Två sidor av saken: Anklagelserna om antisemitism på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En överläkare på Karolinska anklagas av en judisk kollega för att under flera år ha trakasserat och diskriminerat judiska läkare och spridit judehat i sociala medier. En extern utredning konstaterar att det inte finns belägg för att överläkaren trakasserat någon på antisemitiska grunder – men Karolinskas ledning beslutar sig ändå för att omplacera honom.

Gjorde Karolinska rätt? Här kan du läsa båda sidorna av saken.

Diskriminering på arbetsplatsen

Anklagelsen:

Inti Peredo, en överläkare och avdelningschef på neurokirurgiska kliniken på Karolinska, anklagas för att ha hindrat tre judiska kollegor från att utföra vissa typer av operationer, gett dem lägre lön och hindrat dem från att bedriva forskning. En judisk läkare ska till och med ha arbetat tio månader utan lön.

Läkaren som anmäler Inti Peredo säger till Uppdrag granskning att han till sist kände sig tvungen att göra anmälan. Han säger att han hade blivit flyttad från den sektion där han har sin specialitet och menar att skälet var hans judiska påbrå.

Han får starkt stöd av Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism som bildades på sjukhuset i samband med händelsen, de delar hans uppfattning av vad som har hänt.

Den andra sidan:

Karolinska anlitade en advokatbyrå som genomförde en extern utredning av anklagelserna. Utredarna intervjuade medarbetare och gick igenom bland annat lönenivåer, konferensdagar och möjligheter att bedriva forskning; allt för att klarlägga om det förekommit diskriminering på antisemitisk grund.

Utredarna fann inte några belägg för anklagelserna om antisemitiska trakasserier från Inti Peredo.

Uppdrag granskning har talat med de ytterligare två judiska läkarna, som anmälaren påstår också har blivit trakasserade av Inti Peredo. De har inte presenterat några dokument som stödjer anklagelserna och vill inte bli citerade.

I utredningen står också:

”I denna utredningsrapport konstateras att det inte är visat att anmälaren (”Anmälaren”) har utsatts för någon direkt eller indirekt diskriminering enligt Diskrimineringslagen”.

Antisemitiska Facebook-bilder

Anklagelsen:

Den anmälande läkaren hävdar att Inti Peredo har spridit judehat i sociala medier. Det rör sig om fyra satirteckningar som han delat på sin Facebooksida för över fem år sedan. Den anmälande läkaren får även här stöd av aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska.

– De här bilderna är antisemitiska och har inte ett skvatt med Israel att göra, säger Björn Fischler, docent och överläkare och medlem i aktionsgruppen.

Två av de fyra teckningarna har bedömts vara antisemitiska av flera experter som den anmälande läkaren konsulterat. Den mest kontroversiella föreställer en flicka från Hitlerjugend vid sidan av en flicka som samlar in pengar till israeliska armén – ett klassiskt exempel på antisemitism, enligt Svenska kommittén mot antisemitism.

Läkaren menar att teckningarna stödjer hans uppfattning om att ha blivit direkt missgynnad i arbetet på grund av antisemitism.

Den externa utredningen som Karolinska låter göra konstaterar att två av bilderna bedömts vara antisemitiska av experter, och skriver:

”Det finns enligt vår uppfattning inte skäl att göra någon annan bedömning av bilderna än vad experter på antisemitism har slagit fast”.

Den andra sidan:

Journalisten och författaren Göran Rosenberg, vars föräldrar överlevde Auschwitz, tar del av bilderna. Han anser att tre av dem inte är antisemitiska. Den fjärde, med flickan från Hitlerjugend, tycker han är problematisk – men säger att den måste ses i sitt sammanhang.

– Hade det här förekommit på en nazistisk sajt, då är det klockrent, då är avsikten antisemitisk. Om det förekommer i ett sammanhang där man allmänt vill kritisera kriget i Gaza, för det var i det sammanhanget det var vad jag förstår, får man kanske vara lite överseende, det kanske är en människa som inte riktigt fattar det, säger Göran Rosenberg.

Inti Peredo säger till Uppdrag granskning att han ville protestera mot våldet som drabbade civila på Gazaremsan och att han inte förstod att teckningarna kunde tolkas som antisemitiska. Men han ångrar i dag att han delade bilden.

Trots att Karolinskas utredning tar upp experternas bedömning av bilderna konstaterar utredarna att det inte finns anledning att anta att den anmälande läkaren missgynnats inom ramen för sin anställning på grund av antisemitism.

”Här kommer judeghettot”

Anklagelsen:

Den anmälande läkaren påstår att Inti Peredo ska ha fällt kommentaren ”här kommer judeghettot”, någonstans på sjukhuset. Händelsen ska ha inträffat 2014 eller 2015.

Den andra sidan:

Utredningen konstaterar att: ”Anmälaren sannolikt kan ha upplevt trakasseri enligt Diskrimineringslagen i form av tillmäle från en kollega i samband med arbetet vid ett tillfälle någon gång under 2014 eller 2015.”

Inti Peredo själv förnekar att det var han som fällde kommentaren.

Enligt utredningen finns det totalt ”två eller möjligen tre olika personer” som är utpekade som den som fällde kommentaren. Minst två personer har också bekräftat att kommentaren fällts i riktning mot den judiske läkaren.

Utredningen konstaterar: ”Det kan dock inte anses visat vem som fällde kommentaren.”

Grova antisemitiska debattinlägg

Anklagelsen:

Inti Peredo har av den anmälande läkaren kopplats samman med grova antisemitiska kommentarer på ett debattforum på nätet.

Den andra sidan:

Inti Peredo förnekar att det är han som har skrivit kommentarerna.

Utredarna skriver:

”Utredningen i denna del är knapphändig och det kan mot Överläkarens (Inti Peredo, redaktionens anmärkning) förnekande inte anses visat vem som har skrivit ifrågavarande kommentarer”.

Antisemitisk kultur på avdelningen

Anklagelsen:

I en inlaga till Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver den anmälande läkaren att: ”Kränkande rasistiska och antisemitiska kommentarer har tillhört vardagen på arbetsplatsen”.

Den andra sidan:

Karolinskas externa utredning konstaterar att en överväldigande majoritet av de personer utredarna talat med inte upplever att den anmälande läkarens upplevelse har förankring i verkliga förhållanden.

Uppdrag granskning har varit i kontakt med flera läkare som jobbat tillsammans med Inti Peredo och den anmälande läkaren, även de ger en annan bild.

Ulrika Sandvik har arbetat i sju år som neurokirurg på Karolinska:

– Jag känner inte igen att vi skulle vara en enhet som är “erkänt antisemitisk, rasistisk och kvinnofientlig”, det känner jag inte igen. Vi som alla andra arbetsplatser har ju våra problem och förbättringsområden, men jag känner inte igen den bilden som beskrivs i medierna, säger hon.

Även kirurgkollegan Bo-Michael Bellander är kritisk till bilden som spridits:

– När jag fick höra talas om det här första gången tänkte jag, eftersom jag inte är av judisk börd själv, är det här någonting jag missat? Så jag frågade då mina kollegor som jag vet är av judisk börd om det fanns någon sanning i det här och de menade precis som jag att nej det gör det inte. Vi har många problem på neurokirurgen men antisemitism är inte något av dem.

Reportaget “Karolinska och judehatet” sänds onsdag 6 november. Du kan se det 12.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinska och judehatet

Mer i ämnet