Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Guide: Så kan vi fira jul enligt regeringen och FHM

Uppdaterad
Publicerad

Max åtta personer får samlas hemma runt julbordet och under det privata julfirandet, klargjorde statsminister Stefan Löfven (S) på tisdagen.

Vad gäller då egentligen mer konkret – vilka åtta personer räknas in och vad gör man om man ska till sina föräldrar som man inte träffat på flera veckor och som bor på en annan ort? Här hittar du svaren på dina frågor om julfirandet under coronapandemin.

Framförallt gäller under alla omständigheter: är du sjuk, har några som helst symtom eller känner dig krasslig: stanna hemma.

Hur ska man resa om man måste? Får man åka tåg och buss?

Det bästa är att resa individuellt, för en längre resa är alltså bil det säkraste färdmedlet. Gå eller cykla i så stor utsträckning det är möjligt. Om du måste åka tåg – se till att du kan sitta med avstånd till andra och ha alltid en bokad biljett. På vissa sträckor finns möjligheten att boka egen kupé. Samma sak gäller buss, hör av dig till bussbolaget och säkerställ att det inte kör fulla bussar så att det finns möjlighet att hålla avstånd.

Räknas barn in i åttapersonersregeln?

Ja, barn räknas. Åtta personer är alltså maxsiffran för hur många man totalt får vara tillsammans i sällskapet. Regler och rekommendationerna om hur man ska undvika smittspridning gäller även barn och ungdomar. Vill man träffa sina vänner bör man ringa eller videosamtala i stället, eller ses ute med avstånd och inte åka kollektivt om man inte måste.

Vilka får vara med?

Om du kan – fira bara jul med dem du bor med. Alla familjer ser olika ut – och därför kommer julfiranden se olika ut, sa statsminister Löfven på presskonferensen, men max åtta personer gäller alla.

Bestäm vilka som ska vara med och fira jul och träffa bara dem. Ju färre desto bättre. Riktmärket är den närmsta kretsen. Det är inte okej att hoppa mellan olika familjer och julfiranden, enligt FHM:s generaldirektör Johan Carlson, det är för riskfyllt. Det är alltså inte okej att fira jul med ena sidan av släkten på julafton och den andra på juldagen.

Får äldre och andra personer i riskgrupp vara med på julfirandet?

Ja, om det kan ske riskfritt. Detta förutsätter att man har försökt skapa en bubbla, isolerat sig så gott man kan och att personerna som ingår i sällskapet inte har träffat en massa personer som de inte ska fira jul med. Håll avstånd och var noga med hygienen överallt – även hemma. Använd handsprit. Vistas mycket utomhus och sprid ut er inomhus.

Jag bor själv, får jag åka till min familj?

Ja, förutsatt att du följer riktlinjerna. Om du bor själv planerar du kanske att fira med familjen som kanske bor i en annan stad. Gör då allt du kan för att resa säkert (se Hur ska man resa?  längre ned) om du tänker åka.

Måste man följa reglerna?

Ja. Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten är detta inte några rekommendationer, det är regler som ska följas. Bryter man mot dem kan det dock inte bli några juridiska påföljder.

Skärpta allmänna råd från och med 14 december

• Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Nationella råden ersätter de lokala allmänna råd som gällt i regionerna. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

• Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

Här kan du läsa hela dokumentet om de allmänna råd som gäller för privatpersoner, arbetsgivare, utbildning, kollektivtrafik, handel, företag och föreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet