hade fattats.
Medlemsländerna fick två år på sig att implementera lagar i sin nationella lagstiftning för att införliva direktiven. I slutet av september, två månader efter deadline, är det alltså få medlemsländer som kan visa upp att detta har gjorts.
Endast Kroatien, Finland, Nederländerna, Portugal och Slovakien har infört lagpaketet fullt ut. Med anledning av detta inledde kommissionen 40 överträdelseförfaranden i slutet av september, två månader efter deadline.
18 länder mottog formella underrättelser från kommissionen för att de inte meddelat vilka åtgärder de tagit för att helt införa asylförfarandedirektivet. 19 länder mottog formella underrättelser från kommissionen för att de inte meddelat vilka åtgärder de tagit för att helt införa direktivet om mottagningsvillkor.Två länder har också mottagit motiverade yttringar, som är den allvarligare graden, med anledning av de inte meddelat åtgärder för att helt införliva skyddsdirektivet, trots tidigare anmärkningar från kommissionen. Grekland får också kritik för allvarliga brister i deras asylsystem.
Utöver de 40 överträdelseförfarandena har kommissionen också begärt förtydligande från fem länder kring hur eurodacförordningen efterlevs.
I mitten av oktober har Italien, Ungern, Frankrike, Cypern och Österrike besvarat samtliga anmärkningar som de fått från kommissionen. Övriga länder har ännu inte skickat några svar.
FAKTA:
Common European Asylum System består av:
- (det ändrade) Asylförfarandedirektivet
- (det ändrade) Direktivet om mottagningsvillkor
- (det ändrade) Kvalifikationsdirektivet
- (den ändrade) Eurodacförordningen
- (den ändrade) Dublinförordningen