Utbytbara om vi inte gav 110 procent

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter en tids praktik blev tipsaren anställd, men känner sig nu besviken och berättar om summariska uppsägningar och regler som förbjöd ifrågasättanden och kontakt med media.

Bransch: Restaurang, gatukök och hotell

Län: Västra Götalands län

#minavillkor

Frågeställningar: Övervakning av personal, förbud mot att ifrågasätta, osäker anställning, ingen slutlön.

Via  #minavillkor-formuläret:

”Jag blev anställd på en snabbmatskedja efter att ha utfört praktik där. Till en början var jag glad över mitt nya jobb men med tiden började problem efter problem växa fram.

Övervakning av personalen förekom och användes emot oss. Visstidsanställningskontrakt skrevs under av personalen trots att vi var schemalagda minst 80 procent i över ett års tid.

Ordningsregler sattes upp på arbetsplatsen där det var förbud mot att ifrågasätta chefer och att all personal var utbytbar om man inte gav 110 procent. Förbud mot att vända sig till media förekom och personalen var tvungen att skriva under kontrakt där man godkände att bli inringd på mindre än tre timmar trots att kollektivavtalet säger minst tre. En gång tackade jag nej till ett pass mellan klockan 21-23 och kort där efter fick jag sparken via sms från en av två restauranger på grund av att jag inte kunde ställa upp.

Vid flera tillfällen vågade företaget inte sparka personal på grund av facket men våra visstidsanställningskontrakt gjorde det istället möjligt för arbetsgivaren att sänka en persons timmar som jobbat 100 procent till fyra timmar i veckan.

Efter 2,5 år som anställd fick jag äntligen mod att säga upp mig. Det är nu tre veckor sedan jag skulle fått min lön och den har fortfarande inte kommit. När jag försöker få kontakt med min arbetsgivare vilket tidigare inte varit något problem, får jag nu istället inget svar.

Som jag förstår det har restaurangen precis gått i konkurs, men eftersom företaget är uppdelat på två bolag så kan vi i personalen inte få ut våra löner av konkursförvaltaren.

Jag är oerhört besviken. Nu i efterhand ångrar jag att jag alltid ställt upp. Är man inte värd mer än så här?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minavillkor

Mer i ämnet