Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kunde inte ha varit allvarligare” säger advokat Sten de Geer om mutskandalen. Foto: SVT

Uppdrag Gransknings reporter: ”Det är totalstopp”

Publicerad

Ungefär ett halvår har gått sedan SVT:s Uppdrag Granskning tilllsammans med det internationella journalistnätverket ICIJ avslöjade hur det svenska telekombolaget Ericsson kan ha mutat terrororganisationen IS för att kunna bygga ut 3G-nätet i IS-ockuperade Irak.

– I elva månader så har vi försökt få en intervju med Börje Ekholm (vd för Ericsson), men det är totalstopp, säger Fredrik Laurin, reporter.

Ericsson skriver i ett pressmeddelande att en internutredning upptäckt ”allvarliga brott mot regler och affärskritik”

Advokaten Sten de Geer har på uppdrag av Uppdrag Granskning nagelfarit utredningen.

– Det kunde inte ha varit allvarligare. Man kan se tydliga indikationer på att Ericsson har betalat pengar till IS som en sorts skatt för att få passera vägspärrar på IS-kontrollerat område. Man har också byggt mobilmaster på IS-kontrollerat område, vilket förstås har hjälp organisationen i deras kommunikation och deras brottsliga verksamhet, säger Sten de Geer.

Fallet granskas av Finansinspektionen och har dessutom tagits upp i det amerikanska justitiedepartementet. Ericsson har hela tiden avböjt Uppdrag Gransknings intervjuförfrågningar.

– I elva månade så har vi försökt få en intervju med Börje Ekholm (vd för Ericsson), men det är totalstopp, säger Fredrik Laurin.

Den franska cementtillverkaren Larfarge dömdes på tisdagen till att betala 778 miljoner dollar, motsvarande ungefär 8,6 miljarder svenska kronor, i böter till USA:s justitedepartement för att ha betalat stora belopp till terrorgrupper till Syrien. Laurin tror att Ericssons tystnad beror på att man vill undvika att gå samma öde till mötes.

– Jag tror att det är där skon klämmer. Det kommer med stor sannolikhet att hända Ericsson. Desto mindre man har sagt, desto lättare har man att hantera situationen, säger Laurin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.