Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fotograf Henrik Hjort berätta: ”Det här är en övermäktig situation.” Foto: Johannes Björklund/Henrik Hjort

Uppdrag gransknings fotograf i dramatisk räddning på Medelhavet: ”De skjuter”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Från ena hållet kommer det tyska räddningsfartyget med Uppdrag gransknings fotograf ombord. Från det andra – libyska kustbevakningen. Båda är på väg mot överfulla migrantbåtar, mitt på Medelhavet.

– Vi hade ett värsta scenario – och det var precis det vi hamnade i.

Under arbetet med serien ”Spelet om migrationen” bevittnade Uppdrag gransknings fotograf Henrik Hjort hur en räddningsinsats avbröts av den libyska kustbevakningen.

Libyerna avlossade skott, människor hamnade i vattnet och räddningsfartyget SOS Humanity 1 tvingades lämna platsen efter hot med automatvapen.

En förutsättning för att få dokumentera räddningsinsatsen var att alla, i händelse av en nödsituation, hjälpte till att rädda liv. Henrik Hjort fick därför lägga ner kameran.

Hör Uppdrag gransknings fotograf berätta i klippet ovan.

Riskerar misshandel

EU har i många år finansierat projekt i Libyen och investerat i landets kustbevakning. Syftet är att höja kapaciteten, utbilda besättningen och rädda liv, enligt EU-kommissionen.

Det handlar om minst 750 miljoner svenska kronor samt många fartyg och ribbåtar – trots vetskap om misshandel av migranter och beskjutningar. Migranterna riskerar att återföras till läger med tortyr och utpressning.

– Om man skulle säga att vi kan bara samarbeta med internationella partner som det inte finns några problem med när det gäller mänskliga rättigheter, då skulle vi bli väldigt ensamma, säger Ylva Johansson (S), EU-kommissionär och ansvarig för migrationsfrågor.

Räddningsfartyg kritiseras

Det är vanligt att migranter betalar smugglare för en plats i en mer eller mindre sjöoduglig båt som en av dem själva får köra. Vid händelsen Uppdrag granskning dokumenterat kördes migranter av en smugglare, dold av en balaklava, som snabbt lämnade platsen.

Frivilligorganisationernas räddningsfartyg har kritiserats för att bli en del av den irreguljära migrationen över havet. Men besättningen på SOS Humanity 1 håller inte med om kritiken:

– Europeiska stater har systematiskt stängt alla lagliga vägar in i EU. För att kunna söka asyl, vilket är en grundläggande mänsklig rättighet, måste man faktiskt ta en mycket farlig resa över Medelhavet, säger Laura, ordförande i SOS Humanity.

Tillägg

Klippet i artikeln har uppdaterats. Videon innehöll tidigare en uppgift om den man som uppges ha drunknat. Eftersom denna uppgift ej har gått att bekräfta har den plockats bort från klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.