UG-referens: De nya socialdemokraterna?

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ta del av manus och källor till reportaget ”De nya socialdemokraterna?”. Du hittar källhänvisningar både i texten och längst ner på sidan.

Roger Hedlund: 

Det här är Hilles gamla kommunalhus.

 Reporter: 

Då är det Socialdemokrater som har huserat här förut? 

Roger Hedlund: 

Ja en gång i tiden så var det väl…hade de förmodligen egen majoritet här, och huserade, vi hittade lite gamla socialdemokratiska saker på vinden faktiskt.   

De kallar sig den nya svenska folkrörelsen. Och de pratar om att återskapa folkhemmet. Och till och med om att de är de Nya Socialdemokraterna.

Texten på hemsidan lyser numera röd.

ur SVT Aktuellt 1994

Anonym pojke: 

Sverigedemokraterna gör en hel del saker…

Att det här partiet, bilderna är från 1994, med unga killar som hälsar Hitler, nu samlar så stora skaror av svenskarna att de idag utmanar en historisk politisk kraft i Sverige, det var väl osannolikt?

Ur SVT Rapport 2019  

Fler än var fjärde LO-medlem stödjer nu Sverigedemokraterna, det är en rejäl ökning jämfört med undersökningen i maj, det visar SBC:s nya partisympatimätning. Samtidigt minskar stödet för socialdemokraterna.

SCB-undersökningen från 2019 visar att Sverigedemokraterna då är största parti bland LO:s medlemmar. 

Idag är Sverigedemokraterna ett parti som kallar sig socialkonservativa. De vill bygga en stark nationell gemenskap. Personer som uttryckt nazistiska åsikter har uteslutits. Och partiprogrammet skrivits om.   

Ur Ekot 2014  

Jimmie Åkesson: De här uteslutningarna är i väldigt hög grad ett resultat av att vi inte tolererar ideologiska avvikelser, extremism, rasism eller rättshaveristiskt beteende.  

Senaste åren har man lagt sig nära de borgerliga i politiska sakfrågor och det var från Moderaterna som den största gruppen nya väljare kom.   

Men något hände i valet 2018. SD slår igenom i historiska fästen för den svenska socialdemokratin. I ett nyhetsreportage från Västerbottens inland förklarar en väljare varför han bytte parti:  

Johnny Lidström, Kåtaliden: 

De lovar ju guld och gröna skogar och valfläsk och allting, och det enda de gör är att utarma inlandet. Och någonting måste man ju ha för att röra om i grytan, det hjälps ju inte. 

Ur Aktuellt 3/5 2021 

Jimmie Åkesson: 

Apropå att odla politikerförakt, det finns inget som odlar politikerförakt lika mycket som det som Peter Hultqvist ägnar sig åt just nu.  

Programledare:  

Peter Hultqvist, du odlar politikerförakt säger...  

Peter Hultqvist:  

Det är klart att Åkesson inte vill ta ansvar för något av det här som jag för upp va.. han glider ju hela tiden undan. Jag vill dra en röd linje mot detta. Det här är inget parti som Ebba och Kristersson klarar av att tämja. Högerextremism går inte att tämja…   

Men tv-studion ger inte de djupa svaren på vad storbråket handlar om. Varför har allt fler av Socialdemokraternas egna kärnväljare gått till det som partiledningen pekar ut som den värsta ideologiska fienden? Och vad betyder det för LO:s historiska inflytande på Sverige, och kanske, för den svenska modellen?  

Vi ska söka upp de som tillhört folkrörelsen som en gång förändrade vårt land. 

Vinter 2020… vi kör mot det röda Sveriges hjärta: Ådalen –sågverkskusten i norr. Och hemtrakt för svetsaren från If Metall, statsminister Stefan Löfven. 

Här förädlas råvaran från skogen. En guldgruva för staten och koncernägarna, men i industrins ungdom, då hungrade arbetarfamiljerna och man förolyckades i arbetet. 

Vapnet de hade för att påverka sina villkor, det var strejken och det var sammanhållningen. 

Magnus Wikström, Sågverkschef: 

Bollsta sågar som sagt var 250 000 kubik per år, vi har leveranser på hela världen. Det vi nu påbörjat nu är att vi bygger nu är ett projekt där vi bygger nytt justerverk för 600 miljoner, påbörjas nu…  

Reporter:  

Blir det några nya jobb eller blir det till och med färre?  

Magnus Wikström:

Vi får se hur det blir till slut. Framförallt säkrar vi att den kan vara kvar här, lång tid framöver.  

Hoppla. Sa han 600 miljoner investering, men kanske inga nya jobb? Jo, ju modernare desto effektivare. Bygdens ekonomiska stolthet, till största del svenskägd, till skillnad från många andra industrier som verkar i Sverige idag.  

Reporter:

Förr i tiden, då var det sågverk längs hela kusten …  

Magnus Wikström:

Då var det många fler sågverk. Men nu är vi tacksamma att vi har ett av Europas största, och definitivt Sveriges största, här i Bollstabruk.  

Ur SVT Arkiv 

1931 skedde något i den här trakten som slagits fast som en vändpunkt för den svenska samhällsbyggnaden. Arbetsgivarna ville sänka lönerna. Facket utlyste strejk men arbetsgivarna skeppade in strejkbrytare.

Ur SVT Arkiv

Bilden visar demonstrationståget som i maj -31 protesterar och kanske ska avbryta strejkbrytarförsöket? Men arbetsgivarna har begärt in militär - soldater skjuter in i folkmassan. Och 5 människor dör. 

Rainor Melander

Avdelningsordförande Pappersbruket Väja: 

Ja det var ju en vändpunkt för hela Sveriges samhälle och arbetarrörelsen. Och det var ju tragiskt det som hände, det är helt klart, men det som är resultat är ju det samhälle vi har idag, med den svenska modellen på arbetsmarknaden.  

Rainor Melander är avdelningsordförande för Pappers på pappersbruket i Väja, Bollstabruk. Socialdemokrat. 

Det han pratar om är viljan att undvika strejk och motvåld som föddes ur skotten in i folkmassan 1931, den svenska samförståndsmodellen: Facken strejkar inte om de får en bra kompromiss. Parterna kommer överens om löner och anställningsvillkor – staten håller sig mest utanför.  

Rainor Melander: 

Som det alltid är på sådana här platser så har min pappa jobbat här nere, min morfar, min morfars pappa… så är det för många av oss som är anställda här. 

Reporter: 

Men, har det präglat din familj de där händelserna, tror du?  

Rainor Melander: 

Då tror jag att den så kallade hungermarschen 1917 formade nog min familj mer. 

