Här korsar migranter flod – Grekland förnekar dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska tjänstemän anklagar Grekland för att ha skjutit skarpt mot migranter, och dödat minst en person, i gränsområdet. Grekiska myndigheter förnekar dock med kraft uppgifterna.

– Turkiet sprider fejkade nyheter, säger regeringens talesperson Stelios Petsas enligt AFP.

Petsas uttalade sig efter uppgifter från flera turkiska myndigheter till medier om att grekisk gränspersonal öppnat eld nära gränsövergången Kastanies, på den turkiska sidan benämnd Pazarkule. Enligt de turkiska uppgifterna dog en av de beskjutna migranterna sedan på sjukhus av skador i bröstet, och fem andra skadades.

Tidigare sade journalister och vittnen vid gränsen att grekiska poliser och soldater har satt in tårgas för att försöka stoppa flera hundra migranter och flyktingar som på nytt försöker ta sig över gränsen från Turkiet.

Luften fylldes av tjock rök både på den grekiska och turkiska sidan vid Kastanies/Pazarkule, där det också pyr från markbränder.

Tiotusental försöker korsa gränsen

Även då fanns uppgifter om skottlossning, och enligt AFP:s utsända träffades en person i benet. Migranterna och flyktingarna började därefter kasta sten mot den grekiska polisen, som svarade med tårgas.

Turkiska ambulanser sågs föra bort skadade från platsen.

Över 10 000 människor har försökt ta sig över gränsen till Grekland sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i torsdags sade att Turkiet inte längre kommer att hindra flyktingar och migranter från att ta sig in i EU. Det åtog man sig att göra i en överenskommelse med EU från 2016, i utbyte mot ekonomiskt stöd.

I början av videon ses migranter korsa floden Evros i försök att nå Grekland. Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.