Uppdrag gransknings team kunde avslöja hur FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter kring mordet på FN-experten Zaida Catalán. Foto: SVT

Uppdrag gransknings reportage ”FN och mörkläggningen” nomineras till en Emmy

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage ”FN och mörkläggningen” har nominerats till ett av världens finaste TV-priser, det amerikanska International Emmy Awards i kategorin Current Affairs.

– Att vinna en Emmy vore så otroligt stort. Men bara att få vara med på galan på Manhattan, ett stenkast från FN:s högkvarter där mörkläggningen ägde rum kommer vara fantastiskt, säger producent Axel Gordh Humlesjö som nomineras tillsammans med reporter Ali Fegan och fotograf och klippare Ola Christoffersson.

Reportaget som sändes i november 2018 avslöjade hur FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter kring mordet på FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp 2017 i Kongo.

Informationen pekade ut individer inom den kongolesiska militären och säkerhetstjänsten som inblandade i morden.

”Delade med sig av det hemskaste”

Granskningen var ett samarbete mellan Uppdrag granskning, tyska Süddeutsche Zeitung, franska Le Monde, Radio France International och amerikanska Foreign Policy Magazine.

Reportaget fick stort genomslag internationellt och efter publiceringen arresterades en kongolesisk överste – som UG kunde avslöja hade ljugit i rätten.

– Det känns extra bra med tanke på att det här är ett jobb där många människor utsatte sig för stora risker, både källor och reportrar. Och där familjerna till mordoffren delade med sig av det hemskaste man kan vara med om, att förlora sina nära, säger Uppdrag gransknings reporter och programledare Ali Fegan.

Uppdrag granskning har tidigare varit nominerade i samma kategori 2017, då för avslöjandet kring Panama Papers. Priset delas ut på en gala i New York den 24 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.