S har haft makt i den här trakten sedan rösträtten infördes... 

Men i valet 2018 blev Sverigedemokraterna näst största parti i riksdagsvalet både i Kramfors och här i närliggande Bollstabruk. 

Reporter  

Sverigedemokraterna, de utmanar Socialdemokraterna nu bland LO-medlemmarna hur känner du inför det?  

Rainor Melander  

Sverigedemokraterna kommer aldrig att företräda en svenska arbetare.  

Reporter: 

De vill ju inte prata om klass… eller… och för dig är det…  

Rainor Melander: 

Klassbegreppet det är jätteviktigt. Klassamhället lever idag det är ingen tvekan om det.   

Reporter:  

SD säger att de är för den svenska modellen, de vill inte att facket ska vara politiskt. Vad är problemet med det? (Dubbelkolla efter MK intervju) 

Rainor Melander: 

Hela samhället är politiskt. Och arbetsgivarna är i synnerhet väldigt politiska. 

Svenska modellen bygger på att det finns en hög anslutningsgrad till facket bland löntagarna. Och en maktbalans mellan dem och arbetsgivarna.  

Inga vilda strejker tillåts, men löntagare fick högre löner och mer trygghet. Mer central styrning av fackföreningsrörelsen var priset.  

LO samverkade med Socialdemokraterna och fick välfärdspolitik. 

Peter Boman jobbar på sågen i Bollstabruk och han är en av Sverigedemokraternas nya medlemmar här. 

Peter Boman 

sågbruksarbetare: 

Jag kommer ju från Byggnads och det tillhör ju LO-kollektivet, det är väl mest socialdemokrater som är med där och man har ju alltid varit socialdemokrat ända tills man blev sjuk och fick smaka på systemet.  

Reporter: 

Varför byter du då och blir Sverigedemokrat?  

Peter Boman 

Ja varför, jo man måste göra någonting. Det kanske finns mera plats där för att kriga för sin sak, känner jag.  

Som SD:are fick Peter Boman snabbt en plats i kommunens produktionsnämnd. 

Reporter:

Men man måste ju hålla med dom politiken också, om man ska företräda ett parti?  

Peter Boman:

Ja men hålla med om politiken… som vi har blivit uppmanade inom Sverigedemokraterna är ju att göra... och brinna för det som är på din ort det är ju inte centraliserat där att vi ska stödja Stockholm i deras frågor, utan det som funkar här uppe i Norrland det är ju det vi ska kämpa för. 

Det var när han drabbades av skada, som en politisk vrede väcktes.

Peter Boman :

När jag vart sjuk vart jag så djävulskt psykiskt och fysiskt misshandlad genom att socialförsäkringen inte fungerar. Jag vart till och med avstängd i sju månader, jag fick inte en krona. Jag menar du ser ju, man har ju inget litet ställe. Kunna driva det här och inte få pengar på sju månader? Jag har jobbat dessförinnan i hela mitt liv, runtomkring i hela Norden har jag farit och jobbat, byggt broar, byggt industrier, byggt allt. Så blir man sjuk och då ska man inte få någonting! Det accepterar inte jag.  

Här har vi alla mina år, sjukintyg, utbetalningar, avslag... 

Politikerna ska lyssna på arbetarna, kräver Peter.  Men arbetarna, är väl å andra sidan inte hela folket, eller? 

Peter Boman:  

Den största delen är arbetare, sedan försöker de få till tjänstemän överallt, småpåvar, men de är i grunden väl arbetare de också.  

Peter Boman: 

Röda Ådalen… 

Reporter 

Ja… 

Peter Boman:  

Så har det ju alltid varit. Lång tid i alla fall. Man känner sig fruktansvärt sviken. För du har trott på ett system, jobbar för ett system i alla dina år, och så ramlar man rätt ner i backen bara. Det var det värsta för mig. Alltså just den där vetskapen, inte pengarna. Inte pengarna, för det hade jag så jag kunde klara mig ändå. Men att jag vart så jävla sviken av ett system jag hade trott och jobbat för så länge.   

Reporter:  

Finns det nån möjlighet du skulle gå tillbaka till Socialdemokraterna?  

Ja absolut!  

Reporter:  

Det säger du?   

Peter  

Ja. 

Reporter:  

Vad skulle krävas för det?  

Peter Boman:  

Ja men det är ju att man får systemet att funka, och jobbar för saker som den stora massan vill.   

Socialdemokratin den har ju glidit ur... den har glidit av sitt spår. Den står ju inte för... det där kärnspåret som vi alltid har gått efter, det har de ju tappat. Fullständigt.  

Inom LO har det under 2019-2020, pågått en upprörd debatt om Januariavtalet där Socialdemokraterna gjort upp med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet – det ska bli ändringar i arbetsrätten, LAS. Och regeringen hotar med lagstiftning, om inte parterna kommer överens.   

LO splittras när förhandlingar inleds med Svenskt näringsliv. Det som ut om en majoritet av LO kommer vägra delta.  

Rainor Melander är med i Pappers – och det är ett av förbunden som protesterar.  

Rainor Melander: 

Om Sveriges väljare vill ha borgerlig politik då tycker jag att det är borgarna som ska föra den politiken.  

Reporter: 

Men var lämnar det Socialdemokraterna då? 

Rainor Melander: 

I en kraftfull opposition!  

Reporter: 

Du ser glad ut nu? 

Rainor Melander:  

Jag var inte glad över Januariöverenskommelsen. Jag samtalade med vår förbundsordförande, dåvarande förbundsordförande Mats Jutterström den kvällen då januariöverenskommelsen presenterades. Jag sa: Hur i helvete ska jag kunna gå ut till mina arbetskamrater i nästa val och säga att ni ska rösta på Socialdemokraterna?  

Frilansskribenten och författaren Torbjörn Nilsson har i nästan 20 år följt svensk politik inifrån maktens korridorer. Sedan jag lyssnat på berättelser ute i landet, ber vi honom söka ledande personer inom både LO och Socialdemokraterna.  

Torbjörn Nilsson:

Är det något som du skulle kunna komma fram och berätta om? Nä, jag fattar. Men om du och jag pratar om det, och vi pratar bakgrundsmässigt...? 

Torbjörn Nilsson: 

Jag har ju pratat med personer som har arbetat nära Stefan Löfven som beskriver det som att den stora berättelsen om Stefan Löfven nu i efterhand när han slutar är ju den draksådd han sådde i fackföreningsrörelsen med Januariavtalet. Att fackföreningsrörelsen behövde ju förlora de här striderna för regeringens skull. Och att man därefter har liksom blivit tysta, hunsade. Ord som mina källor använder.    

