Kurt Ingelström avlider hösten 2012 på Ystad lasarett. Han är en av tio som dör efter ett dödligt utbrott av bakterien Clostridium Difficile på sjukhuset. Foto: SVT

Tyst vård

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under hösten 2012 dör plötsligt patient efter patient på Ystad lasarett. Men männen och kvinnorna dör inte på grund av den sjukdom de sökt vård för. Och det verkliga skälet får de anhöriga inte reda på förrän ett och ett halvt år senare, på en presskonferens.

Clostridium Difficile är en bakterie som kan döda en människa på bara några dagar. Hösten 2012 sprids en farlig variant av bakterien på Ystad lasarett. 27 människor smittas. Tio dör. Men ingen lex Maria-anmälan görs vid tiden för utbrottet, och de anhöriga får inte veta att det är bakterien som ligger bakom dödsfallen.

Maria Nilssons far Kurt Ingelström är en av patienterna som avlider 2012.

–Vi blev chockade. Vi trodde ju att han hade dött av hjärntumör.

Uppdrag gransknings reporter Erik Palm undersöker vad som händer när ett utbrott av en dödlig bakterie möts av tystnad från ansvariga läkare.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 4 februari kl. 20:00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.