Förundersökningsledare Tobias Becker har utrett flera brott som “Hassan” begått tidigare. Bilden till vänster är inte tagen i samband med den senaste biljakten. Foto: Polisen/SVT

Utredaren om dödliga biljakten: “Något vi gått och väntat på”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I höstas kunde Uppdrag granskning berätta om en man som varit misstänkt för hundratals brott sedan ung ålder. Nu är “Hassan” misstänkt för vållande till annans död – efter att en polisjakt i södra Stockholm slutade med att en man avled.
– Man blir frustrerad. Vi har inte rätt verktyg. Nu har någon dött, säger förundersökningsledaren Tobias Becker som följt “Hassans” kriminella bana.

Biljakten i södra Stockholm natten till tisdagen slutade med en persons död och två svårt skadade, efter att en misstänkt stulen bil kört in i två andra bilar.

Föraren är den person vars liv och kriminella bana Uppdrag granskning berättade om i höstas. Det handlar om en 20-årig man som i reportaget kallas ”Hassan”, som under lång tid begått brott som bilstölder och rån – och varit inblandad i flera vansinneskörningar.

– Jag blev inte överraskad. Det var något vi gått och väntat på tyvärr. Vi har ju sett signalerna tidigt. Det är en oförmåga hos samhället att man inte kan komma till bukt med den här typen av individer, som har den här drivkraften. Vi har inte de verktygen, säger Tobias Becker, förundersökningsledare som tidigare utrett brott som ”Hassan” begått.

Misstänkt för över 200 brott

Dödskraschen skedde efter en biljakt, där ”Hassan” ännu en gång försökt köra ifrån polisen i en misstänkt stulen bil. Han är nu misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, enligt Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

I Uppdrag gransknings reportage framkommer att ”Hassan” varit misstänkt för sammanlagt 221 brott sedan 2015.

Han blev tidigt ett ärende hos socialtjänsten och har dömts till olika former av ungdomsvård och senare fängelse, men har gång på gång kommit ut och fortsatt sin kriminella bana.

Intervju på anstalten

”Hassan” var bara 15 år då han körde en stulen sportbil i över 200 kilometer i timmen. Han körde i 229 kilometer per timme på en 80-väg och tvingade polisbilarna att väja undan. Den gången slutade jakten i Tensta centrum, där ”Hassan” körde in bilen i en husvägg och flydde till fots.

– Jag ångrar inte mina brott. Jag tror inte på att det kommer hjälpa mig, sade han när Uppdrag granskning träffade honom på en anstalt förra året, när han avtjänade ett straff på 2,5 års fängelse för bland annat rån.

Han förklarade också att han inte tyckte att fängelsestraffet var avskräckande.

– Inte för fem öre, absolut inte. Sätt en ung person där inne, han kommer att få nya kontakter. Det här är just nu bara en pausknapp i mitt liv. Om ett tag påbörjas livet igen.

Förundersökningsledaren Tobias Becker säger att han är frustrerad.

– Om det drabbat mig eller anhörig till mig hade jag varit ganska arg på samhället och samhällets oförmåga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung och kriminell

Mer i ämnet