Torbjörn Nilsson: 

De menar ju att Stefan Löfven sådde ett frö som på sikt riskerar att underminera hela LO egentligen.

Sverigedemokraterna, de har varit hårda kritiker av Januariavtalet. Men SD, vill till skillnad från Vänsterpartiet, att det ska bli lättare för arbetsgivare att säga upp anställda. Men när V hotade med fälla regeringen (första gången), på grund av LAS, då var både M och SD beredda att hänga på....   

Ur Ekots lördagsintervju 1 februari 2020

Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna:

För då får man chansen att pröva den här den här januariöverenskommelsen i ett val. Den har inte prövats i val utan de partier som ingick i den här överenskommelsen, de gick till val på helt andra saker. 

...sen får man ju väga den frågan då mot den stora frågan huruvida /vi tror det är viktigare att avsätta den här regeringen än att få igenom några fler undantag från turordningsreglerna.

Det kokar i blodet hos en fackklubbsordförande på bruket längre nedåt kusten, när han hör det där. Vi är i Sundsvall.   

Jan Öberg 

avdelningsordförande, Pappers SCA Ortviken:

Det var ju därför vi en gång bildade Socialdemokraterna det var ju för att de skulle jobba för oss arbetare.  

Reporter 

Gör de det idag då?  

Jan Öberg 

Nä! Det gör man ju inte, för nu har man ju gått så långt så att makten är ju viktigare än dom som röstar på socialdemokraterna. Så därför vinner han ännu mer, partiledaren där…  

Reporter:  

Jimmie Åkesson?  

Jan Öberg:  

Ja Jimmie Åkesson. Han vinner ju på det där! Så att de har ju vuxit och de kommer att växa ännu mer. Och sedan när vi kommer dit bort då och det blir något jävla tok att de får ta över eller någonting – då ska du få se att då kommer LAS att försvinna helt.  

Reporter:  

En kille sa till mig att han litar mer på sd, han har röstat på Socialdemokraterna förut, men han litar inte på dem längre?  

Jan Öberg:  

Mmm det kan jag ju förstå. Men jag skulle ju aldrig kunna säga som den då säger, att jag skulle lita på Åkesson. 

Reporter: 

Det gör du inte? 

Jan Öberg:  

Aldrig. Det skulle jag aldrig göra. Över min döda kropp!   

Reporter:  

Varför det? 

Jan Öberg:  

Va?  

Reporter:  

Varför det? 

Jan Öberg:  

Nä för det är så jävla mycket hum hum i bakgrunden, hysch! De håller ju på hela tiden, det ramlar ju fram hela tiden… han har ju blivit smart på det viset i alla fall, att han plockar bort dem. 

Reporter:  

Kan inte det vara ett tecken på att man, att man vill…rensa upp då och få bort rasistiska…  

Jan Öberg:  

Någonstans i bakgrunden är det ju något annat.   

Reporter:  

Du tror det? Du känner det? 

Jan Öberg:  

Ja han kommer ju.. Och det här med fackföreningar det kommer ju att dö ut, om de här skulle kommer till makten. 

Reporter:  

Vad är det som gör dig så övertygad om det?  

Jan Öberg:  

Det är en känsla jag har och jag brukar inte ha fel.   

Reporter:   

Men du är trogen Socialdemokrat, du fortsätter?  

Jan Öberg:  

Trogen är jag inte!   

Reporter:  

Det är du inte? 

Jan Öberg:  

Nä. Men jag är väl kvar ett tag till i alla fall.  

Mattias Karlsson kallas Sverigedemokraternas ideolog. Han har varit med sedan 1994 och jobbat med att formulera vad partiet vill uppnå idag. 

Mattias Karlsson:

Skulle vi vara helt och hållet bara strategiska och tänka på väljarmaximering, framförallt inom arbetarklassen, då hade vi aldrig öht aldrig dryftat någon kritik mot LAS utformning och inte heller när det gäller turordningsregler och annat.

Det måste inte alltid vara så att företagare och arbetstagare står i hård konflikt med varandra. Det kan också vara så att det som är bra för företagen är bra för arbetarna.  

Mmmm. Ändock, några månader efter besöket hos Pappers på Ortviken, kom beskedet att SCA skulle stänga tryckpappersproduktionen. 800 anställda drabbades. 

Men vad tänker en svensk arbetare som blir uppsagd samtidigt som jobbet fortsätter fast med arbetskraft från Östeuropa?  

Jag har fått samtal från en kille i byggbranschen. Några arbetare ska hålla akut fackligt möte i en vändplan, nära där de jobbar, på Värtaverket i Stockholm.   

Reporter:  

Nu menar du... att du blir ersatt… 

Felix Gravél:  

Jag har ju lärt upp människor som tar mitt eget jobb ja, så det är helknäppt! Och nu när vi såg att vi har arbetsplatser... det här handlar ju om att vi blir varslade allihopa liksom, man vill säga upp den egna personalen för att faktiskt vad det ser ut som, byta ut oss.  

De vågar inte ha träffen på arbetsplatsen, och att de pratar med oss kommer inte att bli populärt, tror de.  

Felix Gravél 

skyddsombud 

Jag vet ju att det blir uppståndelse såklart. Det blir obehagligt.  

Reporter  

Vad är du orolig för? 

Felix Grével 

Det är faktiskt en jättebra fråga, för nu... det verkar som att det skiter sig så mycket att förlora egentligen. 

Företaget Bilfinger har bestämt sig för att säga upp sina sista sju fast anställda arbetare som är kvar i Stockholm. Chefer stannar, men i framtiden ska jobb göras av underentreprenörernas arbetare. 

Fredrik Sandberg: 

Den utländska arbetskraften har ju sina 10 timmar om dagen, 5-6 dagar i veckan. De är aldrig sjuka, utan de är ju alltid där. Vi är ju sjuka och vi vabbar och de… är ju här för att jobba bara. De har ju sin familj någon annanstans.  

Felix Gravél: 

Jag lyssnar ju mycket på LAS-debatten såklart och det är ju helt förkastligt att de hävdar att det är så svårt att säga upp folk, och det har jag alltid trott också, att det är svårt att säga upp! Men det är det inte! Det är ju skitenkelt, verkar det som nu. 

En rapport som en oberoende konsult gjort om grunden för uppsägningarna, anser att varslen verkar onödiga. Men att företagets strategi är att i framtiden inte ha någon egen personal i Stockholm. 

