Kurt Ingelströms dotter och hustru trodde att han avlidit i sviterna efter en hjärntumör. Men ett och ett halvt år efter bakterieutbrottet på Ystad lasarett, så får de ett annat besked. Foto: SVT

”Vi trodde han dog av en hjärntumör”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kurt Ingelström var en av de första patienten som avled av den dödliga bakterien på lasarettet i Ystad. Men det fick hans anhöriga aldrig veta.

I september 2012 fördes Kurt Ingelström akut till sjukhus med en luftvägsinfektion. Sedan tidigare led han också av en hjärntumör. Han hamnade på avdelning fem på Ystad lasarett, och repade sig långsamt. Men så plötsligt, blev han sämre.

– Man såg på honom att han hade ont i magen. Han gjorde grimaser och så hela tiden. ’Har du ont pappa?’, frågade jag. Han tryckte med hela ansiktet. Och så gjorde han på sig ett par gånger.

UG – Tyst vård

Kurt hade då bara några dagar kvar att leva. Trots att han hade en allvarlig magsjuka låg han i ett flerbäddsrum med andra patienter. Bara några timmar innan han gick bort placerades han i ett enkelrum.

De anhöriga fick inget veta om bakterien som tagit livet av Kurt.

– Ingenting. Det var ingen som informerade oss om den här bakterien, att han överhuvudtaget hade den. Vi tog för givet att det var hjärntumören han hade avlidit av. Det var ingen läkare som sade någonting om det när han somnat in, säger Marianne Ingelström, Kurts hustru.

Cancersjuk besökare kunde ha smittats

Det var först när Region Skåne kallade till en presskonferens ett och ett halvt år senare, alltså under sommaren 2014, som de anhöriga för första gången fick höra om bakterien Clostridium difficile, och utbrottet på Ystad lasarett. När familjen sedan begärde ut Kurts dödsbevis, fick de för första gången veta svart på vitt att han avled efter att ha smittats av bakterien.

– Då blev vi chockade. Vadå att pappa har dött av Clostridium difficile? Vi har ju trott att han dött av hjärntumör, säger dottern Maria Nilsson.

Innan Kurt dog togs prover som visade att han hade drabbats av bakterien. Men trots det informerades aldrig de anhöriga, och Kurt låg under den största delen av sin sjukhusvistelse i ett flerbäddsrum. I efterhand har Maria Nilsson tänkt mycket på just smittorisken.

– Hade jag vetat att det var smittosamt så hade jag ifrågasatt mycket med detsamma. Jag hade sagt att han ska in på enskild sal och vi måste kanske ha skyddskläder så inte vi blir smittade. Dessutom så hade vi en nära anhörig som hade cancer under den perioden, och hon var också hos pappa.

Familjen är kritisk till hur Ystad lasarett hanterade utbrottet.

– De dog ju inte av den sjukdomen som de kom in för. Man ska inte behöva dö av en bakterie som finns inne på Ystad lasarett, säger Marianne Ingelström.

Sjukhusledningen kritiserades

I flera utredningar som gjordes efter presskonferensen i somras fick sjukhusledningen kritik. Både för att man inte informerade de anhöriga, och för att man dröjde ett och ett halvt år med att göra en anmälan enligt lex Maria.

Den före detta sjukhuschefen säger att han inte kan kommentera varför sjukhuset inte berättade för de anhöriga att patienter dog av bakterieutbrottet. Han säger också att det kan finnas flera skäl till det.

– Sitter man på den nivå jag sitter vet jag inte hundraprocentigt varför inte allmänläkarna gjorde det, säger han.

Verksamhetschefen anser att han agerade snabbt på alla uppgifter han fick men att en lex Mariaanmälan borde gjorts i ett tidigt skede och att det vilade på chefläkaren.

Bakgrund: Utbrottet på Ystad lasarett

*Utbrottet på Ystad lasarett varade mellan juli 2012 och december 2013. Totalt smittades 27 människor, varav tio avled.

*Ingen anmälan enligt Lex Maria gjordes av lasarettet.

*I juni 2014 – först ett och ett halvt år efter utbrottet – höll Region Skåne en presskonferens där de berättade om vad som hade inträffat. De efterlevande hade dittills inte fått veta att deras anhöriga smittats av clostridium difficile innan de avled.

*I samband med presskonferensen lämnades också en Lex Mariaanmälan in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

*När Region Skånes utredningar presenterades kritiserades dåvarande sjukhusledning för utebliven Lex Mariaanmälan, och för att sjukhuset inte informerade anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tyst vård

Mer i ämnet