Felix Gravél:  

(Jamen vi…) Då slipper vi de där jobbiga svenska kollektivarna som bara ställer krav. Polackerna håller käften och jobbar liksom…  

Byggnads håller med sitt skyddsombud Felix Gravél, som också är regionalt förtroendevald för Byggnads.   

Företaget svarar i ett mejl att man måste göra justeringar för att skapa ekonomiskt hållbar verksamhet, för att trygga jobb på andra orter. Och man ställer lika höga krav på underleverantörers arbetare som på egna medarbetare.  

Arbetare: Hejdå!  

Reporter: Hejdå!  

Felix är ”sosse”, säger han.   

Om de östeuropeiska kollegorna, säger han:  

Felix Gravél:  

När jag personligen har frågat vad de har jobbat med när de var i Polen, så är det bagare, det är cykelreparatörer, det är bilmekaniker, det kan vara precis vad som helst. 

Reporter:  

Alltså det känns orättvist?  

Felix Gravél:  

Ja det är fruktansvärt orättvist! De flesta känner. Och det är många som är invandrare som säger till mig, som väljer att ta ställning kanske för SD då i det fallet, för de tänker så här att jag är ju inne nu va, så nu kan man inte slå på mig, men de fattar ju inte att de har ett rasse-perspektiv SD, de har inte bara ett invandringsfientligt perspektiv.   

Reporter:  

Det tycker du?  

Felix Gravél:  

Ja det är uppenbart att de är rassar! Det är självklart.

Reporter:  

Varför är inte Sverigedemokraterna ett alternativ för dig?  

Felix Gravél:  

I mina värsta mest frustrerande tillfällen så är de mig inte emot, och det är det sjukaste av alltihopa!  

Reporter:  

När en arbetare som inte gillar er säger att ni är rassar, vad säger du då? 

Mattias Karlsson SD 

Jag säger att det är trist att den typen av missuppfattningar fortfarande lever kvar när det så uppenbart inte är sant. 

Från LO:s sida har man försökt påverka det socialdemokratiska partiet om att invandring inte får underminera löner och trygghet för svenska arbetare. LO såg också att sådant gynnande Sverigedemokraterna.   

Torbjörn Nilsson:  

Flera källor beskriver att det var ett stort bråk mellan partiet och LO om just detta.   

2004 har facket försökt blockera ett utländskt byggbolag i Vaxholm, man ville stoppa det man kallade oskälig konkurrens. Men det slutade i bakslag. Och LO-ledningen tog illa vid sig när man anklagades för rasism.  

Torbjörn Nilsson:  

Man tycker inte om att brunmålas av Svenskt näringsliv som under den tiden bedriver en intensiv kampanj för mer arbetskraftsinvandring till Sverige.   

Vi reser in i Gävleborg.  

Erik Åberg jobbade på en såg som la ned berättar han, nu är han på Stora Ensos plantskola i Österfärnebo.  

Han är född och uppvuxen i Österfärnebo.   

Hela hans familj har alltid röstat på Socialdemokraterna, berättar Erik. 

Men efter att samma parti bestämt att stänga byskolan som han och bröderna gått i, då var det slut med det.  

Erik Åberg:  

De säger att de värnar om arbetarna och man är ju en arbetare så... Man vill väl har bättre löner och bättre villkor, att alla ska ha det lika bra, typ, socialist-samhälle.  

I Österfärnebo gick S gick ned med över 7 procentenheter i riksdagsvalet och nästan 13 procentenheter i kommunalvalet. Sverigedemokraterna blev näst största parti efter Centern i båda valen. 

Erik har varit regionalt fackligt skyddsombud men hans uppdrag som förtroendevald fick ett abrupt slut när ombudsmännen på facket fick veta att han röstade på Sverigedemokraterna.   

Erik Åberg:  

Jag tycker om att hjälpa folk, det var därför jag ville bli lokalt också.  

Och sedan hade vi någon kurs och så jag berättade att jag var sd när jag hade tagit någon öl och sedan någon vecka senare så ringde de och sa att… ja, att jag inte skulle ha uppdraget mer.   

I de stadgarna som medlemmarna i fackförbundet GS röstat fram, står det att man ska arbeta för en demokratisk och socialistisk samhällsutveckling. 

Reporter:  

Vad tänker du om att många människor ser Sverigedemokraterna som ett parti som är rasistiskt, som har antidemokratiska liksom tendenser, som bildades ur nynazistiska rörelsen. Hur relaterar du till det, som ny medlem i Sverigedemokraterna, och för detta Socialdemokrat?  

Erik Åberg:  

Jag tänker att man inte ska gå på historiskt, kanske. Som de är idag är väl inte som de bildades. Det är väl samma sak med… Jag tror inte att det är någon från Vänstern som tänker att de är kommunister? Det är väl ett kommunistiskt parti från början också? 

Sverigedemokraterna vill ta bort fackliga regionala skyddsombud och istället att den statliga myndigheten Arbetsmiljöverket ska granska arbetsmiljö, argumentet är att få bort politisk påverkan. S och LO menar att det skulle försvaga facket gentemot arbetsgivarna. 

Erik Åberg: 

Sedan är det svårt att veta vad det innebär… Om de skulle sitta vid makten, vad som skulle hända… men… ja, det är inte alla gånger facket är på arbetarnas sida, känner jag.  

Peter Mångs (telefonare) 

avdelningsordförande GS:  

Vi fick egentligen från arbetsplatsen att han var aktiv Sverigedemokrat. Och då blir det liksom det här... om du aktivt driver att få bort din egen roll så är det ju svårt att ha förtroende för en person i den rollen.   

Ur SVT Arkiv 

Men kanske har den goda relationen till arbetsgivarsidan under den svenska modellen gynnats av att facket också haft hårda nypor inte bara mot de man sett som högerextrema, men också mot de som inte ville ha eftergifter till kapitalet –kommunisterna.  

Erik Åberg 

Min familj, de sa ju typ att du ska nog passa dig för facket, för det kan gå illa till. Sedan trodde inte jag det att man… mm.   

Nu till Borlänge. En stad som tog emot många nyanlända under flyktingvågen.  

Vi möter Peter Karlsson utanför grindarna vid SSAB där han jobbar.  

Peter Karlsson 

Nej det var ju Hultqvist som sa att Sverigedemokraterna är ju.. Han sa ju det om Sverigedemokrater att hur man än sminkar en gris så är det fortfarande en gris. Om de vill ha Sverigedemokrater tillbaks som socialdemokratiska röstare, vill de då ha grisar i sitt parti? Så det är ju ganska illa.. Det är ju så man tänker då. Man tycker jättemycket och bra om folk som säger så.   

Reporter 

Är du ironisk nu?  

Peter Karlsson 

Nej man tycker inte alls om dem. Och man skulle aldrig komma på att rösta på dem heller. Om man tänker så. Så det är ju.. Så tänker jag.   

Peters fru Maria har skolat om sig till undersköterska. Innan städade hon i industrin.   

Det var stämpelklocka och upp fem på morgonen.  

Reporter:  

Men det här med att städa på industri… Är det ett tungt jobb?   

Maria Salomonson 

Det är tungt. Mycket smuts och olja och sånt där. Så tunga sopsäckar och sådär som man har kastat över i sopcontainrar. Tunga hinkar och ja... Så de har ju slitit på nacke och axlar.   

Familjen berättar att de hade inbrott för några år sedan. Dottern Emelie var hemma då och Emelie säger att hon fick ett trauma, när hon mötte den drogpåverkade mannen i sitt hem.   

Precis som föräldrarna tänker hon rösta på Sverigedemokraterna.  

Emelie Salomonson 

Ja för att det händer så mycket här i Borlänge. Bland annat. Folk blir utsatta.   

Reporter 

Vad är det som har hänt då?  

Emelie Salomonson 

Ja det är våldtäkter, det är mord, och det är påhopp.   

Ur Rapport 2012   

Vi söker LO:s tidigare ordförande som nyss avgått. Han har jobbat för att hålla SD borta från inflytande och var faktiskt en av nyckelpersonerna bakom Januariavtalet, han var också medlem i Socialdemokraternas högsta beslutande organ, VU.  

Men Karl Petter Thorwaldsson jobbar nu för näringslivet. När han avgått blev han rekryterad som ”Senior Advisor” till SSAB.   

Vi ringer och mejlar men får bara besked från LO:s presstjänst att Thorwaldsson, citat:  ”valt att som princip inte ta intervjuer om frågor som fortfarande är aktuella för LO.”  

Men i Borlänge bor också Erik Nises – socialdemokrat som vann omröstningen  om ordförandeposten för partiet i Borlänge, över Peter Hultqvist. Nises är barnbarn till ”Röde Börje” – Börje Andersson, försvarsminister under Olof Palme.  

Det är uppgivenhet som är fiende till politiken, säger Nises. 

Erik Nises 

Jag menar ilska är ju en kraft. Vi har byggt demokratin på ilska. Jag skiter ju i Rikard Jomshof, men jag träffar massor av folk som har röstat på Sverigedemokraterna eller funderar på att rösta på dem, som det går att ha ett jättebra politiskt samtal med.   

När det gäller migrationspolitiken så är det klassperspektivet på den som Socialdemokraterna måste ta tillbaka, anser Erik Nises.  

Erik Nises 

Det handlar om hur vi fördelar kostnaderna, det är ju jättemånga människor som blir superrika i den nya ekonomin och det finns stora områden i Sverige som upplever ett sådant välstånd att man häpnar och de är inte med och betalar. Det är osolidariskt.  

Det börjar ju… det mullrar ju på ett bra sätt i rörelsen.   

Reporter:  

Du tycker det?   

Erik Nises 

Ja, det tycker jag. Politik ska ju inte vara något… Det är inget kafferep.  

Peter Karlsson:  

Han har alldeles rätt. Jag vet att Erik Nises har ganska bra tänk när det gäller invandringen. Han vill ju också… Han har helt rätt i det. Kommunerna har fått ta mycket.  

För Maria handlar att rösta väldigt mycket om vem hon har tillit till. Och hon tycker att Socialdemokraterna svikit ett förtroende.  

Maria Salomonson 

Mitt förtroende har liksom blivit förbrukat under många år.  

Reporter 

Så egentligen, det här har hänt stegvis?   

Maria Salomonson 

Det har gått stegvis. Ja. Det har det. Det har tagit lång.. eller inte lång tid, men alltså man.. det är ju många val så man funderar ju.. mm.. ska det här nu då? Men nej..   

 Reporter 

Känns det som att Jimmie Åkesson lyssnar?  

Maria Salomonson 

Ja det tycker jag. Det tycker jag att han gör   

Reporter 

Och det är inte så att ni lyssnar på honom då?   

Att han är bättre på att övertyga? 

Maria Salomonson 

Nej men man har ju egna tankar och funderingar. Och när man hör honom förklara vissa saker då, då är det precis så som man har tänkt själv. Att så här borde det vara.   

Det är i år 100 år sedan det första valet med rösträtt för kvinnor och män genomfördes i Sverige. De konservativa som varit emot rösträtten, gav med sig, efter en våg av revolutionära stämningar, med krav från arbetarna. Klasskamp.

I Gävleborg 2021 rustar Sverigedemokraterna för sin valkampanj – de vill bli största parti.   

Roger Hedlund 

Före Coronan låg vi jäms med Socialdemokraterna, vad skulle hindra oss från att komma dit igen?  

Sedan tror jag att vi kan bli det sociala samvetet i en konservativ regering. Som ser till att vi inte går för långt högerut.  

Riksdagsledamoten Roger Hedlund, har varit ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg i snart 20 år.   

Vad lockade Hedlund på den tiden, att bygga Sverigedemokraterna?  

Roger Hedlund 

När jag gick med i partiet såg jag det här mer som en proteströrelse.  

Reporter 

Mot vaddå? 

Roger Hedlund 

Ja, mot den förda migrationspolitiken. Och jag trodde egentligen aldrig att vi skulle få ett inflytande utan man drevs av frågan och ville inte ge upp, även om jag inte trodde att vi verkligen skulle kunna förändra. 

Reporter 

Vad var det du ville förändra? Vad var det du var arg på?  

Roger Hedlund 

Ja omstöpningen av det svenska samhället. Till att bli ett mångkulturellt samhälle.  

Det blir konflikt någonstans om vi inte delar gemenskap. Man kan ta det ganska simpelt och jämföra med en bostadsrättsförening eller en hyresfastighet, man måste ha gemensamma intressen för det man gemensamt förvaltar, och har man olika åsikter om hur saker ska drivas så kommer det inte gå bra. 

Roger Hedlund 

Ja… det är lite renoveringskaos… det vet jag inte om jag sa?  

Reporter:  

Jo. Vad har det varit här förut? 

Roger Hedlund 

Det här är Hille gamla kommunalhus.  

Reporter 

Då är det  Socialdemokrater som har huserat här förut?  

Roger Hedlund 

Ja, en gång i tiden så hade de väl förmodligen egen majoritet här… och huserade. Vi hittade lite gamla socialdemokratiska saker på vinden faktiskt.  

Reporter 

Hjalmar Branting-lotteriet. 

Roger Hedlund 

Precis. Så det är mycket socialdemokratiskt.... historia, som vi hittat när vi grävt i... 

Reporter: 

Kommunisterna. 

Roger Hedlund:  

Socialdemokraterna.  

Roger Hedlund 

Det kanske är så att Facebook är dött i nästa valrörelse, det kanske är något helt annat som gäller, så vi försöker vara lite öppna för vad man kan hitta på…men vi tänker oss att det kommer behövas yta för dem som vill vara med och hjälpa till.   

Roger Hedlund:  

Förr i tiden kunde man behandla oss som skit, rent ut sagt. Och det har ju varit ganska effektivt sätt att skrämma iväg människor som vill jobba för en förändring i Sverigedemokraternas riktning i samhället. Men nu har vi kommit till en position när vi faktiskt kan slå tillbaka mot dem.  

Mötet har bjudit in en man som fick sluta sin timanställning som ungdomsledare på ABF, efter att han i Expressen berättat om att han stödjer SD.  

Stefan Cronlund 

Jag är portad! Är jag.  

Roger Hedlund 

Vi jagar helt enkelt dem som är ansvariga för de här. Vi har också lagt initiativärenden i flera kommuner i regionen, om att ABF:s bidrag ska dras in.   

Den nya svenska rörelsen, vill den, dra upp den gamla med rötterna?  

Roger Hedlund 

Jag tror det här är så självklart för Socialdemokraterna, men nu har de kommit till ett steg när de inte längre kan göra som de vill längre. Det här är ungefär som diktaturerna som faller när folket upptäcker hur diktatorn beter sig fullt ut. De tänker först en stark ledare och sedan inser de att “vad ledde det här till”? Det är samma sak med Socialdemokraterna med deras grenar ut med hyresgästföreningen och ABF och liknande.   

Roger Hedlund valdes till distriktsordförande kort efter att han dömts för misshandel av två unga män och en kvinna från syndikalistiska ungdomsförbundet, ihop med en ledande person från nationalsocialistisk front.  

Reporter 

Vad säger du om det här idag?  

Roger Hedlund 

Jag ser det inte som aktuellt... att se på det någonting idag. Det är 20 år sedan. Jag har kommenterat det där många gånger, jag vet inte varför jag ska kommentera det nu för. 

Det var på stan efter en nyårsfest hos nazisten, som misshandeln mot vänsterungdomarna skedde. Roger har förut sagt att han trots domen anser han sig oskyldig.  

Reporter: 

Hade du nazistiska åsikter själv då?  

Roger Hedlund: 

Nej... nej.  

Reporter:  

Men är det inte svårt att umgås med nazister om man själv inte delar de åsikterna?  

Roger Hedlund: 

Det var en klasskamrat från skolan. 

Reporter:

Det kommer ju tillbaka hela tiden mot Sverigedemokraterna i den politiska debatten?   

Roger Hedlund: 

Jamen det är ju en politisk strategi.  

SD säger att de idag ser hårt på brott begångna i närtid.  

Roger Hedlund:

Socialdemokraterna har ju ett stort intresse utav att svartmåla sina politiska motståndare. De är livrädda de håller på att förlora greppet om Sverige. 

Torbjörn Nilsson: 

…så som samhällsmodellen i Sverige är uppbyggd med stora uppgörelser som görs mellan arbetsmarknadens parter så sker ju väldigt mycket av beslut också utanför parlamentet. Det är en fråga om att få hela samhället i den riktning man önskar.  

Det finns idag en strid inom partiet, om hur stora välfärdssatsningar skall skulle kunna betalas. Partiledningen håller emot att olika skatter ska höjas.   

Men det är en sådan fördelningspolitik som inte minst en ung generationen i partiet, vill ha.  

Och som skulle kunna återvinna förlorade förtroenden inom LO.   

Torbjörn Nilsson: 

För de som vill ha den här politiken så är ju fackföreningsrörelsen en så otroligt så viktig maktfaktor i samhället. 

Under pandemin växte stödet för S i opinionen, stödet för SD bland LO-medlemmar sjönk samtidigt.   

Men betyder det att S är arbetarklassens parti?   

Och hur är det med SD? 

Torbjörn Nilsson 

Någonstans är det ett bedrägligt lugn i partiet. Så som en källa uttryckte det till mig ”Det är så konstigt. Det borde vara full panik i arbetarrörelsen nu, men det är inte det.  

Stefan Löfven avböjer intervju med Uppdrag granskning för det här reportaget. Vi får en kort stund med gruppledare Annelie Karlsson, i riksdagen.   

Reporter: 

Sverigedemokraterna säger: Socialdemokraterna har tappat greppet om Sverige och att det är de som är den nya folkrörelsen som företräder arbetarna?  

Annelie Karlsson: 

Men tycker du själv att det blir relevant när jag ska svara på vad Sverigedemokraterna tycker att vi har tappat greppet? Vi är ju politiska motståndare, det är klart att de ser oss på ett sätt... 

Reporter:

Vad svarar du om det då, är det så?  

Annelie Karlsson: 

Det är klart att vi inte har tappat greppet. Vi håller just nu på att tillföra välfärden miljarder. Vi håller på att reformera sjukförsäkringen i en riktning som innebär att de som blir sjuka inte också drabbas av fattigdom. Vi håller på att se över arbetskraftsinvandringen där vi tycker att det finns stora problem på arbetsmarknaden där man kan dumpa villkoren för svenska löntagare. Vi tycker, vi tycker verkligen att vi behöver se till så att samhället och vi ju flyttar ut både företag och statliga myndigheter så att hela samhället ska växa, hela landet ska växa.   

Reporter: 

Nu blev ju SD största parti bland LO:s medlemmar ett tag. Behöver ni tänka om, om ni kan göra upp med Sverigedemokraterna så kanske de kan få mer av sin politik? 

Annelie Karlsson 

Alltså att göra upp med Sverigedemokraterna det är liksom inte det som är alternativet. Man kan inte samarbeta med partier som man står så långt ifrån varandra ideologiskt. 

Reporter:  

I partiprogrammet står det om socialkonservatism att det ska ersätta klasskampen genom att stärka den nationella identiteten. Vad betyder det?  

Mattias Karlsson:

Vi tror ju att det är bättre att som till exempel som Per-Albin Hansson gjorde till exempel… fokusera på det vi har gemensamt. Skapa en stark sammanhållning istället för att bygga upp olika typer av motsättningar och klassförakt. 

Reporter:

Per-Albin Hansson nämner du, andra SD-are har sagt till mig att ni är de nya Socialdemokraterna, är ni det?

Mattias Karlsson: 

06.20 Den gamla socialdemokratin hade tydliga värde-konservativa drag, och så tydligare patriotiska drag, så på det sättet finns det paralleller. 

Vi brukar säga att vi är den nya arbetarrörelsen, det är kanske mer korrekt. 

Men till skillnad från Per-Albin Hansson, så har inte Sverigedemokraterna något mål om att nå det klasslösa samhället.  

Socialkonservatism vill ha ett samhälle utan klass-kampen.  

Reporter:

Om man pratar med fackliga så säger de att det var det orättvist samhälle där arbetare hade det väldigt dåligt, som de uppstod ur. Vad tänker du om det där?

Mattias Karlsson:

Ja men det är därför jag kallar mig socialkonservativ. Man har alltid menat att man kan inte låta klasskillnaderna och klassorättvisor bli så starka att de hotar sammanhållningen i ett land. 

Reporter: 

Vad är det för steg som Sverige ska ta tycker du, för att komma bort från det socialistiska arvet, från socialdemokratin och det arbetarrörelsen från socialistiska ideologin? 

Mattias Karlsson:  

Vi behöver mer fokusera mer på vad som är bra för människor bra i det här landet, sluta lära våra barn ska skämmas över sin historia och sitt land. Jag tror att vi ska sluta ta brottslingars perspektiv, och ha tydligare brottsofferperspektiv, återskapa lag och ordning, jag tror att vi behöver mer ordning i skolan. Och en mängd andra saker, som skapats för att vi haft en alltför vänsterorienterad politik.  

Reporter: 

Enligt partiprogrammet vill ni genomföra demokratiska reformer, jobba mot målet ”ett klasslöst samhälle” ihop med fackföreningarna bland annat. Hur går det idag tycker du?  

Annelie Karlsson: 

Ja asså jag har ju själv min bakgrund i fackföreningsrörelsen, jag är ju arbetare. Jag kommer från Handels. Jag har en oerhört nära relation med fackföreningsrörelsen och jag tycker att det fackpolitiska samarbetet har vi stärkt under den här mandatperioden, inte minst.   

I Skurup, Skåne, här bor undersköterskan Mia Christenson. Som Vänsterpartist och kommunalare är hon också en del av arbetarrörelsen.   

Mia Christensen: 

Jag är fruktansvärt stolt över henne.  

Reporter: 

Vad känner du för att mamma sticker ut hakan och tycker till då?  

Dotter:

Det är något som jag tycker att alla människor borde göra egentligen.  

Mia Christenson: 

Hon vet om att det är för din skull också för nästa generation, dina eventuella barns framtid, precis som det är min plikt att göra det, de kvinnorna som har banat vägen för mig.   

Mia Christenson beskriver hur glad hon blev när Kommunals ordförande Tobias Baudin gick ut i stenhård vägran att gå med på förändringar i Lagen om anställningsskydd.  

Ur Agenda 2020  

Tobias Boudin:

Det är en katastrofutredning!

Mia Christenson 

YES!! Så kände jag.

Reporter 

Varför det?  

Mia Christenson 

Det är nog första gången jag ser en sådan stor facklig ledare.   

Reporter: Då kände du...?  

Mia Christenson 

Nu jäklar har vi någon som tar striden för oss. Som sitter där för oss. Som ser oss och vet vad det handlar om. Vad som står på spel.   

Mia vill inte släppa fram Sverigedemokraterna till inflytande, men hon tror att det finns andra vägar än att kompromissa med fackföreningens grundfråga, anställningstryggheten, säger hon.  

Mia Christenson 

För det första måste alla vara aktiva. Jag tycker det är jättemärkligt att folk inte står på barrikaderna just nu.   

Mia och andra fackliga aktivister spred en tvärfacklig budkavle för att stötta upp motståndet mot LAS-förändringarna. Men ledningen i Kommunal ville inte anta den. Och när Mia informerade sin sektion om att hon ville ta upp budkavlen till omröstning på årsmötet, så blev det stoppat. 

 Mia Christenson:  

Jag blev paff. Mållös. Och efteråt när jag kom hem hade jag kunnat sparka mig själv där bak för att jag inte gjorde någonting mer.   

Samma sak som i Skåne, hände i Jönköping – medlemmar blev hindrade när de ville att deras sektion skulle få rösta om budkavlen till försvar av LAS.  

”Vi som sektion har att förhålla oss till vad vårt förbund anser och därför sprider vi inte detta vidare enligt vad jag fick besked om i går av vår avdelningsordförande.” fick man till svar i ett mejl.  

Reporter 

Men varför tycker du att är det så självklart att man ska kunna, som medlem, få till en omröstning? Varför är det så viktigt tycker du?  

Mia Christenson 

Ett enda ord: Demokrati. Och det är ju det som får medlemmarna att engagera sig!  

Tobias Baudin (Mars 2020) 

Vi som fackförening Kommunal kommer inte ta ställning i den frågan för vi upplever att det här är en intern diskussion för fackförbundet If Metall att ta. Den måste de få hantera.  

Mia Christenson: 

Jag förstår inte hur man kan göra detta till en intern fråga för IF Metall. Detta drabbar ju oss alla. 

Tobias Baudin: 

Vi vill bara jättetydliga, medlemmarna i Kommunal de bestämmer själva vad de vill skriva på och inte skriva på, det ska inte jag bestämma.  

Jag kommer inte att medverka till att försämra tryggheten. Därför kommer inte kommunal att vara med i de här LAS-förhandlingarna. Och blir det en politisk fråga då kommer vi att ta strid och då kommer vi att stå på medlemmarnas sida. 

Reporter 

Och vad kommer det att innebära konkret?  

Tobias Baudin 

Ja, att vi kommer inte att acceptera några förändringar.   

Ja, “vi kommer inte att acceptera några förändringar”, sa kommunals ordförande. Och när tjänstemannafacken förra hösten, slöt avtal om en ny LAS med Svenskt näringsliv, sa LO nej till att ansluta sig.  

Susanna Gideonsson: LO:s styrelse har idag enhälligt beslutat att rekommendera vårt repskap att förkasta förslaget om... 

Skulle Stefan Löfvén köra över hela LO med lagstiftning, eller skulle han riskera sin regering? Men, han behövde aldrig välja. 

För Mias LAS-hjälte Tobias Baudin, ändrade sig.  

Kommunal gick med If Metall in på egen hand, och gjorde upp med Näringslivet.  

Ett resultat är att det nu blir lättare att säga upp av personliga skäl, och att arbetsgivaren får mer valfrihet vid större varsel.

Så här säger Tobias Baudin idag:  

Reporter 

Turordningsreglerna… där har du ju gått med på en förändring nu?  

Tobias Baudin 

En försämring kan jag säga.  

Reporter 

En försämring till och med, du har ju backat där på det?  

Tobias Baudin 

Ja såklart.  

Reporter 

Och det råder en besvikelse då från en del...?  

Tobias Baudin 

Förhandling funkar ju så för att få en halvering av allmän visstid, en ny beräkningsgrund, för att få bort hyvlingen, för att få studiestöd och omställningsstöd upp till elva miljarder, måste man ge någonting, och då har vi gått från två till tre..   

Reporter 

Men du sa att du inte skulle gå med på några förändringar?  

Tobias Baudin 

Förändringar, ja men då har jag velat ha kvar allmän visstid, det låter ju galet, jag skulle säga ha kvar allmän visstid, det är jättebra att vi har så många otrygga anställningar. Jag tror nog att jag har menat försämringar.   

För medlemmarna i Kommunal är det här en sju-jäkla bra överenskommelse.  

Kommunals ordförande är nu föreslagen att bli ny partisekreterare för Socialdemokraterna. 

TELEFONINTERVJU  

Mia Christenson: 

Det skulle ha varit ut till medlemmarna direkt att rösta om!   

Reporter 

Tror du att det att det hade blivit ett avtal då, eller inte?  

Mia Christenson 

Nej. Nej. Han har sålt ut oss för en politisk karriär. Det var tacken från S för att han sålde ut oss.   

Tobias Baudin 

Ja det är klart jag blir ledsen när jag hör det och det är definitivt inte sant. Jag har varje dag här kämpat för att stärka Kommunal som fackförening. 

Reporter 

Men hur känns det ändå att de andra förbunden, de tyckte ju det här var så dåligt så de ville inte ens vara med, hur känns det då? 

Tobias Baudin: 

Det är jättetufft  

Reporter: 

...för er då att göra så här  

Tomas Baudin: 

…men nu fick vi möjlighet att påverka den lagstiftningen som ändå skulle ha gällt att göra den bättre, och det gjorde vi.   

Reporter 

Så det här var inte en eftergift till Socialdemokraterna, till partiet...?  

Tomas Baudin 

haha, nej definitivt inte.  

Andreas:  

Ja jag jobbar i Kramfors i hemtjänsten..  

Reporter:  

I hemtjänsten? 

Andreas 

Ja. 

Mm... i 15 år. 

Andreas och Maria funderar på att flytta. Besked om att skolan lägger ned var bara en i raden av stängningar på orten.  

Maria: 

Det går inga bussar till Kramfors ens, Apoteket la nyss ned så det är ju liksom…(Kolla vad hon säger) 

Andreas:  

Det kommer bli en fäbodvall ungefär! 

Reporter:  

Känns det så? 

Andreas:  

Det känns som så!  

Reporter:  

Protesterar folk mot det här då liksom eller vad...? 

Andreas:  

Ja det var ju protester för Ytterlännässkolan och allting, men det hjälpte ju inte.  

Reporter:  

Men det är ju många som protesterar genom att rösta också, byta parti? 

Andreas:  

Ja. Det lät nog vara många som bytt parti nu.  

Reporter:  

Har ni det? 

Andreas:  

Ja. Det har vi. 

Reporter:  

Vad röstar du på?  

Andreas:  

Det tänker jag inte säga. Haha..  

Reporter:  

Nä det måste man ju inte. Har du bytt också eller?  

Maria:  

Ja det har varit samma ett bra tag nu. 

Andreas:  

Det kallas ju röda Ådalen det här så. Ja det har nog bytts många nu.  

Maria:  

Ja..  

Reporter:  

Är du röd fortfarande?  

Andreas:  

Nej det är jag inte. Mer tänker jag inte säga om det, men… 

Reporter:  

Men, jag tänker, det ska ju ganska mycket till om man inte bara byter färg också och inte bara byter parti?  

Andreas:  

Allting ska ju gå till storstäder, så är det bara. De tänker väl ”rika ska bli rikare”. Det är så det är bara.  

Har ledningen i S förstått hur känslor av svek och maktlöshet spridit sig bland arbetare som förut röstade på dem? Jag undrar det.  

Torbjörn Nilsson: 

En person som jobbat länge fackligt beskriver det ju som att felet man gör är att inte från början se arbetarklassens intressen. Och var är de i globaliseringen?   

Ur SVT Nyheter   

Just nu pågår nu en grön industriboom i Sverige. I Västerbotten och Norrbotten investeras det. I Skellefteå skriker industrin efter arbetskraft där Northvolts nya anläggning ska tillverka batterier till elbilar.  

Men i det lilla samhället Ersmark utanför Skellefteå, lägger Metsos gummifabrik lägger ned sin produktion.  

Arbetare: 

Hallå, hallå! 

Den har funnits i bygden i nästan 90 år. Drygt 150 jobb försvinner. Beslutet fattades av ägaren, en finsk, multinationell koncern.  

Lars Öhlund  

huvudskyddsombud Metso: 

Och så får man något katastrofaltresultat här uppe i Norrland någonstans… det fattar inte de som sitter borta i Kina och tar beslutet.. eller Finland som i vårt fall. 

Reporter:  

Vad är det som är… har varit värst? 

Jan Marklund 

klubbordförande, If Metall:  

Det måste väl ändå vara känslan av otillräcklighet.  

Vi lever ju i ett kapitalistiskt samhälle och där är det ju aktieägarna som har makten över löntagarna. Sedan finns det en mängd olika regler och det finns kollektivavtal och, men det är en ständig kamp. Alltså det är ju en ständig kamp mot arbetsgivaren.  

Lars Öhlund:  

Och där har ju LO tappat en helvetes massa sympatier för att man förstår inte sambandet. Det här att vara med i facket det är ju också en bit man förstår inte heller, de som röstar på sd eller vad fan det är, man ska inte vara med i facket pengar går bara till sossarna kan man höra ibland, sådan där skit...  

Det är som att man tycker att politikerna är totalt värdelösa och sådant där, ”nu ska vi röra om i grytan, jajjamen, då röstar vi på dem här, nu fan ska de få se. Nu ska vi jävlas med dem också!”  

Jan Öberg 

Då blir det ju det där att då dör ju fackföreningen ut. 

Vi har ju varit för snäll, vi måste ju visa någon gång att det är allvar från våran sida.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.